Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

Άνδρος, σαν πίνακας του Μιρό

Οι παραλίες της Άνδρου είναι εξαιρετικές, με μερικές να είναι από τις καλύτερες που θα συναντήσετε στο Αιγαίο. Η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού είναι το Μπατσί, που έγινε διάσημη από την ταινία «Κορίτσια στον ήλιο».

Μερικά μίλια βόρεια της Χώρας βρίσκεται η πανέμορφη παραλία Άχλα, που τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε σταρ του νησιού. Στον χωματόδρομο που κατηφορίζει προς τα Άχλα υπάρχει αριστερή παράκαμψη που οδηγεί στην απομονωμένη παραλία Βόρη με το εγκαταλελειμμένο πλοίο «SEMIRAMIS». Βορειοανατολικά του όρμου Κορθίου βρίσκεται η παραλία "Της Γριάς το Πήδημα", σήμα κατατεθέν του νησιού. Μπορείς να πας εκεί είτε με καραβάκι (αν δεν έχει αέρα), είτε με αυτοκίνητο. Το νησί της Άνδρου είναι γνωστό σαν "Μικρά Αγγλία",  από τότε που οι μεγάλοι εφοπλιστές,  Εμπειρίκος,  Γουλανδρής και  Πολέμης, άνοιξαν γραφεία στο Λονδίνο στις αρχές του 20ου αιώνα.  Οι εφοπλιστές έφεραν στην Άνδρο Άγγλους κυβερνήτες, καθώς και μεγάλες ιδέες για το νησί τους. Έχτισαν εκτός από σπίτια, το πρώτο γυμνάσιο και το πρώτο νοσοκομείο.

Έχει ομορφιές παραλίες η Άνδρος αλλά και όμορφες ρεματιές για Kυκλαδονήσι.

Στη Χώρα, αξίζει να κάνεις βόλτα μόνο και μόνο για να θαυμάσεις
τα εντυπωσιακά σπίτια καπετάνιων και εφοπλιστών, κάποια από τα οποία ανήκουν στις οικογένειες Εμπειρίκου, Γουλανδρή, Πολέμη, Παλαιοκρασσά κ.ά. που φρόντισαν να ντύσουν τα δρομάκια με μάρμαρο και να φτιάξουν αρχοντικά και μουσεία γεμάτα από τέχνη. 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται στην πλατεία Καΐρη και ιδρύθηκε το 1981 από το Ϊδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα από διάφορες ανασκαφές που έχουν γίνει στο νησί. Ξεχωρίζει ο Ερμής της Άνδρου, του 1ου αι. π.Χ., που εικάζεται πως είναι έργο της σχολής του Πραξιτέλους.

Δίπλα του βρίσκεται το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που ανήκει στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή και αποτελείται από δύο πτέρυγες: την παλιά και την καινούργια. Το μουσείο καθιέρωσε τη φήμη του με καλλιτέχνες όπως οι Πικάσο, Μπράκ, Μουρ και Μιρό. 

Το όνομα του νησιού ανάγεται στη μυθολογία. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι αυτή που θέλει ως πρώτο οικιστή του νησιού τον Άνδρο. Ο Ανδρεύς είχε θεϊκή καταγωγή και πατέρας του ήταν ο Άνιος, γιος του θεού Απόλλωνα, μητέρα του δε ή Κρέουσα ή Ροιώ, κόρη του Σταφύλου, γιου του θεού Διόνυσου.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα τοπικά τυριά (πετρωτή, μαλαξιά, βολάκι) και την περίφημη φρουτάλια, την ομελέτα με τις πατάτες και το λουκάνικο, που αποτελεί τοπική σπεσιαλιτέ.

Τα παστιτσάκια είναι το παραδοσιακό γλυκό του νησιού και θα το βρείτε σχεδόν παντού. Πρόκειται για ψημένη αμυγδαλόψιχα την οποία θα δείτε σε διάφορες παραλλαγές.

Ένα άλλο παραδοσιακό φαγητό της ανδριώτικης κουζίνας είναι ο «λαμπριάτης». Μαγειρεύεται το Πάσχα και είναι κατσικάκι γεμιστό που ψήνεται σε μεγάλο ταψί, πάνω σε κλιματόβεργες, συνήθως σε ξυλόφουρνο. Το ανδριώτικο κρασί αποτελεί ένα από τα προϊόντα του νησιού που πρέπει να δοκιμάσετε.

Αν βρεθείτε σε γάμο θα σας σερβίρουν την περίφημη σουμάδα, ένα λευκό ποτό από γαλάκτωμα αμυγδάλου.

Η Άνδρος έχει έκταση 379,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μήκος των ακτών της είναι 176 χιλιόμετρα. Απέχει 6 ναυτικά μίλια από την Εύβοια (στενό Καφηρέα, Κάβο Ντόρο) και λιγότερο από ένα ναυτικό μίλι από την Τήνο. Η διαδρομή από την Ραφήνα στην Άνδρο διαρκεί περίπου 2 ώρες με συμβατικό πλοίο και μόνο 1 ώρα με ταχύπλοο.

Εν κατακλείδι, η Άνδρος αποτελεί έναν αγαπημένο προορισμό για καλοκαίρι και χειμώνα. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, έχει πολλές πηγές και ρέματα, καταρράκτες και υγρότοπους.  Οι ντόπιοι λένε χαριτολογώντας: Η Άνδρος δεν είναι το μέρος που πηγαίνεις για να πεθάνεις, αλλά το μέρος που θα ήθελες να ζήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: