Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Μετέωρα, ζωντανά αιωρούμενα μοναστήρια

Γέμισε τα μάτια σου ομορφιά και μεγαλείο στα Μετέωρα! Είναι ο καλύτερος προορισμός, είτε για θρησκευτικό τουρισμό στα μοναστήρια της περιοχής, είτε απλά για να απολαύσεις το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, τη φύση και τη γύρω περιοχή της Καλαμπάκας.

Οι σχεδόν απόκοσμοι πέτρινοι βράχοι των Μετεώρων, που αγκαλιάζουν την Καλαμπάκα προκαλούν δέος και είναι Διατηρητέο και Προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας από την UNESCO. 

(Photos from Photographer Danilevici Filip-E)


Τα εναπομείναντα μοναστήρια των Μετεώρων είναι χτισμένα στις κορυφές των βράχων και αποτελούν το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα της Ελλάδας, ύστερα από το Άγιον Όρος. Με σχοινιά, με δίχτυα ή με τα γυμνά τους χέρια οι μοναχοί καθιέρωσαν με παράδοση αιώνων την αναρρίχηση, που σήμερα αναρριχητές από όλον τον κόσμο έρχονται στα Μετέωρα, για να αναμετρηθούν και αυτοί με τους θεόρατους βράχους. 

Η Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος επικράτησε να λέγεται "Μεγάλο Μετέωρο", όχι μόνο λόγω της εκτάσεως των 50 στρεμμάτων και του μεγέθους των κτισμάτων, αλλά και λόγω της πνευματικής της ακτινοβολίας.

Απέναντι από το μοναστήρι του Μεγάλου Μετεώρου δεσπόζει η επιβλητική Μονή Βαρλαάμ. Χτισμένη περίπου το 1350, ανακαινίσθηκε από τους αδελφούς Αψαράδες Θεοφάνη και Νεκτάριο στο πρώτο μισό του 16ου αιώνα.

Η Ι. Μ. Ρουσάνου κτίστηκε στα μέσα του 14ου αι πάνω σε ένα κατακόρυφο βράχο απ’ όπου απολαμβάνει κανείς όλη τη μαγεία του Μετεωρίτικου τοπίου.

Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδος χτίστηκε στα 1438 από κάποιο μοναχό ονόματι Δομέτιο.

Πολύ κοντά στο χωριό Καστράκι βρίσκεται το μοναστήρι που Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά, το πρώτο μοναστήρι που συναντά κανείς καθώς ανεβαίνει προς τα Μετέωρα.

Στο ΝΑ άκρο των μετεωρίτικων βράχων, ακριβώς πάνω από την πόλη της Καλαμπάκας βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου.

Τα Μετέωρα προσφέρονται για όλων των ειδών τις δραστηριότητες στη φύση. Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να απολαύσει την μοναδική ομορφιά των Μετεώρων αλλά και να μάθει την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής, συμμετέχοντας σε ευχάριστες και άρτια οργανωμένες δραστηριότητες που προσφέρει η Visit Meteora. Περιηγηθείτε στο site και μάθετε τι μπορείτε να κάνετε στα Μετέωρα. Επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει και κάντε τη διαμονή σας μια φανταστική εμπειρία ζωής που θα θυμάστε για πάντα.

Η περιοχή των Μετεώρων προσφέρει πάρα πολλές επιλογές για φαγητό και διασκέδαση. H Καλαμπάκα, το Καστράκι και η γύρω περιοχή είναι πασίγνωστες σε όλη την Ελλάδα για την κορυφαία ποιότητα των κρεάτων που προσφέρονται κυρίως σε πιάτα της ώρας, ψημένα όλα στα κάρβουνα. Τα κρέατα, τα περισσότερα υλικά αλλά και οι σαλάτες που θα δοκιμάσετε στις ταβέρνες και τα εστιατόρια των Μετεώρων είναι ντόπιας επιλογής προετοιμασμένα όλα με μεράκι και ιδιαίτερη προσοχή, σε τιμές που θα σας καταπλήξουν. Για τη βραδινή σας έξοδο η Καλαμπάκα και το Καστράκι προσφέρουν πάρα πολλές επιλογές για να ψυχαγωγηθείτε και να διασκεδάσετε. 

Μένοντας στην πόλη της Καλαμπάκας ή το Καστράκι μπορείτε να επισκεφτείτε την περιοχή του Ασπροποτάμου, την Ελάτη-Περτούλι, την Λίμνη Πλαστήρα καθώς και πολλές άλλες πανέμορφες περιοχές της Θεσσαλίας ή άλλους κοντινούς προορισμούς όπως το Πήλιο και τον Όλυμπο. Όλοι οι παραπάνω προορισμοί βρίσκονται περίπου 1 ½ με 2 ώρες δρόμο με το αυτοκίνητο.

Η πόλη της Θεσσαλονίκης βρίσκεται 230 χλμ. βορειότερα από τα Μετέωρα και την πόλη της Καλαμπάκας και χρειάζεστε περίπου 2 ½ ώρες για να φθάσετε με λεωφορείο, αυτοκίνητο ή με τρένο από εκεί. Ο Βόλος και το Πήλιο απέχουν από τα Μετέωρα περίπου 140 χλμ.

Πότε να πάτε: Το Πάσχα η μυσταγωγική ατμόσφαιρα στα μοναστήρια των Μετεώρων είναι μοναδική. Μπορεί η ομίχλη του χειμώνα να τυλίγει με ένα μυστήριο την πόλη και το λίθινο δάσος των Μετεώρων, όμως την άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για να περιηγηθείτε στις Μονές και να περπατήσετε στα μονοπάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: