Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Ναύπλιο, ιδανική πόλη για Weekend

Ενδείκνυται για κάθε τύπο διακοπών, είναι απόλυτα νεανικό αλλά και αρχοντικό. Το Ναύπλιο διαθέτει μια μοναδικότητα όπου περνούν όλοι υπέροχα. Η ιστορική πρωτεύουσα διατηρεί τους χαλαρούς ρυθμούς της και παραμένει μια από τις γοητευτικότερες πόλεις της Ελλάδας.
Η κεντρική πλατεία Συντάγματος είναι όλο ζωντάνια. Στο βάθος το Μπούρτζι (φωτογραφία), συμπληρώνει άψογα την εικόνα.
Στη μία γωνία το Βουλευτικό, το τζαμί όπου το 1928 λειτούργησε η πρώτη Βουλή των Ελλήνων. Δεξιά του, το σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο, ένα βενετσιάνικο κτίριο με μπαρόκ πινελιές, και απέναντι το Θέατρο Τριανόν, το αλλοτινό Αλληλοδιδακτικό Σχολείο. Δίπλα τους υπέροχα νεοκλασικά σπίτια και ξενώνες, προτομές ιστορικών προσώπων, όπως της Καλλιόπης Παπαλεξοπούλου, ακόμα και ιστορικά δέντρα, όπως ο πλάτανος όπου το 1826 μίλησε ο Γεώργιος Γεννάδιος και η ελιά της εκκλησίας όπου κρέμασαν τον Άγιο Αναστάσιο επί τουρκοκρατίας.
Θάλασσα «λάδι» και μικρά ψαροκάικα να αρμενίζουν, όμορφες παραλίες με πιο γνωστές την Καραθώνα και την Αρβανιτιά. 
Δεν θα ξεχάσω τα 857 σκαλιά που ανέβηκα για να φτάσω στο Παλαμήδι, το επιβλητικό φρούριο που όσο ψηλότερα ανεβαίνεις τόσο πιο πλουσιοπάροχα σε ανταμείβει η ομορφιά του τοπίου.
Η κουζίνα της περιοχής είναι βασισμένη στην πρώτη ύλη και στην Πελοποννησιακή γαστρονομία, τα πιο γνωστά είναι η γουρουνόπουλα, η γκιόσα, γαλατόπιτα και οι ντόπιες γκόγκιες.
Φυσικά δε λείπουν τα ψάρια, τυριά και κρασί. 
Με αυτοκίνητο το Ναύπλιο απέχει 174 χιλιόμετρα και μιάμιση ώρα από την Αθήνα. Με λεωφορείο από το ΚΤΕΛ Κηφισού, θα χρειαστείτε περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: