Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Σκόπελος, στον αστερισμό του «Mamma mia»

Η Σκόπελος είναι ένα από τα νησιά των Βορείων Σποράδων, με έκταση περίπου 96 τετρ. χιλ. και περίμετρο 67 χιλιόμετρα. Η Χώρα της Σκοπέλου είναι κτισμένη αμφιθεατρικά πάνω από το λιμάνι με ένα λαβύρινθο από γραφικά και στενά καλντερίμια.
Μια κεντρική οδική αρτηρία διατρέχει το νησί από τα νότια έως τα βορειοδυτικά, σε μία καταπράσινη διαδρομή που ανοίγεται μέσα από πυκνά πευκοδάση.
Νότια της πρωτεύουσας ο δρόμος καταλήγει στην παραλία του Στάφυλου και στο γραφικό θέρετρο του Αγνώντα.
Aτού στις ακρογιαλιές της είναι οι πεντακάθαρες θάλασσες, ο Στάφυλος, ο Αγνώντας, ο Πάνορμος, η Μηλιά, το Καστανή και το Λουτράκι που θα σας εντυπωσιάσουν. Η Μηλιά, ωστόσο, θεωρείται από πολλούς η ομορφότερη παραλία του νησιού.
Στους μαγευτικούς όρμους, τα πεύκα φτάνουν έως την ακροθαλασσιά, προσφέροντας τη σκιά τους για να να απολαύσετε ειδυλλιακά και μαγευτικά ηλιοβασιλέματα.
Εάν, αναζητάτε ερημικές, παρθένες ακρογιαλιές, εξασφαλίστε θαλάσσιο μέσο και εξερευνήστε τη βόρεια πλευρά του νησιού μεταξύ Πάνορμου και Έλιου.
Κοντά στην παραλία Γλιστέρι βρίσκεται και το σπίτι (Villa Donna) όπου έγιναν τα εξωτερικά γυρίσματα του «Mamma Mia!».
Μπορείτε να δείτε στην πρωτεύουσα τον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας με τις πολυάριθμες εκκλησίες, το σπίτι του λογοτέχνη Παύλου Νιρβάνα, το μοναστήρι του Αγίου Ρηγίνου, την εκκλησιά της Παναγιάς του Πύργου και το Ενετικό Κάστρο των Γκύζη. Κάνοντας το γύρο του νησιού θα δείτε τον δεύτερο μεγαλύτερο οικισμό του νησιού, τη Γλώσσα. Είναι χτισμένη στο λόφο πάνω από το λιμάνι του Λουτρακίου με υπέροχη θέα. Απέχει 32 χλμ. από την πόλη της Σκοπέλου και έχει 1195 κατοίκους. Επίνειο της Γλώσσας, είναι το Λουτράκι, κύριο λιμάνι του νησιού. Τέλος, να δείτε το χωριό Νέο Κλήμα, χτισμένο κάτω ακριβώς από το δάσος του Βαθιά στο βουνό Δέλφη και δίπλα στη θάλασσα σε μια πευκόφυτη, μαγευτική περιοχή με την πανέμορφη αμμουδιά του Χόβολου και τις υπέροχες αποχρώσεις των νερών.
Επισκεφτείτε παλιά μοναστήρια και Εκκλησίες. Το γραφικό εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη στο Καστρί βρίσκεται σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός βουνού και για να το δείτε από κοντά, πρέπει να ανεβείτε 200 σκαλοπάτια. Η ομορφιά του τοπίου και η θέα από ψηλά θα σας αποζημιώσουν.
Η Ιερά Μονή της Ευαγγελίστριας έχει εξαιρετική θέα προς την πόλη. Εδώ αποσύρθηκε κι έζησε, μέχρι το θάνατό του, ο σημαντικός Σκοπελίτης λόγιος συγγραφέας και μοναχός Καισάριος Δαπόντες. Μην παραλείψετε να κάνετε μία στάση στο Λαογραφικό Μουσείο που λειτουργεί μέσα σε ένα παλιό αρχοντικό και φιλοξενεί εκθέματα λαϊκής τέχνης.
Σμαραγδένια νερά, καταπράσινα τοπία και τα επιβλητικά μοναστήρια θα σας μείνουν αξέχαστα.
Η Σκόπελος αποτελεί ιδανικό προορισμό από την άνοιξη έως τις αρχές του φθινοπώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: