Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Παραλίες στη Χίο - Οι καλύτερες επιλογές

Στη Χίο, θα χορτάσεις φυσική ομορφιά και βουτιές σε καθαρά νερά. 
Σίγουρα η πιο ονομαστή παραλία του νησιού είναι εκείνη του Εμπορειού ή αλλιώς Μαύρα Βόλια. Απέχει 6 χλμ. από το Πυργί και είναι ίσως η πιο εντυπωσιακή, με μαύρη θάλασσα που θυμίζει άβυσσο. Λέγεται ότι τα βότσαλα πήραν το μαύρο χρώμα τους από λάβα που κάλυψε τα πάντα από έκρηξη ηφαιστείου. Από τα βαθιά νερά του Εμπορειού με το αλλοτινό λιμάνι έφευγαν τα πλοιάρια φορτωμένα με την πολύτιμη μαστίχα. Σήμερα που ο χώρος έχει διαμορφωθεί πολύ ωραία με χώρο περιπάτου, πινακίδες παρακαλούν τους λουομένους να μην παίρνουν τα βότσαλα από την παραλία, αρκετά όμως είναι τα μαύρα βότσαλα που μαζί με λευκά στόλισαν τα περίφημα βοτσαλωτά δάπεδα στις αυλές των σπιτιών, των αρχοντικών ή των εκκλησιών, όπως εκείνο της Παναγιάς Ερυθιανής του Βροντάδου. 

Η πιο κοντινή παραλία νότια της Χώρας είναι ο Καρφάς με ψιλή άμμο. Μετά τον Καρφά βρίσκονται οι παραλίες της Αγίας Ερμιόνης και του Μεγάλου Λιμνιώνα, που απέχει 3 χλμ. από τα Θυμιανά, ενώ κοντά στο Νεοχώρι είναι η Αγιά Φωτιά με βοτσαλάκι. 

Η παραλία της Αγίας Δύναμης είναι μια ήσυχη παραλία κοντά στο χωριό των Ολύμπων, νοτιοδυτικά της πόλης της Χίου. Πολλοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την πιο όμορφη, καλή κρυμμένη παραλία του νησιού. 

Η παραλία της Κώμης βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και απέχει 6 χιλιόμετρα από τον παραδοσιακό οικισμό της Καλαμωτής και τριάντα λεπτά από την πόλη της Χίου. Η ατέλειωτη αμμουδιά της είναι μία από τις ωραιότερες της Ελλάδας. 

Από τη Βολισσό η παραλία της Αγίας Μαρκέλλας απέχει 7 χλμ. Αγαπημένη παραλία το εξωτικό Λιθί. Πεντακάθαρα νερά με ψιλή άμμο στη ρηχή παραλία, ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά. 

Στη δυτική πλευρά του νησιού, μόλις 5 χλμ. από το χωριό Λίθι, βρίσκεται η παραλία Τραχεί που συνδυάζει άμμο και μικρά βότσαλα. Βόρεια της Χώρας θα συναντήσετε τις παραλίες της Δασκαλόπετρας με βοτσαλάκι, του Βροντάδου και του Όρμου Λω. Δίπλα από την παραλία της Δασκαλόπετρας βρίσκεται η ομώνυμη Πέτρα ή αλλιώς Πέτρα του Ομήρου. Η παράδοση και ο μύθος θέλουν να ήταν εκεί το διδασκαλείο του μεγάλου ποιητή, για τους αρχαιολόγους όμως, σε συνδυασμό με την ιερή πηγή, πρόκειται για το ιερό της Κυβέλης του 6ου αιώνα π.Χ.

Στα νοτιοδυτικά σε απόσταση 4-6 χιλιομέτρων από τα Μεστά θα βρείτε την Μερικούντα με την παχιά μαύρη αμμουδιά, την Αυλωνιά με μικρό βοτσαλάκι και κρυστάλλινα νερά. Η παραλία της Αποθήκας έχει χρώμα προς το κόκκινο, λόγω ενός ορυχείου που είναι δίπλα, όμως τα νερά είναι πεντακάθαρα και στην περιοχή υπάρχουν δύο σπηλιές καταφύγιο για ερωτευμένους. Η Αποθήκα, μπορεί να μην είναι τόσο διάσημη όσο τα Μαύρα Βόλια, αλλά θα σας αποζημιώσει με τα κρυστάλλινα νερά και το ψιλό βότσαλο. Στα συν και η μικροσκοπική κρυφή παραλία ακριβώς δίπλα, στην οποία πάτε κολυμπώντας

Ένας χωματόδρομος, λίγο μετά το χωριό της Σιδηρούντας, καταλήγει στην απόμερη παραλία Τηγάνι. Όσοι επιθυμούν να κάνουν πιο ήσυχες βουτιές, δεν έχουν παρά να περπατήσουν λίγα μέτρα παρακάτω για να να βρουν την ερημική Μακριά Άμμο, μια παραλία με άμμο και υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά.

Η παραλία Γλάροι, είναι ένας μικρός κόλπος, κρυμμένος στο δρόμο προς Καρδάμυλα. Σ’αυτό τον κόλπο βρίσκουν καταφύγιο οι γλάροι, γεγονός που δικαιολογεί το όνομα της. Tα Βρουλίδια, είναι η νοτιότερη παραλία του νησιού και τα κάτασπρα βράχια την κάνουν μια από τις πιο γραφικές.

Δεν θα ήταν υπερβολή να γράφαμε ότι στη Χίο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ανακαλύπτει μία διαφορετική παραλία για κάθε μέρα από τις διακοπές του. Και φυσικά, Χίος δεν είναι μόνο οι πευκόφυτες παραλίες. Είναι και τα μεσαιωνικά χωριά που μοσχοβολάνε μαστίχα, τα καταπράσινα βουνά της, τα γενοβέζικα καπεταναίικα σπίτια και κυρίως οι φιλόξενοι άνθρωποι.

Στη φωτογραφία, η παραλία Τηγάνι, 40 χλμ. από τη Χώρα της Χίου, κοντά στο χωριό Σιδηρούντα. Χρωστάει το όνομά της στο χαρακτηριστικό σχήμα του ορμίσκου που τη φιλοξενεί. Είναι αρκετά ερημική, με ψηλά πεύκα, πεντακάθαρα αλλά κρύα νερά και ψιλό βότσαλο. Προσφέρεται για ψάρεμα και παρατήρηση βυθού. Στον λόφο πάνω από την παραλία δεσπόζει η πρόσφατα αναστηλωμένη βίγλα του Πάχη. Αξίζει να μείνετε ως αργά το απόγευμα στο Τηγάνι, για να απολαύσετε ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα με θέα τα ιστορικά Ψαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: