Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

24 ώρες στο Άμστερνταμ

Το Άμστερνταμ έχει χαρακτηριστεί και ως «Βενετία του Βορρά», καθώς διαθέτει πάνω από εκατό χιλιόμετρα κανάλια, τα οποία κόβουν την πόλη σε πάνω από 90 νησιά και συνδέονται με περισσότερες από 1.500 γέφυρες. Για να πάρετε μια καλύτερη γεύση των καναλιών πηγαίνετε στο Reguliersgracht, από όπου μπορείτε να δείτε επτά γέφυρες, που κάθε βράδυ φωτίζονται θεαματικά.

Ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της πόλης είναι η πλατεία Dam στο ιστορικό κέντρο, όπου θα δείτε το παλάτι και την γοτθική εκκλησία του 15ου αιώνα. Η Oude Kerk (Παλιά Εκκλησία) είναι όχι μόνο η παλιότερη εκκλησία, αλλά και το παλιότερο κτίριο του Άμστερνταμ από το 1213, ενώ η Westerkerk (Δυτική Εκκλησία) προσφέρει και πανοραμική θέα.
Πολλά και εξαιρετικά είναι τα μουσεία που σας περιμένουν: το Κρατικό Μουσείο Ρέικσμουζεουμ, τo Μουσείο Βαν Γκογκ, το Εβραϊκό Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Αντίστασης Verzetsmuseum στη συνοικία Plantage και το Σπίτι της Άννας Φρανκ.
Άλλα αξιοθέατα στην πόλη:
Τα βασιλικά Ανάκτορα, το σπίτι του Ρέμπραντ, το Νομισματοκοπείο, το μέγαρο των Σιδηροδρόμων και βεβαίως οι φίλοι της… τουλίπας θα μάθουν τα πάντα γι’ αυτή στο Μουσείο Τουλίπας.
Δημοφιλές στους τουρίστες είναι επίσης το τμήμα της πόλης με τα «κόκκινα φώτα, το ντε Βάλλεν και τα πολυάριθμα coffee shops, όπου ο καφές συνδυάζεται με προϊόντα κάνναβης, όπως μπισκότα, κέικ, τσιγάρα, ενώ άλλα διαθέτουν - νομίμως - και παραισθησιογόνα «μαγικά μανιτάρια». Καταφύγιο των χίπις από τη δεκαετία του '60, το Άμστερνταμ είναι συνώνυμο με την ελευθερία έκφρασης στην προσωπική ζωή, αλλά και τη σεξουαλική ελευθερία. Θυμίζω πως η πόλη είναι πρωτοπόρος στους γάμους ομοφυλοφίλων, αλλά και στην ελεύθερη χρήση κάνναβης, με τα coffee shop να προσελκύουν πελάτες από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Τα Σάββατα μπορείτε να πάτε στην αγορά που πουλάνε ό, τι θέλετε, από ντόπια τυριά μέχρι βολβούς από τουλίπες και για funky vintage ρούχα συνιστούμε τη Δευτεριάτικη υπαίθρια αγορά Noordermarkt.
Όταν πεινάσετε σας περιμένουν ολλανδικά παραδοσιακά πιάτα με κορυφαίες τις κροκέτες της πόλης, αλλά να δοκιμάσετε και τα rijsttafel - πολλά μικρά πιάτα, γύρω στα… 40, τα οποία συνοδεύονται από ρύζι μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους.
Για τα ψώνια κάνετε μια βόλτα στα δεκάδες παλαιοπωλεία της Spiegelgracht και Nieuwe Spiegelstraat.
Οι αποστάσεις στην πόλη είναι μικρές και φτάνεις γρήγορα στον προορισμό σου, είτε με το ποδήλατο, είτε με την συγκοινωνία. Εδώ, οι ποδηλάτες έχουν προτεραιότητα ακόμα και από τους πεζούς, αρκεί βέβαια να κινείστε στους ποδηλατοδρόμους.
Συνιστώ αυτό το ταξίδι γιατί η πόλη του ποταμού Άμστελ, των καναλιών, των γεφυρών, των ποδηλάτων, των λουλουδιών, των μουσείων και των έργων τέχνης στους δρόμους, είναι ασφαλής και κρατά καθετί το παλιό ενσωματώνοντας ό,τι μοντέρνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: