Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Φολέγανδρος, η άψογη αρχιτεκτονική μακέτα του Αιγαίου

Το όνομα του νησιού έχει δυο εκδοχές: η πρώτη είναι από την φοινικική λέξη phelekgundari, που σημαίνει πετρώδης γη και η δεύτερη από τον πρώτο κάτοικο της Φολεγάνδρου, που σύμφωνα με την μυθολογία ήταν ο Φολέγανδρος, γιος του Μίνωα, του βασιλιά της Κρήτης.

Τα βαθιά, καθαρά και καταγάλανα νερά του νησιού είναι σε απόλυτη αρμονία με το τοπίο άγριας ομορφιάς, με τις παράκτιες σπηλιές σμιλεμένες σε απόκρημνα βράχια που διαδέχονται απάνεμοι, μικροί κόλποι και ορμίσκοι. Εικόνες που μένουν χαραγμένες στο μυαλό κάθε επισκέπτη για μια ολόκληρη ζωή.

Περπατήστε στον Καραβοστάση, το λιμάνι της Φολεγάνδρου με τον Κυκλαδίτικο μόλο και δείτε τα βραδινά φώτα του οικισμού να ανάβουν καθώς πέφτει η νύχτα. Η Χώρα βρίσκεται σε υψόμετρο 200 μέτρων από τη θάλασσα και 3 χιλιόμετρα από τον Καραβοστάση. Πρόκειται για έναν γραφικό, παραδοσιακό οικισμό, με πλακόστρωτους δρόμους και σοκάκια, με διαδοχικές μικρές πλατείες και κατάλευκα κυκλαδίτικα σπιτάκια. Η θέα προς το Αιγαίο, της βόρειας, απόκρημνης πλευράς του Κάστρου, στην πλατεία της Πούντας είναι must, ειδικά την ώρα που δύει ο ήλιος και ο ορίζοντας αλλάζει χρώματα. 

Η μεθυστική νησιώτικη εμπειρία συνεχίζεται με μια βόλτα στο Κάστρο, τον κατάλευκο μεσαιωνικό οικισμό που διασώζει τον χαρακτήρα του μέχρι και σήμερα και μας ταξιδεύει σε μία άλλη εποχή.

Kανείς δεν μπορεί να φύγει αν δεν δοκιμάσει τα περίφημα ρακόμελα και δεν γίνει ένα με τις παρέες στην ζωντανή πλατεία της Πιάτσας. Η Χώρα είναι ξελογιάστρα και με δεδομένο ότι δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα δύσκολα θα ξεκολλήσεις. Μη ξεχάσεις να δοκιμάσεις και τα ματσάτα, τα  τοπικά μακαρόνια, με κόκορα ή κουνέλι που τα συνοδεύουν. Όπως και την καρπουζένια ή αδιαγγουρένια, το τοπικό γλύκισμα που συνδυάζει καρπούζι, μέλι και σουσάμι.

Για τους λάτρεις της θάλασσας υπάρχουν ανεξερεύνητες μικρές παραλίες. Όταν κάνετε τον γύρο του νησιού θα ανακαλύψετε το Λιβαδάκι, τον Άγιο Νικόλαο, το Κάτεργο, το Αμπέλι, το Δέντρο, το Αυλάκι, όλες με ένα κοινό χαρακτηριστικό: δεν έχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες. Για εκείνους που προτιμούν τις θαλάσσιες δραστηριότητες, υπάρχει πάντα η επιλογή των οργανωμένων καταδύσεων με την καθοδήγηση εξειδικευμένης ομάδας.

Η Φολέγανδρος ανήκει στις νοτιοδυτικές Κυκλάδες. Έχει μέγιστο ύψος 455 μέτρα, έκταση 32 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αριθμεί γύρω στους 650 κατοίκους. Αξίζει να λιώσεις τις σόλες σου και να την περιηγηθείς από άκρη σε άκρη. Απέχει από τον Πειραιά 104 ναυτικά μίλια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: