Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σπιτικοί Λουκουμάδες από τον Πέτρο Συρίγο

Στη Ρόδο βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο νεαρός chef Πέτρος Συρίγος για μια εκδήλωση της Λέσχης Lions Ρόδου Σίβυθος, και έδειξε στους ροδίτες πως φτιάχνονται οι αφράτοι και παραδοσιακοί λουκουμάδες με μέλι, κανέλα και άχνη ή και με σοκολάτα, ανάλογα την διάθεση.

Αρχικά μίλησε στο κοινό του για την ιστορία που έχουν οι λουκουμάδες. Οι λουκουμάδες είπε, είναι ένα πολύ δημοφιλές γλυκό στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή και συμπλήρωσε ότι οι Λουκουμάδες στα Τούρκικα λέγονται “lokma” που σημαίνει μπουκιά ενώ στα Αραβικά, από που, προφέρεται “luqma” και έχει την ίδια σημασία.

"Οι λουκουμάδες, παρασκευάζονται από ζύμη που την τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Συνήθως είναι στρογγυλοί και περιχύνονται με μέλι, σιρόπι, κανέλλα αλλά και ζάχαρη άχνη. Πολλοί, έχουν ξεκινήσει να βάζουν στους λουκουμάδες αλμυρή γέμιση ή αλμυρή επικάλυψη. Και αυτή η προσέγγιση είναι φανταστική!"

Λουκουμάδες: τα υλικά και η συνταγή:

Λουκουμάδες αφράτοι, τραγανοί μελωμένοι και άκρως πεντανόστιμοι! 

Όλα αυτά ο Πέτρος Συρίγος τα ανέλυσε σε μια  συνταγή η οποία δεν έχει μόνο 100% επιτυχία αλλά είναι πάρα πολύ εύκολη, γι αυτούς που λατρεύουν τους λουκουμάδες αλλά δεν έχουν και πολύ χρόνο για να  μαγειρέψουν.

Σημείωση: Αν χρησιμοποιήσετε ξηρή μαγιά για τους λουκουμάδες, η αναλογία είναι 1 προς 3, ξηρής προς νωπή. Δηλαδή 1 γραμμάριο ξηρής μαγιάς ισούται με 3 γραμμάρια νωπής.

Η πιο εύκολη συνταγή για λουκουμάδες με μέλι ή σοκολάτα για να έχεις το τέλειο σνακ στο πι και φι - σε 9 βήματα:

1.Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε την μαγιά, προσθέτουμε την ζάχαρη και το νερό και ανακατεύουμε.
2. Αφήνουμε το μείγμα για 10 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα στο μείγμα και μετά προσθέτουμε το αλάτι, την κανέλα, το ηλιέλαιο και την βανίλια.
4. Ανακατεύουμε τα υλικά με το χέρι και στη συνέχεια σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και μια πετσέτα από πάνω και το αφήνουμε για 40 λεπτά.
5. Βάζουμε ηλιέλαιο στην κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
6. Παίρνουμε το μείγμα με το χέρι και βάζουμε ένα μπαλάκι σε ένα κουταλάκι το οποίο έχουμε βουτήξει σε ηλιέλαιο για να μην κολλάει. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
7. Αφού βάλουμε αρκετούς λουκουμάδες στην κατσαρόλα αρχίζουμε και ανακατεύουμε με την κουτάλα.
8. Τους αφήνουμε περίπου 3 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς και στη συνέχεια τους βάζουμε σε ένα πιάτο με χαρτί για να ρουφήξει το ηλιέλαιο.
9. Αφού τους φτιάξουμε όλους τους σερβίρουμε ανάλογα με την προτίμηση μας με μέλι, κανέλα και άχνη ή μπορούμε να προσθέσουμε σοκολάτα.

Ποιός είναι ο Πέτρος Συρίγος

O Πέτρος Συρίγος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988. Το 2005 ξεκίνησε τις σπουδές του στη μαγειρική -ζαχαροπλαστική και το πρώτο του επαγγελματικό βήμα το έκανε το 2006. Σε μόλις 2 έτη ανέλαβε θέση Sous-Chef σε εστιατόριο της Αθήνας, ενώ το 2011 έγινε Executive Chef.

Γνωστός στο πανελλήνιο έγινε αρχικά από τις εμφανίσεις στην τηλεοπτική εκπομπή του σταθμού Alpha “Ελένη” με την Ελένη Μενεγάκη, αλλά και στον τηλεοπτικό σταθμό του ANT1 στην πρωινή εκπομπή “Το Πρωινό” με την Φαίη Σκορδά και τον Γιώργο Λιάγκα.

Στήλες γνωστών περιοδικών και ιστοσελίδων έχουν φιλοξενήσει εξίσου πολλές φορές τον Πέτρο Συρίγο, όπως ο "Ελεύθερος Τύπος" που εκδίδει τις συνταγές του κάθε μήνα. Οι απαιτήσεις του χώρου και το ανήσυχο πνεύμα του τον έχουν κάνει να μην εφησυχάζει λαμβάνοντας μέρος σε διαγωνισμούς και παρακολουθώντας ποικίλα σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως σεμινάρια Γαλλικής, Ιταλικής, Περουβιανής, Ταυλανδέζικης κουζίνας και εξειδικευμένο σεμινάριο υγιεινής διατροφής ασθενών.
Το 2020, Ο Πέτρος Συρίγος αναδείχθηκε ως “Πρεσβευτής της Ελληνική γαστρονομίας” από την GREEK TASTE BEYOND BORDERS.
Μην ξεχάσετε να μεγεθύνετε με ένα κλικ τις παρακάτω φωτογραφίες από την εκδήλωση!






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ 7/9 ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Σήμερα Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου στις 4 το απόγευμα διεξάγεται το SpeedSector σε συνεργασία με τον Ροδιακό Σύλλογο Αυτοκίνησης, ένα μοναδικό Event δεξιοτεχνίας Supercar στην πλατεία Ελευθερίας υπό την αιγίδα της ΟΜΑΕ (Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδας). Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να ακούσουν από κοντά μερικά από τα αυτοκίνητα των ονείρων τους σε οριοθετημένη διαδρομή. 👉Λαϊκό Γλέντι θα ξεκινήσει σήμερα στην Άμαρτο Κρητηνίας, μετά το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού στο Μοναστήρι της Παναγίας. 👉Στην Ιερά Μονή Σκιαδενή, σήμερα θα γίνει παραδοσιακό γλέντι με τον Βάϊο Καραδημήτρη στις 9 το βράδι. Θα προηγηθεί πανηγυρικός εσπερινός στη 7 μ.μ. για την αυριανή εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου. 👉Σήμερα και αύριο έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις στην Παναγιά Τσαμπίκα Κάτω. Είναι η εξοχήν Ροδίτισσα Παναγιά που βρίσκεται στον Αρχάγγελο της και θεωρείται η προστάτιδα της εγκυμοσύνης και της τεκνογονίας. 👉11η Γιορτή Αμπελιού! Συνεχίζεται σήμερα Κυριακή 8 Σεπτεμβρί...

Εκδήλωση στη Ρόδο για Χατζηδάκι και Θεοδωράκη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου μουσική βραδιά για τα 100 χρόνια από τη γέννηση των δυο μεγάλων Ελλήνων συνθετών Μάνου Χατζηδάκι και Μίκη Θεοδωράκη, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Μιχάλη Καλαεντζή. Τίτλος της εκδήλωσης " Ένας αιώνας μουσικού ουρανού με ήλιο και φεγγάρι". Συμμετείχαν η Μικτή Χορωδία του Δήμου Ρόδου, η Παιδική Χορωδία AMABILE του επικοινωνιακού και μορφωτικού ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου και η Χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Ρόδου. Πιάνο: Δημήτρης Ιωσήφ.  Τσέλο: Αξάνα Γκλουσκόβα. Ακορντεόν: Κυριάκος Κωνσταντάκης.

Το Παλάτι της Ρόδου θα ανοίγει για δείπνα με κατσίκι και ρεβίθια

ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΓΙΣΤΡΟΥ ΘΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΓΙΑ ΔΕΙΠΝΑ - ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο, θα μπορεί να παραχωρείται σε επαγγελματίες της εστίασης για τη διοργάνωση γαστρονομικών εκδηλώσεων, αφού γίνει μελέτη της πρότασής τους από το Δ.Σ του ΟΔΑΠ και εξασφαλιστούν η θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ΚΑΣ και η τελική έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού. Στη φωτογραφία, η παραδοσιακή Λακάνη της Ρόδου. Ο συνδυασμός της εγχώριας πολιτιστικής κληρονομιάς με τη γαστρονομική παράδοση αποτελεί τον κεντρικό άξονα της νέας υπηρεσίας «The Eaternity Experience» του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) του υπουργείου Πολιτισμού ο οποίος ανοίγει 19 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία της Ελλάδας για τη διοργάνωση γαστρονομικών εκδηλώσεων που στοχεύουν στην ανάπτυξη της βιωματικής φιλοξενίας. Σύμφωνα  με το παραπάνω σκεπτικό θα μπορούν να σερβίρονται στο Παλάτι των Ιπποτών παραδο...