Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Νάξος, άξιος προορισμός

Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, το πιο εύφορο, κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 3000 π.Χ., υπήρξε από τα πρώτα που χρησιμοποίησε το μάρμαρο και σύμφωνα με τη μυθολογία εδώ ο Θησέας εγκατέλειψε την Αριάδνη, κόρη του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα.

Μυθολογία
Ευτυχισμένος τόπος η Νάξος. Ευλογημένη από τους Θεούς. Πολλοί την ονομάζουν θεοτρόφο. Αδιάψευστοι μάρτυρες οι ναοί, που υπήρξαν τόποι λατρείας του Δία, του Διόνυσου και της Δήμητρας. Ο Αγλαοσθένης, Νάξιος ιστορικός, λέει πως όταν ο Δίας ήταν μικρός κλάπηκε από την Κρήτη, το Ιδαίον Άντρον (όρος Ίδη), και μεταφέρθηκε στη Νάξο, για να γλιτώσει από τον πατέρα του τον Κρόνο. Ο Δίας ανατράφηκε στη Νάξο, στο σπήλαιο του Ζα (από το Ζευς) και λατρεύτηκε ως Μηλώσιος, δηλαδή προστάτης των προβάτων.

Ο Διόνυσος γεννήθηκε στη Νάξο από τον πατέρα του το Δία και τη Σεμέλη (κόρη του Κάδμου του βασιλιά των Θηβών) και παντρεύτηκε την Αριάδνη, που την εγκατέλειψε στο νησί ο Θησέας. Στο Λιβάδι, μέσα σ’ ένα χωράφι, βρέθηκε το ιερό του Διόνυσου στη θέση Ύρια. Ο Πλούταρχος λέει πως είχαν καθιερώσει εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του, «τα Διονύσια» δύο φορές το χρόνο, με αγώνες και θυσίες. Γινόταν ταυτόχρονα στη Χώρα για τους αστούς και στα Ύρια για τους κατοίκους της υπαίθρου. Η μία γιορτή γινόταν την Άνοιξη που έβγαιναν τα φύλλα του αμπελιού και περιελάμβανε παιχνίδια κι ευθυμία, ενώ η άλλη το Φθινόπωρο με τον τρύγο και το πάτημα των σταφυλιών. Οι νέοι χόρευαν στεφανωμένοι με κληματόβεργες, ενώ οι σάτυροι ήταν χορευτές μεταμφιεσμένοι. Λέγεται ότι το έθιμο των Απόκρεω με τους μασκαράδες (μεταμφιεσμένους) είναι κατάλοιπο της διονυσιακής λατρείας.

Στο Γύρουλα, κοντά στο χωριό Σαγρί, αναστηλώνεται μαρμάρινος ναός – τελεστήριο αφιερωμένος στον Απόλλωνα και τη Δήμητρα. Θεωρείται από τους σημαντικότερους και αντιπροσωπευτικότερους αρχαίους ναούς, πολύτιμος όχι μόνο για τη συμπληρωματική γνώση της ιστορίας και της κοινωνίας της Νάξου, αλλά και για την κατανόηση της αρχαίας θρησκείας και λατρείας. Περιέχει σημαντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, τα οποία συναντούμε μεταγενέστερα στον Παρθενώνα.

Ο Νίκος Κεφαλληνιάδης μας αναφέρει τρεις περιοχές σαν τόπους λατρείας του θεού Απόλλωνα. Τη Χώρα, όπου βρίσκεται «η Πορτάρα», η μεγαλόπρεπη τεράστια πύλη του ανεγειρόμενου από τον τύραννο του νησιού, Λύγδαμη, ναού του. Δείγμα της λατρείας του είναι ακόμη, το τεράστιο άγαλμα του θεού, το οποίο αφιέρωσαν στο ιερό της Δήλου οι Νάξιοι με την επιγραφή «ΝΑΞΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ».

Στη μυθολογία της Νάξου αναφέρεται η παρουσία και η λατρεία άλλων θεών, λιγότερο ίσως, σημαντικών, όπως είναι η πιθανή λατρεία του ΄Αρη, στο βουνό Φανάρι που βρίσκεται ανάμεσα στ’ Απεράθου και το λεκανοπέδιο της Τραγέας. Πιθανολογείται ότι εκεί υπήρξε ιερό τέμενος προς τιμήν του θεού, μετά από ανεύρεση επιγραφής στα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, όπως αναφέρει ο νάξιος ιστοριοδίφης Ιάκωβος Γκριμάλντι που λέει «ΤΕΜΕΝΙΣΜΑ ΑΡΕΟΣ».

Η παράδοση αναφέρει πως, όταν ο Άρης, θεός του πολέμου, σκότωσε τον Άδωνη, τον αγαπημένο της Αφροδίτης, οι γίγαντες Αλωάδες Ώτος και Εφιάλτης, δίδυμοι γιοι του Ποσειδώνα, τον έκλεισαν σ’ ένα πιθάρι για τιμωρία του 13 μήνες. Μετά την απελευθέρωσή του, κατέφυγε στη Νάξο και κρύφτηκε στη «σιδεροβρώτιν πέτραν», δηλαδή «στην πέτρα που τρώει το σίδερο», η οποία τοποθετείται στο όρος Μπίτσα πάνω στο Φανάρι.

Οι Αλωάδες, καθώς λέει ο μύθος διέθεταν υπερφυσική δύναμη, άκρως επικίνδυνη καθώς μεγάλωνε μαζί με την ηλικία τους. Απειλούσαν ότι θα εκθρόνιζαν το Δία από τον Όλυμπο. Εκείνος για να γλιτώσει, τους έστειλε στη Νάξο να βρουν τη μητέρα τους, που την είχαν απαγάγει οι Νάξιοι. Εκεί, με τέχνασμα της ΄Αρτεμης, σκότωσε ο ένας τον άλλον. Οι Νάξιοι τους έθαψαν στο νησί και τους λάτρεψαν σαν ήρωες. Οι λατόμοι της περιοχής του Φλεριού στις Μέλανες, τους όρισαν για προστάτες τους, λόγω της υπερβολικής τους δύναμης, την οποίαν χρειαζόταν εξ αιτίας της σκληρής και επικίνδυνης δουλειάς που έκαναν με την πέτρα. Σ’ αυτό καταλήγουν από επιγραφή η οποία βρέθηκε στην περιοχή και αναφέρεται σε τέμενος του Ώτου και του Εφιάλτου.

Ιερά που βρέθηκαν σε σπήλαια και σε κορυφές των βουνών, πιθανολογούν κι άλλες λατρείες θεοτήτων όπως για παράδειγμα, στις Εγγαρές προς τιμήν των Νυμφών, σύμφωνα με επιγραφή στη σπηλαιώδη εκκλησία της «Γέννησης» στις υπώρειες του «Καλού όρους». Ανάλογη λατρεία υπήρχε στην «Παναγία της Καλορίτσας», στην περιοχή Δαμαριώνα και στη «Νυφιώτισσα», μικρό σπηλαιώδες ξωκκλήσι στ’ Αμελαθιού στο Τσικαλαριό. Το ίδιο ιερό υπήρχε και στη λατρευτική σπηλιά της «Παν». Ο Θεός Ήφαιστος έχει και αυτός τη σχέση του με τη Νάξο. Λέγεται πως εδώ διδάχθηκε την τέχνη της σιδηρουργίας και μετά πήγε στη Λήμνο.

Τέλος, το σημερινό όνομα του νησιού, Νάξος επικρατεί η αντίληψη ότι το πήρε από το Νάξο, βασιλιά της Καρύας, χώρας της Μ. Ασίας, της οποίας κάτοικοι, οι Κάρες, έζησαν και σε τούτον τον τόπο. Όμως, για την ελληνική μυθιστορία, Νάξος ήταν ο γιος του Απόλλωνα και της Ακάλης, κόρης του Μίνωα. Λέγεται λοιπόν, πως απ’ αυτόν πήρε τ’ όνομά του το νησί, δείχνοντας έτσι τη σύνδεσή του με το Μινωικό Πολιτισμό.

Το πρώτο όνομα του νησιού ήταν Στρογγύλη, ακολούθησε το Δία και τέλος επικράτησε το Νάξος.

Το νησί γνώρισε μεγάλη ακμή τον 6ο αι. π.Χ., αλλά παρήκμασε τον 4ο αι. Από το 1207 ως το 1566 το κυβέρνησαν οι Ενετοί, ενώ υπέφερε επί αιώνες από τις επιδρομές των πειρατών.

Το πιο εύφορο Κυκλαδονήσι
Η Νάξος είναι το πιο εύφορο Κυκλαδονήσι, γεμάτη κήπους, αμπέλια και περιβόλια. Ονομαστά στην αρχαιότητα ήταν τα προϊόντα της, οι πατάτες, τα τυριά, τα σύκα, τα αμύγδαλα και τα υπέροχα κρασιά της, όπως μας πληροφορεί ο Αρχίλοχος.

Τη Νάξο για να τη γνωρίσεις και να τη νιώσεις πρέπει να τη δεις «από μέσα» και δεν θα μετανιώσεις.

Στη Χώρα, βόρεια του λιμανιού, βρίσκεται η τεράστια μαρμάρινη «Πορτάρα», πάνω στο νησάκι Παλάτια. Χτίστηκε το 522 π.Χ. και λέγεται ότι ήταν η είσοδος του ναού του Απόλλωνα, που δεν τέλειωσε ποτέ. Σε μια νησίδα στο λιμάνι υπάρχει και το εκκλησάκι της Μυρτιδιώτισσας.

Η Χώρα
Η Χώρα έχει τέσσερις συνοικισμούς: Το πολύβουο λιμάνι με τα καφενεία και τα ψαράδικα. Νότια είναι η Νέα Χώρα η Άγιος Γεώργιος με πολλά διαμερίσματα, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Πάνω από το λιμάνι η Παλιά Πόλη, χωρίζεται στο βενετσιάνικο κάστρο, κατοικία παλιότερα των καθολικών ευγενών και στο μεσαιωνικό όπου ζούσαν οι έλληνες.

Στη Χώρα αξίζει να δείτε τη μητρόπολη της Ζωοδόχου Πηγής. Είναι του 18ου αι. και έχει εικονοστάσι ζωγραφισμένο το 1786 από τον Δημήτριο Βάλβη, της Κρητικής Σχολής.

Πάνω στο λόφο βρίσκεται η επιβλητική βόρεια πύλη του οχυρωμένου κάστρου, που χτίσθηκε το 1207 από τον Μάρκο Σανούδο. Μόνο δυο από τις επτά πολεμίστρες του διασώθηκαν. Επίσης, ελάχιστα ίχνη από τα εξωτερικά τείχη του 13ου αι. σώζονται, αλλά τα εσωτερικά είναι σε καλή κατάσταση και προστατεύουν 19 βενετσιάνικα σπίτια, που φέρουν οικόσημα Ενετών ευγενών. 21 Ενετοί δούκες κι ένας Εβραίος κυβέρνησαν το δουκάτο της Νάξου στους 3,5 αιώνες της ζωής του.

Το υπέροχο παλάτι του Μάρκου Σανούδου, κτίσμα του 1627, στέγαζε τη Γαλλική Σχολή. Ανάμεσα στους μαθητές της ήταν και ο Νίκος Καζαντζάκης, ένας από τους σπουδαιότερους νεοέλληνες συγγραφείς. Σήμερα στο κτίριο στεγάζεται το αρχαιολογικό μουσείο, που διαθέτει μια από τις καλύτερες συλλογές κυκλαδικών ειδωλίων από τη Νάξο και τα γύρω νησιά, καθώς και μωσαϊκά των ρωμαϊκών χρόνων. Αξίζει να δείτε τις «δίοπτες» εικόνες του Αγγέλου του Κρητός στη Βλαχερνιώτισσα, όπως και την ωραία εκκλησία της Χρυσοπολίτισσας.

Ο Απείρανθος
Νάξος χωρίς Απείρανθο δεν γίνεται. Βρίσκεται 23,5 χλμ. ανατολικά της Χώρας και πολλοί από τους κατοίκους έχουν βυζαντινή η κρητική καταγωγή. Το ξακουστό ορεινό χωριό ξεχωρίζει για τα μαρμάρινα αρχοντικά, τις βυζαντινές εκκλησίες, τους επιβλητικούς μεσαιωνικούς πύργους, τα μαρμαρόστρωτα σοκάκια και τη μακρόσυρτη ντοπιολαλιά, με την οποία οι Απεραθίτες κάνουν στίχους («κοτσάκια») και τους τραγουδούν.

Στο μικρό αρχαιολογικό μουσείο του χωριού εκτίθενται πρωτοκυκλαδικές μαρμάρινες πλάκες με ανάγλυφες παραστάσεις. Επίσης λειτουργεί Γεωλογικό Μουσείο, μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Λαογραφικό μουσείο και Σταθμός Περίθαλψης Άγριων Ζώων και Πουλιών.

Κάτω από τ’ Απέραθου βρίσκεται η τουριστική παραλία της Μουτσούνας. Εδώ υπάρχει η μοναδική στον κόσμο σμύριδα που εξαγόταν στην Ευρώπη.

Η Κωμιακή η Κορωνίδα, 42 χλμ. ανατολικά της Νάξου είναι το ψηλότερο χωριό στο νησί.

49 χλμ. ΒΑτης Νάξου είναι ο Απόλλωνας, όπου παλιά εξορυσσόταν το περίφημο μάρμαρο. Αξίζει να δείτε τον ξαπλωμένο αρχαϊκό κούρο του 600 π.Χ., που αποδίδεται στον Απόλλωνα και έχει μήκος 10,8 μ. και βάρος 30 τόνους. Εδώ στις 28 Αυγούστου γίνεται πανηγύρι για τον Αγ. Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Άλλα πανηγύρια στο νησί: 23 Αυγούστου στους Τρίποδες για τα εννιάμερα της Παναγίας. Την Παρασκευή μετά το Πάσχα της Ζωοδόχου Πηγής, γιορτάζει η Αργοκοιλιώτισσα της Κορώνου και η Μητρόπολη της Χώρας.

10 χλμ. απ’ τον Απόλλωνα βρίσκεται το παλιό μοναστήρι της Παναγιάς, κοντά της η Μονή Φανερωμένης και λίγο νοτιότερα, προς τη Γαλήνη, ο πιο γνωστός πύργος της Νάξου, ο Πύργος της Υψηλής, που φιλοξενεί το βυζαντινό μοναστήρι της Υψηλοτέρας.

Στις εκδρομές που θα κάνετε στο νησί αξίζει να δείτε:
* Τις θαλάσσιες σπηλιές στην τοποθεσία Γκρότα, βόρεια της Χώρας.

* Τον κόλπο του Αγ. Γεωργίου, από τα γνωστότερα θέρετρα, νότια.

* Τον Άγ. Προκόπιο, την Αγ. Αννα, τη Μικρή Βίγλα, τον Ορκό, το Πυργάκι, τον Απόλλωνα, το Καστράκι (όπου βρίσκεται ένα μινωϊκό κάστρο), τον Αζαλά, την Αγιάσο, την Πλάκα και τον Κάλαντο που είναι συνώνυμα του απέραντου γαλάζιου.

* Το Κουρνοχώρι, όπου βρίσκεται ο πύργος του Μαυρογένη και η βυζαντινή εκκλησία του Αγ. Γεωργίου.

* Τους Μύλους, κοντά στα αρχαία λατομεία στο Φλεριό, όπου υπάρχουν δυο τεράστιοι μαρμάρινοι κούροι, του 6ου αι. π.Χ.

* Κοντά στο Σαγρί, η Παναγία τ’ Αρκουλού, του 14ου αι. με γλυπτά και τοιχογραφίες. Το Απάνω Κάστρο (παλιά, βυζαντινή πρωτεύουσα), όπου το 1207 οι Ναξιώτες για 40 μέρες αντιστάθηκαν στους Ενετούς του Σανούδου. Η Αγία Κυριακή, του 9ου αι., έξω απ’ του Απεράθου, με μοναδικής τέχνης ανεικονικές της εποχής της Εικονομαχίας.

* Νοτιοανατολικά της Νάξου βρίσκεται το Γαλανάδο, όπου βρίσκεται ο εγκαταλειμμένος πύργος του Μπελόνια.

* Στο Πάνω Σαγκρί, το εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη Γύρουλα, που χτίστηκε πάνω στα ερείπια ενός ναού της Δήμητρας.

* Το Χαλκί δεν το ομορφαίνουν μόνο οι εκκλησίες του, αλλά και τα νεοκλασικά του σπίτια, ο πύργος του Φραγκόπουλου στο κέντρο και ο ενετικός πύργος του Μπαρότση.

* Ο Αγ. Μάμας (προστάτης των βοσκών) στην Ποταμιά είναι ένα άλλο σπουδαίο βυζαντινό μνημείο του 9ου αι.

* Η Παναγία η Δροσιανή θεωρείται η πιο παράξενη εκκλησία του νησιού. Χτίστηκε τον 6ο αι. και οι θόλοι της είναι φτιαγμένοι με πέτρες που είναι μαζεμένες από τα χωράφια.

* Το Φιλότι, παραδοσιακό χωριό στην κοιλάδα της Τραγαίας. Βρίσκεται στις πλαγιές του βουνού Ζας, που είναι το ψηλότερο των Κυκλάδων (1.000 μ.).

Όλο και περισσότεροι σέρφερ (wind και kite) επιλέγουν τα κύματα της Νάξου, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εκμεταλλευόμενοι τα μελτέμια. Φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 5 μποφόρ κατά τη διάρκεια της ημέρας, το μελτέμι προσφέρει ιδανικές συνθήκες για ιστιοσανίδα και τέτοιου είδος σπορ. Σε όσους αρέσουν οι καταδύσεις έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν ναυάγια, σπηλιές, βυθισμένα αεροσκάφη.

Εξερευνήστε τις απέραντες γαλάζιες παραλίες της Νάξου και μαγευτείτε από τις άγριες ομορφιές της. Η παραλία Μικρά, είναι αμμώδης, γραφική και απάνεμη. Προσφέρεται για όλα τα γούστα, και ειδικά για όσους προτιμούν ηρεμία και χαλάρωση.
Η παραλία Καλαντός είναι μια πανέμορφη παραλία στο νοτιότερο άκρο του νησιού. Προστατευμένη από τους ανέμους, στην άκρη του ομώνυμου όρμου έχει υπέροχη αμμουδιά και διάφανα ρηχά νερά. Δίπλα στην αμμουδιά, όπου εκβάλλει ένα ποτάμι, έχει σχηματισθεί πλούσιος υδροβιότοπος που μεταξύ των άλλων φιλοξενεί και πλήθος πουλιών.
Το λιμάνι και η παραλία του Πανέρμου, προφυλαγμένο σε κλειστό κόλπο στις νοτιοανατολικές ακτές του νησιού, είναι σχεδόν πάντα απάνεμο, και διαθέτει μικρό μόλο και όμορφη αμμουδιά με πεντακάθαρα νερά.
Ο όρμος της Μουτσούνας φιλοξενεί δύο όμορφες παραλίες με ψιλή άμμο και διάφανα ρηχά νερά, ιδανικές για οικογένειες με μικρά παιδιά. Η πρώτη, ο Αη Γιάννης, απλώνεται μπροστά από τις γραφικές ψαροταβέρνες της Μουτσούνας, ενώ η δεύτερη, το Τηγάνι, βρίσκεται λίγο νοτιότερα και διαθέτει δύο ξενοδοχειακά συγκροτήματα με εστιατόρια και καφέ.
Στις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού, ανάμεσα στην παραλία Πλάκα και την παραλία Μικρή Βίγλα της Νάξου, εκτείνονται οι μικροί συνεχόμενοι ορμίσκοι που αποτελούν τον Ορκό.
Η θρυλική παραλία της Αγίας Άννας, φυσική συνέχεια της παραλίας του Αγίου Προκοπίου, είναι μια από τις διασημότερες παραλίες της Νάξου.
Πανέμορφη, με διάφανη ψιλή άμμο και κρυστάλλινα ρηχά νερά, η παραλία Αγιασσός, απλώνεται σε μήκος 750 μέτρων στις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού και παραμένει μία από τις πιο παρθένες παραλίες του νησιού.
Η παραλία Άγιος Θεόδωρος είναι μια βοτσαλωτή, παρθένα, παραλία στις βόρειες ακτές του νησιού. Αξιοθέατο της περιοχής η βυζαντινή εκκλησία του Άγιου Θεόδωρου.
Βραβευμένη με “γαλάζια σημαία” και σε απόσταση αναπνοής από τη Χώρα, η οργανωμένη παραλία του Αγίου Γεωργίου της Νάξου, είναι η καλύτερη επιλογή για όσους δε θέλουν να απομακρυνθούν από την πόλη.
Η παραλία που έχει αποσπάσει τις περισσότερες ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις είναι ο Άγιος Προκόπιος, που απέχει μόλις 4 χλμ. από το λιμάνι του νησιού.
Η παραλία Άγιος Φυκάς είναι μια μικρή αλλά πανέμορφη παραλία στις βορειοανατολικές ακτές του νησιού. Αμμουδερή με κρυστάλλινα νερά είναι ιδανική για κολύμπι και ψάρεμα.
Η παραλία Αζαλάς βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, δίπλα στον κόλπο της Μουτσούνας, και απέχει περίπου 11 χλμ από την Απείρανθο.
Το όμορφο λιμανάκι του Άη Γιώργη Βορίδη με το ομώνυμο εκκλησάκι, απέχει περίπου 2,5 χλμ από τον οικισμό Μέση, στις βορειοανατολικές ακτές του νησιού. Η παραλία Αμμίτης είναι η παραλία των Εγγαρών, στις βορειοδυτικές ακτές του νησιού. Έχει μεγάλη κατάλευκη αμμουδιά, πολύ καθαρά νερά και υπέροχο ηλιοβασίλεμα.
Η παραλία Αμπράμ της Νάξου είναι μια ήσυχη παραλία δίπλα στον μικρό οικισμό Κάμπο, στις βορειοδυτικές ακτές του νησιού. Η παραλία Αμπράμ προσφέρεται για κολύμπι και θαλάσσια σπορ.
Η παραλία Γλυφάδα της Νάξου είναι μια τεράστια αμμώδης παραλία στις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού. Με αμμόλοφους και σκιερούς κέδρους σε αρκετά σημεία της η παραλία Γλυφάδα, προσφέρεται για κολύμπι, ψάρεμα, θαλάσσια σπορ αλλά και ευεργετικό περπάτημα από άκρη σε άκρη.
Η παραλία Γρόττα της Νάξου πήρε το όνομά της από το ιταλικό Grotta, που σημαίνει σπηλιά. Είναι η βόρεια παραλία της Χώρας. Ο μικρός κόλπος έχει βότσαλο και λίγη αμμουδιά με μοναδική θέα προς την Πορτάρα στ΄ αριστερά της και δεξιά το νέο οικισμό της Γρόττας σκαρφαλωμένο πάνω στο λόφο.
Η παραλία Κάμπος είναι απάνεμη παραλία και βρίσκεται στις βορειοδυτικές ακτές του νησιού. Η παραλία Κάμπος, προσφέρεται για κολύμπι και για ψάρεμα.
Η παραλία Καστράκι της Νάξου είναι ένας μικρός όρμος που βρίσκεται πίσω από τη χερσόνησο της Μικρής Βίγλας και δίπλα στην παραλία της Γλυφάδας.
Η παραλία Ληγαρίδια είναι μια μικρή βοτσαλωτή παραλία με βαθιά νερά, δίπλα στον ομώνυμο οικισμό στις ανατολικές ακτές του νησιού. Είναι ιδανική για ελεύθερη κατάδυση και ψαροντούφεκο.
Η παραλία Λιώνας είναι η όμορφη παραλία του ομώνυμου γραφικού οικισμού και όρμου στις βορειοανατολικές ακτές του νησιού. Με άγρια ομορφιά, λευκά βότσαλα και πεντακάθαρα νερά.
Η παραλία Μικρή Βίγλα είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, και χωρίζεται από ένα βράχο σε δύο τμήματα, την "Παρθένο" στο βορρά και τo "Λιμανάκι" στο νότο.
Η παραλία Πλάκα, είναι η αγαπημένη παραλία των hippies τις δεκαετίες του '60 και του '70.
Η παραλία Πυργάκι, είναι μια όμορφη αμμουδερή παραλία στις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού. Τεράστια, με θέα απέναντι την Ηρακλειά και την Ίο, η παραλία Πυργάκι προσφέρεται για ηρεμία και χαλάρωση.
Η παραλία Σπεδό, βρίσκεται στις νότιες ακτές του νησιού, είναι μια παρθένα παραλία με πεντακάθαρα νερά σε περιοχή σπάνιου φυσικού κάλλους. Προσφέρεται για ηρεμία και απομόνωση.
H μαγευτική παραλία της Ψιλής Άμμου, στις νοτιοανατολικές ακτές του νησιού, απλώνεται μπροστά από ένα κεδροδάσος και έχει θέα στα Κουφονήσια που βρίσκονται απέναντι.

Όχι μόνο αξίζει να γευτείτε, αλλά και να πάρετε μαζί σας φεύγοντας ξινότυρο, μανούρι, κεφαλοτύρι και την ονομαστή γραβιέρα. Όλα αυτά συνοδεύουν ιδανικά το ντόπιο κρασί. Για να κλείσετε το γεύμα σας προτιμήστε παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού και λικέρ κίτρο της ποτοποιίας Βαληνδρά, που συνεχίζει την παράδοση από το 1896. Επίσης η Νάξος φημίζεται για τα καλής ποιότητας νωπά κρέατα.

Στα καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης, αλλά και στα χωριά θα βρείτε κεντήματα, πλεχτά και υφαντά στον αργαλειό, καλάθια και σκαλιστά αντικείμενα.

Πως θα φθάσετε: Με το πλοίο από τον Πειραιά, σε 6 ώρες (απέχει 103 ναυτικά μίλια). Με δελφίνι σε 25 λεπτά. Με αεροπλάνο σε 5 ώρες και 25 λεπτά. Με δελφίνι από τη Ραφήνα σε 3-4,5 ώρες.

Κοντινά νησιά που μπορείτε να επισκεφθείτε είναι η Δονούσα, τα Κουφονήσια, η Ηρακλειά, η Σχοινούσα και η Αμοργός.

Η Νάξος συνδέεται με Αιγιάλη και Κατάπολα, Δονούσα, Ηρακλειά, Θηρασία, Ικαρία, Ίο, Πάρο, Σάμο, Σαντορίνη, Σίκινο, Σχοινούσα, Φολέγανδρο, Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: