Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Σίφνος, τη νοσταλγείς κάθε καλοκαίρι

To ρομαντικό Κυκλαδονήσι με τους πέτρινους ανεμόμυλους και τις τοπικές λιχουδιές, τα ατμοσφαιρικά μπαρ και τα γραφικά μαγαζιά προσελκύει πλέον τουρισμό υψηλού επιπέδου.

«Σημαία» της μακραίωνης ιστορίας του νησιού είναι η βραβευμένη Ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα. Πρόκειται για τον πρώτο οργανωμένο επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο της Σίφνου από τον 13ο αι. π.Χ., που απλώνεται στο πλάτωμα του λόφου του Αγίου Ανδρέα, σε έκταση δέκα χιλιάδων περίπου τετραγωνικών μέτρων και αποκαλύπτει μυστικά χιλιάδων ετών! Αρχαία λατομεία, μνημεία καθώς και εκατοντάδες εκκλησίες, όπως η διαχρονική Παναγιά η Χρυσοπηγή, γοητεύουν και συνεχίζουν το ταξίδι σε άλλες εποχές. Χωρίς αμφιβολία, όμως, το ζωντανό «ψήγμα» της ιστορίας παραμένει η παράδοση του νησιού, που είναι κομμάτι της καθημερινότητας ακόμη και σήμερα!

Πολλά έθιμα τηρούνται και δίνουν ιδιαίτερο χρώμα στο νησί. Τα σιφναίικα πανηγύρια με το τελετουργικό τους, μοιρασμένα σ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, απευθύνονται δωρεάν σε όλο τον κόσμο και οργανώνονται από απλούς πολίτες, τους λεγόμενους «πανηγυράδες». Οι σιφναίικοι γάμοι, η κυριακάτικη ρεβυθάδα στον ξυλόφουρνο και η μελωδική ντοπιολαλιά είναι κάποια από τα έθιμα και τις συνήθειες του νησιού που διατηρούνται αναλλοίωτα μέχρι και στις μέρες μας.

Σύμφωνα με το μύθο, «Σίφνος» ονομαζόταν ο γιος του Σουνίου, ήρωα της Αττικής. Μία άλλη εκδοχή θέλει το όνομα «Σίφνος» να συνδέεται με το επίθετο «σιφνός», δηλαδή «κενός», από το πλήθος των υπόγειων στοών και των ορυχείων που διέθετε το νησί στην αρχαιότητα.

Τόπος πλούσιος με χρυσό και άργυρο, η Σίφνος βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αρχαίων φυλών, όπως οι Πελασγοί, οι Κάρες και οι Φοίνικες, από το 3.000 π.Χ. Οι σημαντικότεροι πολιτισμοί της εποχής, ο Μινωικός και ο Μυκηναϊκός, στηρίχτηκαν στο προικισμένο αυτό νησάκι, «το πλουσιότερο από τους γείτονες», κατά τον ιστορικό Ηρόδοτο. Πόλεις και ακροπόλεις χτίστηκαν στο νησί, όπου λατρεύτηκαν αρχαίοι Θεοί, όπως ο Απόλλωνας, η Άρτεμις, ο Διόνυσος, ο Δίας, ο Πάνας και οι Νύμφες. Στην περίοδο της ακμής, ο «Θησαυρός των Σιφνίων» αποτέλεσε ένα από τα σπουδαιότερα αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα.

Το Κάστρο είναι το δημοφιλέστερο χωριό γιατί εκτός των άλλων προσφέρει θέα στους "Επταμάρτυρες" και στο απέραντο γαλάζιο. Εκτός από τον Αρτεμώνα, εξαιρετικά αρχοντικά έχει και το χωριό Εξάμπελα, που είναι η γενέτειρα του εθνικού μας μάγειρα Νικόλαου Τσελεμεντέ.

Η Σίφνος αποτελεί τυπικό δείγμα Ελληνικής νησιωτικής ομορφιάς. Απομονωμένες αμμουδιές, καθαρά γαλαζοπράσινα νερά, δαντελωτές ακτές, βότσαλα και οργανωμένες παραλίες, φιλοξενούν αναμνήσεις τουριστών από τις ιδανικές διακοπές τους στην Ελλάδα! Ο προορισμός είναι δημοφιλής για τις επιδόσεις της στο ναυτικό και θαλάσσιο τουρισμό, στην ιστιοπλοΐα και στο yachting. Στον αντίποδα, τα μονοπάτια είναι ο καλύτερος «ξεναγός» στο εσωτερικό του νησιού! Ένα μοναδικό δίκτυο διαδρομών πολλών δεκάδων χιλιομέτρων δημιουργήθηκε για καθημερινή χρήση, με τα παλαιότερα από αυτά να έχουν ιστορία που αγγίζει την 3η χιλιετία π.Χ. Σηματοδοτημένα μονοπάτια συνεχίζουν να οδηγούν σήμερα σε εκκλησίες, παραλίες και υπέροχα τοπία και χρησιμοποιούνται από ντόπιους και ξένους πεζοπόρους. Μερικά από αυτά είναι λιθόστρωτα, μαρμαρόστρωτα ή και χωμάτινα.

Σαν τις μυθικές Νύμφες με την θεά Αρτέμιδα που κάποτε λατρεύονταν εδώ, οι παραλίες στο νησί έχουν η καθεμιά τη δική τους ομορφιά και γοητεία. Ξεκινώντας για την εξόρμηση στις παραλίες θα πρέπει να ξέρετε ποια σας ταιριάζει. Μία από τις πιο ωραίες είναι το Γλυφό, ιδανική για απομόνωση και μπάνιο, ενώ ο Πλατύς Γυαλός είναι η πλέον οργανωμένη παραλία του νησιού. Για πιο prive καταστάσεις υπάρχει
ο κόλπος Λαζάρου, ενώ αξιόλογη είναι η Σεράλια, το επίνειο του κάστρου, στο σημείο όπου ήταν το αρχαίο λιμάνι. Μικρές παραλίες θα βρεις και στα λιμανάκια του Φάρου, στον όρμο της Φασολούς και στη Χερσόνησο στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Μη ξεχάσεις να πας στο εκκλησάκι της Χρυσοπηγής πάνω στα βράχια, που στέκει αγέρωχο έρμαιο των προθέσεων του ανέμου. Το οµώνυµο µοναστήρι της Παναγιάς (1650), πολιούχου και προστάτιδας της Σίφνου, γιορτάζει µε πανηγύρι την παραµονή της Αναλήψεως.

Η Σίφνος είναι προικισμένη με τις κατάλληλες πρώτες ύλες που από νωρίς αξιοποίησαν οι κάτοικοί της. Η ανάπτυξη της αγγειοπλαστικής στη Σίφνο οφείλεται κυρίως στην αφθονία της πυρίμαχου αργίλου, στις φυσικές συνθήκες, στην τεχνική και στην καλή επίδοση των Σιφνιών στην τέχνη της επεξεργασίας του πηλού. Έτσι, με το πέρασμα του χρόνου, το όνομα «Σιφνιός» ταυτίστηκε με τα επαγγελματικά «τσικαλάς», «αγγειοπλάστης», «κανατάς».

Αποτέλεσμα της μοναδικής σχέσης του Σιφνιού με τη φύση είναι και η γαστρονομία στην οποία η Σίφνος διατηρεί πλούσια παράδοση. Στο κυριακάτικο σιφναίικο τραπέζι, κύριο φαγητό είναι η ρεβυθάδα, που ψήνεται μέσα σε πήλινο σιφναίικο τσουκάλι για πολλές ώρες από το προηγούμενο βράδυ σε φούρνο με κλαδιά. Από το σιφναίικο τραπέζι δε λείπουν, επίσης, το μαστέλο, κατσικάκι με μπόλικο άνηθο λουσμένο σε ντόπιο κρασί που ψήνεται μέσα σε «μαστέλο», ειδικό πήλινο σιφναίικο σκεύος σε φούρνο με κληματόβεργες, οι ρεβυθοκεφτέδες, η καπαροσαλάτα, τα τοπικά τυριά, η γλυκιά λωλή κολοκυθόπιτα, τα μπισκότα και τα κουλουράκια, τα γλυκά του κουταλιού, όπως και τα λικέρ από φρούτα που ευδοκιμούν στη Σίφνο.

Για επιδόρπιο οι κάτοικοι κρατάνε το καλύτερο: σιφναϊκά σπιτικά γλυκά και βουτήματα, όπως αμυγδαλωτά, μελόπιτα, μπουρέκια, κουραμπιέδες, παστέλι, λουκούμια, κουλούρες και την πεντανόστιμη «λωλή» κολοκυθόπιτα. «Τη λένε λωλή, δηλαδή τρελή, γιατί τα υλικά που χρησιμοποιούνται κάνουν την πίτα τόσο κρεμώδη και αφράτη, που κουνιέται σαν... τρελή!

Η Σίφνος δεν είναι ένα ακόµη Κυκλαδονήσι, αφού για το National Geographic ανήκει στο top10 των «Νησιών κάτω από τον Ήλιο». Όσοι νομίζουν ότι ξέρουν τη Σίφνο επειδή έκαναν μια βόλτα στη Χώρα, μερικές ημέρες εκεί θα σου αποδείξουν ότι οι κρυφές ομορφιές της νησιού θα αφήσουν το αποτύπωμά τους πάνω σου και θα σε κάνουν να την νοσταλγείς κάθε καλοκαίρι.

Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια με πλοίο από τον Πειραιά και το ταξίδι διαρκεί περίπου τρεις ώρες, ενώ με τα συμβατικά πλοία μπορεί να κάνεις λίγο περισσότερο από 5 ώρες. Το πλοίο σε αφήνει στις Καμάρες, λιμάνι και κέντρο περίφημων αγγειοπλαστών που συνεχίζουν μέχρι σήμερα την παραδοσιακή τέχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: