Σκύρος, το μεγαλύτερο και νοτιότερο νησί των Σποράδων, ιδανικό για ήσυχες διακοπές. Την αγαπούν οι σοφιστικέ και οι εναλλακτικοί, αλλά και οι οικογένειες που αναζητούν διακοπές με άρωμα παλιότερων δεκαετιών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Σεφέρης, βρήκε το περιγιάλι το κρυφό σε μια αμμουδιά της Σκύρου και πολλοί εικαστικοί καλλιτέχνες, όπως ο Α. Τάσσος με το «Σκυριανό Κανάτι», ο Δημήτρης Γιαννουκάκης με το «Μοναστήρι της Σκύρου», ο Κώστας Πλακωτάρης με το «Σκύρος», ο Βάλιας Σεμερτζίδης με τα οκτώ χαρακτικά του για τη Σκύρο και άλλοι.
Βρίσκεται ανατολικά της Εύβοιας και μοιάζει με δύο νησιά σε ένα. Το χωρίζει το πιο στενό σημείο της, από το Αχίλλι στην Ανατολή ως την Καλαμίτσα στη Δύση. Η έκτασή του εκτιμάται περίπου στα 210 τετρ. χλμ., ενώ ο πληθυσμός του είναι περίπου 3.500 κάτοικοι.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία η Θέτιδα, η θεά μητέρα του Αχιλλέα, είχε στείλει το γιο της στη Σκύρο, για να μη πάρει μέρος στην Τρωική εκστρατεία -προσπαθώντας να αποτρέψει το γεγονός να επαληθευτεί η προφητεία για το θάνατό του. Όσο για την ιστορία, και ποιος δεν πέρασε από εδώ: Aχιλλέας, Oδυσσέας, Nεοπτόλεμος, Θησέας, Kίμωνας ο Aθηναίος, Nικηφόρος Φωκάς, όσιος Aθανάσιος, οικογένεια Γκίζη, Xαϊρεντίν Mπαρμπαρόσα.
Το νησί, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, είναι ορεινό και το κλίμα του χαρακτηρίζεται από πολύ δροσερά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες με ελάχιστες βροχοπτώσεις.
Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Σκύρος ή Χώρα, που βρίσκεται στην ανατολική ακτή. Απέχει 10 χλμ. περίπου από τη Λιναριά, το κυριότερο λιμάνι του νησιού, που βρίσκεται στο μέσο των δυτικών ακτών. Η Χώρα, είναι ένας λαβύρινθος με μικρά σοκάκια, λευκά σπίτια, γοητευτικά καφέ, μικρά καταστήματα.
Πεύκα, κυπαρίσσια, πλατάνια, ελιές και αμέτρητα ακόμα είδη καλύπτουν τις πλαγιές των λόφων, πάνω στους οποίους είναι χτισμένη αμφιθεατρικά η Χώρα, στη σκιά ενός μεσαιωνικού κάστρου και του βυζαντινού μοναστηριού του Άϊ Γιώργη του Σκυριανού. Αποτελεί χαρακτηριστική νησιώτικη πολιτεία με αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική και ιδιαίτερα ενδιαφέρον τοπικό χρώμα.
Το λευκό κυριαρχεί στους τοίχους, τους δρόμους και τα σκαλοπάτια. Μόνο οι ταράτσες είναι σκούρες, στρωμένες με ειδικό αργιλώδες χώμα, το μελάγκι, που προστατεύει από τον ήλιο. Τα σπίτια, σαν μικροί κύβοι, συνθέτουν ένα ανάγλυφο μωσαϊκό, που διακόπτεται από τη Μεγάλη Στράτα, που οδηγεί στο Φρούριο.
Να πάτε:
Στο αρχαιολογικό μουσείο της Σκύρου όπου εκεί βρίσκονται δέκα προθήκες με ευρήματα από όλες τις ιστορικές περιόδους του νησιού, χωρίς να λείπουν από αυτήν ούτε τα σκυριανά αλογάκια. Στο μουσείο υπάρχει ένα σκεπαστό, πήλινο αγγείο, του οποίου η κορυφή διακοσμείται με δυο τέτοια αλογάκια. Καθόλου παράξενο, αφού αυτά τα πανέμορφα ζώα με τα εκφραστικά μάτια είναι από τις αρχαιότερες και πιο σπάνιες μικρόσωμες φυλές ίππων στον κόσμο. Μάλιστα, η παράδοση που θέλει τον Αχιλλέα να φιλοξενείται στη Σκύρο για να αποφύγει τον Τρωικό Πόλεμο, τελικά ξεκίνησε από το Αχίλλι και είχε τέτοια άλογα.
Επίσης τα άλογα που λάξευσε ο Φειδίας στη ζωφόρο του Παρθενώνα ήταν σκυριανά αλογάκια ή άλογα με τον ίδιο σωματότυπο που ζούσαν εκείνα τα χρόνια και σε άλλες περιοχές. Γύρω στα 260 σκυριανά αλογάκια υπάρχουν σήμερα σε ολόκληρη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 187 βρίσκονται στη Σκύρο και ζουν σε μικρές αγέλες. Αν έχετε παιδιά και τους αρέσει η ιππασία, μπορείτε να τα πάτε στο Κτήμα Μουριές, για να ιππεύσουν σκυριανά αλογάκια. Οι υπεύθυνοι έχουν σχεδιάσει τρεις διαδρομές.
Αξίζει μια επίσκεψη και στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, που είναι στεγασμένο στο παλιό αρχοντικό των «Φαλταγηδών» που οι ρίζες τους χάνονται στο Βυζάντιο. Τα εκθέματα του περιλαμβάνουν άφθονο λαογραφικό υλικό , όπως επίσης και πλούσια ιστορικά αρχεία.
Στις Tρεις Mπούκες πριν από τον ναύσταθμο, υπάρχει ο τάφος του φιλέλληνα ποιητή Pούπερτ Mπρουκ, αξιωματικού του Bρετανικού Nαυτικού, ο οποίος πέθανε και, σύμφωνα με δική του επιθυμία, θάφτηκε εδώ στις 23-4-1915, σε ηλικία 28 ετών.
Πολύ κοντά στην πρωτεύουσα βρίσκεται ο οικισμός Μαγαζιά, ο οποίος διαθέτει μία από τις εκπληκτικότερες παραλίες του νησιού. Νότια βρίσκονται ο Μώλος και ο Πέρα Κάμπος, και ανάμεσα στη Σκύρο και τη Λινάρια βρίσκεται ο τουριστικός οικισμός Ασπούς. Η Λινάρια εκτός από επίνειο του νησιού είναι και ένας γραφικός αμφιθεατρικός οικισμός με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.
Για τις βουτιές υπάρχουν στη διάθεσή σας κατάφυτες με πεύκα, σμαραγδένιες παραλίες. Τα Γυρίζματα είναι η πιο πολυσύχναστη παραλία μετά τον Γιαλό. Βρίσκεται σε απόσταση 3 μόλις χλμ. από τη Χώρα, γεγονός που την καθιστά ιδανική για όσους προτιμούν τις κοντινές πλαζ.
Ο κόλπος του Πεύκου βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ. ανατολικά από τη Λινάρια. Το τοπίο εδώ είναι μαγευτικό. Η πυκνή βλάστηση φτάνει ως τη χρυσαφένια αμμουδιά. Τα καταπράσινα πεύκα καθρεπτίζονται στα γαλάζια νερά του Αιγαίου και δημιουργούν μοναδικούς χρωματισμούς.
Ο Γιαλός βρίσκεται βόρεια της Χώρας και είναι ένα από τα σημαντικότερα θέρετρα της Σκύρου. Είναι αμμώδης παραλία με καθαρά και ρηχά νερά. Ο Άγιος Φωκάς, η Ατσίτσα, οι Αχέροντες, η Καλαμίτσα ή ο Θεοτόκος είναι όλες πανέμορφες παραλίες που πρέπει να επισκεφτείτε.
Επίσης, φροντίστε να κάνετε τη βόλτα με καΐκι στις απομονωμένες ανατολικές θαλασσινές σπηλιές Πεντεκάλι και Διατρύπι, μια ημερήσια εκδρομή που θα σας μείνει αξέχαστη.
Σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στη θέση Πουριά στα ΒΑ παράλια του νησιού, που είναι σκαλισμένο μέσα σε βράχο. Με το που θα φτάσετε στο σημείο θα δείτε το μεγάλο βράχο να υψώνεται από το έδαφος, ενώ το κατάλευκο εκκλησάκι ξεχωρίζει στο τοπίο. Το εσωτερικό του ναού είναι λιτό και απέριττο με όμορφη αγιογράφηση, ενώ η καταγάλανη πόρτα του έρχεται σε όμορφη αντίθεση με τη λευκότητα του ναού και την επιβλητικότητα των βράχων.
Στην κορυφή της πόλης της Σκύρου, το βυζαντινό κάστρο της χτίστηκε για να προστατεύσει το νησί από τους πειρατές. Μέσα στα τείχη, βρίσκεται η Μονή του Αγίου Γεωργίου. Επισκεφθείτε την εκκλησία της, που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα, και θαυμάστε τη θέα στον μπροστινό κόλπο. Η Μονή Αγίου Γεωργίου Σκύρου, ιδρύθηκε κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα του 13ου αιώνα και αποτελούσε ανεξάρτητη μονή, υπαγόμενη στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. «Ο Αη Γιώργης έσωσε την πόλη», είναι η εξήγηση που δίνουν κάποιοι κάτοικοι για το γεγονός πως μόνο η Μονή υπέστη σοβαρές ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό του 2001.
Tα σκυριανά έπιπλα είναι παγκοσμίως γνωστά, ενώ τα κεραμεικά και τα κεντήματα του νησιού είναι πραγματικά έργα τέχνης.
Σπεσιαλιτέ της σκυριανής γαστρονομίας είναι η αστακομακαρονάδα και το κατσικάκι στο φούρνο, ενώ ξεχωρίζουν και πιάτα όπως λαδόπιτα με σκυριανό ξινοτύρι, τεροπτάρια (πιτάκια με τραχανά και ρύζι), πετνές με μακαρούνια (κόκορας με χοντρά μακαρόνια), φάβα με άνηθο (παραδοσιακά ψημένη σε πήλινο σκεύος στη χόβολη) και τα σκυριανά τυριά.
Οι τουριστικές υποδομές του νησιού είναι αρκετά ικανοποιητικές. Στη Χώρα και στις παραθαλάσσιες περιοχές λειτουργούν αρκετά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που παρέχουν στους παραθεριστές του νησιού όλων των ειδών τις ανέσεις.
Στη Χώρα, το «Νεφέλη» είναι η καλύτερη επιλογή με θέα τα λευκά σπίτια που ανεβαίνουν στο κάστρο. Τα διαμερίσματα του «Πέτρινου» είναι διακοσμημένα με αντίκες και το ξενοδοχείο διαθέτει επίσης δύο νεόκτιστες βίλες, με δικές τους πισίνες, πάνω στην αμμουδιά, στην περιοχή Γυρίσματα.
Στα Μαγαζιά, υπάρχει το ξενοδοχείο «Άμμος». Στην παραλία Ασπούς βρίσκεται το «Διώνη».Το παραδοσιακό Skiros Palace Hotel απέχει μόλις 50 μ. από την παραλία Γυρίσματα και προσφέρει εστιατόριο και πισίνα με μπαρ. Τα δωμάτια έχουν επιπλωμένο μπαλκόνι ή αίθριο με θέα στο Αιγαίο Πέλαγος, τα βουνά ή τους περιποιημένους κήπους. Το χωριό Μώλος απέχει 800 μέτρα, η πόλη της Σκύρου 2,5χλμ., ενώ το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Σκύρου είναι προσβάσιμα στα 13 χιλιόμετρα. Στις εγκαταστάσεις παρέχεται δωρεάν ιδιωτικός χώρος στάθμευσης.
Πάντως, μη σας επηρεάσει που η Σκύρος ακούγεται λιγότερο από υπόλοιπα νησιά των Σποράδων, αφού δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε φυσική ομορφιά αλλά και δραστηριότητες.
Το οδικό δίκτυο της Σκύρου είναι γενικά καλό και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Ο βασικός οδικός άξονας συνδέει το λιμάνι της Λιναριάς με τη Σκύρο (Χώρα), περνώντας από τους οικισμούς Αχερούνες και Ασπούς. Η περιοχή γύρω από τη Χώρα, όπου βρίσκονται οι οικισμοί Μαγαζιά, Μώλος και Γυρίσματα, αποτελεί πλέον ένα σχεδόν ενιαίο οικιστικό σύμπλεγμα με σχετικά πυκνό δίκτυο δρόμων. Από τη Χώρα ξεκινάει ο βόρειος οδικός άξονας για το αεροδρόμιο του νησιού, ο οποίος στη συνέχεια καταλήγει στην Ατσίτσα, στη δυτική ακτή, ενώ συνεχίζει νότια και νοτιοανατολικά, για να καταλήξει στον Πεύκο και να συνδεθεί ξανά με τον δρόμο Χώρας - Λιναριάς, ολοκληρώνοντας μία κυκλική διαδρομή. Από τον οικισμό Ασπούς υπάρχει οδική πρόσβαση στο Αχίλλι, και στη συνέχεια στο Καλικρί, για να καταλήξει στον όρμο της Καλαμίτσας. Η Καλαμίτσα συνδέεται επίσης με παραλιακό δρόμο με τη Λιναριά. Από την Καλαμίτσα, ο δρόμος συνεχίζει στο νότιο τμήμα του νησιού προς την περιοχή Τρεις Μπούκες και στη συνέχεια μέχρι το φάρο στο νοτιοανατολικό άκρο, ενώ διακλάδωση προς το βορρά οδηγεί στο βουνό του Κόχυλα και το οροπέδιο του Άρι.
Πως θα πάτε:
Η Σκύρος και γενικά οι Σποράδες εξυπηρετούνται με πλοία από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας,
του Αγ. Κωνσταντίνου και του Βόλου. Στην Σκύρο ταξιδεύει κανείς με πλοίο και από τα γύρω νησιά των Κυκλάδων, του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, την Σύρο, την Σαντορίνη, την Άνδρο, την Χίο, την Λήμνο κ.τ.λ.
Στην Σκύρο ταξιδεύουν ακόμα πλοία από την Κρήτη με ενδιαμέσους σταθμούς.
Το ταξίδι μπορεί να γίνει με συμβατικό πλοίο φέρρυ μποατ, με High speed ferries ή με flying dolphin, ανάλογα την ημέρα και την εταιρεία που θα ταξιδέψετε.
Τα δρομολόγια πλοίων Πειραιάς, Ραφήνα, Άγ. Κωνσταντίνος, Βόλος - Σκύρος είναι καθημερινά όλο το χρόνο και το καλοκαίρι διπλασιάζονται ή πολλαπλασιάζονται ανάλογα με την περίοδο.
Βρίσκεται ανατολικά της Εύβοιας και μοιάζει με δύο νησιά σε ένα. Το χωρίζει το πιο στενό σημείο της, από το Αχίλλι στην Ανατολή ως την Καλαμίτσα στη Δύση. Η έκτασή του εκτιμάται περίπου στα 210 τετρ. χλμ., ενώ ο πληθυσμός του είναι περίπου 3.500 κάτοικοι.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία η Θέτιδα, η θεά μητέρα του Αχιλλέα, είχε στείλει το γιο της στη Σκύρο, για να μη πάρει μέρος στην Τρωική εκστρατεία -προσπαθώντας να αποτρέψει το γεγονός να επαληθευτεί η προφητεία για το θάνατό του. Όσο για την ιστορία, και ποιος δεν πέρασε από εδώ: Aχιλλέας, Oδυσσέας, Nεοπτόλεμος, Θησέας, Kίμωνας ο Aθηναίος, Nικηφόρος Φωκάς, όσιος Aθανάσιος, οικογένεια Γκίζη, Xαϊρεντίν Mπαρμπαρόσα.
Το νησί, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, είναι ορεινό και το κλίμα του χαρακτηρίζεται από πολύ δροσερά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες με ελάχιστες βροχοπτώσεις.
Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Σκύρος ή Χώρα, που βρίσκεται στην ανατολική ακτή. Απέχει 10 χλμ. περίπου από τη Λιναριά, το κυριότερο λιμάνι του νησιού, που βρίσκεται στο μέσο των δυτικών ακτών. Η Χώρα, είναι ένας λαβύρινθος με μικρά σοκάκια, λευκά σπίτια, γοητευτικά καφέ, μικρά καταστήματα.
Πεύκα, κυπαρίσσια, πλατάνια, ελιές και αμέτρητα ακόμα είδη καλύπτουν τις πλαγιές των λόφων, πάνω στους οποίους είναι χτισμένη αμφιθεατρικά η Χώρα, στη σκιά ενός μεσαιωνικού κάστρου και του βυζαντινού μοναστηριού του Άϊ Γιώργη του Σκυριανού. Αποτελεί χαρακτηριστική νησιώτικη πολιτεία με αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική και ιδιαίτερα ενδιαφέρον τοπικό χρώμα.
Το λευκό κυριαρχεί στους τοίχους, τους δρόμους και τα σκαλοπάτια. Μόνο οι ταράτσες είναι σκούρες, στρωμένες με ειδικό αργιλώδες χώμα, το μελάγκι, που προστατεύει από τον ήλιο. Τα σπίτια, σαν μικροί κύβοι, συνθέτουν ένα ανάγλυφο μωσαϊκό, που διακόπτεται από τη Μεγάλη Στράτα, που οδηγεί στο Φρούριο.
Να πάτε:
Στο αρχαιολογικό μουσείο της Σκύρου όπου εκεί βρίσκονται δέκα προθήκες με ευρήματα από όλες τις ιστορικές περιόδους του νησιού, χωρίς να λείπουν από αυτήν ούτε τα σκυριανά αλογάκια. Στο μουσείο υπάρχει ένα σκεπαστό, πήλινο αγγείο, του οποίου η κορυφή διακοσμείται με δυο τέτοια αλογάκια. Καθόλου παράξενο, αφού αυτά τα πανέμορφα ζώα με τα εκφραστικά μάτια είναι από τις αρχαιότερες και πιο σπάνιες μικρόσωμες φυλές ίππων στον κόσμο. Μάλιστα, η παράδοση που θέλει τον Αχιλλέα να φιλοξενείται στη Σκύρο για να αποφύγει τον Τρωικό Πόλεμο, τελικά ξεκίνησε από το Αχίλλι και είχε τέτοια άλογα.
Επίσης τα άλογα που λάξευσε ο Φειδίας στη ζωφόρο του Παρθενώνα ήταν σκυριανά αλογάκια ή άλογα με τον ίδιο σωματότυπο που ζούσαν εκείνα τα χρόνια και σε άλλες περιοχές. Γύρω στα 260 σκυριανά αλογάκια υπάρχουν σήμερα σε ολόκληρη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 187 βρίσκονται στη Σκύρο και ζουν σε μικρές αγέλες. Αν έχετε παιδιά και τους αρέσει η ιππασία, μπορείτε να τα πάτε στο Κτήμα Μουριές, για να ιππεύσουν σκυριανά αλογάκια. Οι υπεύθυνοι έχουν σχεδιάσει τρεις διαδρομές.
Αξίζει μια επίσκεψη και στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, που είναι στεγασμένο στο παλιό αρχοντικό των «Φαλταγηδών» που οι ρίζες τους χάνονται στο Βυζάντιο. Τα εκθέματα του περιλαμβάνουν άφθονο λαογραφικό υλικό , όπως επίσης και πλούσια ιστορικά αρχεία.
Στις Tρεις Mπούκες πριν από τον ναύσταθμο, υπάρχει ο τάφος του φιλέλληνα ποιητή Pούπερτ Mπρουκ, αξιωματικού του Bρετανικού Nαυτικού, ο οποίος πέθανε και, σύμφωνα με δική του επιθυμία, θάφτηκε εδώ στις 23-4-1915, σε ηλικία 28 ετών.
Πολύ κοντά στην πρωτεύουσα βρίσκεται ο οικισμός Μαγαζιά, ο οποίος διαθέτει μία από τις εκπληκτικότερες παραλίες του νησιού. Νότια βρίσκονται ο Μώλος και ο Πέρα Κάμπος, και ανάμεσα στη Σκύρο και τη Λινάρια βρίσκεται ο τουριστικός οικισμός Ασπούς. Η Λινάρια εκτός από επίνειο του νησιού είναι και ένας γραφικός αμφιθεατρικός οικισμός με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.
Για τις βουτιές υπάρχουν στη διάθεσή σας κατάφυτες με πεύκα, σμαραγδένιες παραλίες. Τα Γυρίζματα είναι η πιο πολυσύχναστη παραλία μετά τον Γιαλό. Βρίσκεται σε απόσταση 3 μόλις χλμ. από τη Χώρα, γεγονός που την καθιστά ιδανική για όσους προτιμούν τις κοντινές πλαζ.
Ο κόλπος του Πεύκου βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ. ανατολικά από τη Λινάρια. Το τοπίο εδώ είναι μαγευτικό. Η πυκνή βλάστηση φτάνει ως τη χρυσαφένια αμμουδιά. Τα καταπράσινα πεύκα καθρεπτίζονται στα γαλάζια νερά του Αιγαίου και δημιουργούν μοναδικούς χρωματισμούς.
Ο Γιαλός βρίσκεται βόρεια της Χώρας και είναι ένα από τα σημαντικότερα θέρετρα της Σκύρου. Είναι αμμώδης παραλία με καθαρά και ρηχά νερά. Ο Άγιος Φωκάς, η Ατσίτσα, οι Αχέροντες, η Καλαμίτσα ή ο Θεοτόκος είναι όλες πανέμορφες παραλίες που πρέπει να επισκεφτείτε.
Επίσης, φροντίστε να κάνετε τη βόλτα με καΐκι στις απομονωμένες ανατολικές θαλασσινές σπηλιές Πεντεκάλι και Διατρύπι, μια ημερήσια εκδρομή που θα σας μείνει αξέχαστη.
Σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στη θέση Πουριά στα ΒΑ παράλια του νησιού, που είναι σκαλισμένο μέσα σε βράχο. Με το που θα φτάσετε στο σημείο θα δείτε το μεγάλο βράχο να υψώνεται από το έδαφος, ενώ το κατάλευκο εκκλησάκι ξεχωρίζει στο τοπίο. Το εσωτερικό του ναού είναι λιτό και απέριττο με όμορφη αγιογράφηση, ενώ η καταγάλανη πόρτα του έρχεται σε όμορφη αντίθεση με τη λευκότητα του ναού και την επιβλητικότητα των βράχων.
Στην κορυφή της πόλης της Σκύρου, το βυζαντινό κάστρο της χτίστηκε για να προστατεύσει το νησί από τους πειρατές. Μέσα στα τείχη, βρίσκεται η Μονή του Αγίου Γεωργίου. Επισκεφθείτε την εκκλησία της, που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα, και θαυμάστε τη θέα στον μπροστινό κόλπο. Η Μονή Αγίου Γεωργίου Σκύρου, ιδρύθηκε κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα του 13ου αιώνα και αποτελούσε ανεξάρτητη μονή, υπαγόμενη στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. «Ο Αη Γιώργης έσωσε την πόλη», είναι η εξήγηση που δίνουν κάποιοι κάτοικοι για το γεγονός πως μόνο η Μονή υπέστη σοβαρές ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό του 2001.
Tα σκυριανά έπιπλα είναι παγκοσμίως γνωστά, ενώ τα κεραμεικά και τα κεντήματα του νησιού είναι πραγματικά έργα τέχνης.
Σπεσιαλιτέ της σκυριανής γαστρονομίας είναι η αστακομακαρονάδα και το κατσικάκι στο φούρνο, ενώ ξεχωρίζουν και πιάτα όπως λαδόπιτα με σκυριανό ξινοτύρι, τεροπτάρια (πιτάκια με τραχανά και ρύζι), πετνές με μακαρούνια (κόκορας με χοντρά μακαρόνια), φάβα με άνηθο (παραδοσιακά ψημένη σε πήλινο σκεύος στη χόβολη) και τα σκυριανά τυριά.
Οι τουριστικές υποδομές του νησιού είναι αρκετά ικανοποιητικές. Στη Χώρα και στις παραθαλάσσιες περιοχές λειτουργούν αρκετά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που παρέχουν στους παραθεριστές του νησιού όλων των ειδών τις ανέσεις.
Στη Χώρα, το «Νεφέλη» είναι η καλύτερη επιλογή με θέα τα λευκά σπίτια που ανεβαίνουν στο κάστρο. Τα διαμερίσματα του «Πέτρινου» είναι διακοσμημένα με αντίκες και το ξενοδοχείο διαθέτει επίσης δύο νεόκτιστες βίλες, με δικές τους πισίνες, πάνω στην αμμουδιά, στην περιοχή Γυρίσματα.
Στα Μαγαζιά, υπάρχει το ξενοδοχείο «Άμμος». Στην παραλία Ασπούς βρίσκεται το «Διώνη».Το παραδοσιακό Skiros Palace Hotel απέχει μόλις 50 μ. από την παραλία Γυρίσματα και προσφέρει εστιατόριο και πισίνα με μπαρ. Τα δωμάτια έχουν επιπλωμένο μπαλκόνι ή αίθριο με θέα στο Αιγαίο Πέλαγος, τα βουνά ή τους περιποιημένους κήπους. Το χωριό Μώλος απέχει 800 μέτρα, η πόλη της Σκύρου 2,5χλμ., ενώ το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Σκύρου είναι προσβάσιμα στα 13 χιλιόμετρα. Στις εγκαταστάσεις παρέχεται δωρεάν ιδιωτικός χώρος στάθμευσης.
Πάντως, μη σας επηρεάσει που η Σκύρος ακούγεται λιγότερο από υπόλοιπα νησιά των Σποράδων, αφού δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε φυσική ομορφιά αλλά και δραστηριότητες.
Το οδικό δίκτυο της Σκύρου είναι γενικά καλό και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Ο βασικός οδικός άξονας συνδέει το λιμάνι της Λιναριάς με τη Σκύρο (Χώρα), περνώντας από τους οικισμούς Αχερούνες και Ασπούς. Η περιοχή γύρω από τη Χώρα, όπου βρίσκονται οι οικισμοί Μαγαζιά, Μώλος και Γυρίσματα, αποτελεί πλέον ένα σχεδόν ενιαίο οικιστικό σύμπλεγμα με σχετικά πυκνό δίκτυο δρόμων. Από τη Χώρα ξεκινάει ο βόρειος οδικός άξονας για το αεροδρόμιο του νησιού, ο οποίος στη συνέχεια καταλήγει στην Ατσίτσα, στη δυτική ακτή, ενώ συνεχίζει νότια και νοτιοανατολικά, για να καταλήξει στον Πεύκο και να συνδεθεί ξανά με τον δρόμο Χώρας - Λιναριάς, ολοκληρώνοντας μία κυκλική διαδρομή. Από τον οικισμό Ασπούς υπάρχει οδική πρόσβαση στο Αχίλλι, και στη συνέχεια στο Καλικρί, για να καταλήξει στον όρμο της Καλαμίτσας. Η Καλαμίτσα συνδέεται επίσης με παραλιακό δρόμο με τη Λιναριά. Από την Καλαμίτσα, ο δρόμος συνεχίζει στο νότιο τμήμα του νησιού προς την περιοχή Τρεις Μπούκες και στη συνέχεια μέχρι το φάρο στο νοτιοανατολικό άκρο, ενώ διακλάδωση προς το βορρά οδηγεί στο βουνό του Κόχυλα και το οροπέδιο του Άρι.
Πως θα πάτε:
Η Σκύρος και γενικά οι Σποράδες εξυπηρετούνται με πλοία από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας,
του Αγ. Κωνσταντίνου και του Βόλου. Στην Σκύρο ταξιδεύει κανείς με πλοίο και από τα γύρω νησιά των Κυκλάδων, του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, την Σύρο, την Σαντορίνη, την Άνδρο, την Χίο, την Λήμνο κ.τ.λ.
Στην Σκύρο ταξιδεύουν ακόμα πλοία από την Κρήτη με ενδιαμέσους σταθμούς.
Το ταξίδι μπορεί να γίνει με συμβατικό πλοίο φέρρυ μποατ, με High speed ferries ή με flying dolphin, ανάλογα την ημέρα και την εταιρεία που θα ταξιδέψετε.
Τα δρομολόγια πλοίων Πειραιάς, Ραφήνα, Άγ. Κωνσταντίνος, Βόλος - Σκύρος είναι καθημερινά όλο το χρόνο και το καλοκαίρι διπλασιάζονται ή πολλαπλασιάζονται ανάλογα με την περίοδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου