Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Κοπεγχάγη, μια πόλη που αγαπά τους πεζούς

Μια πόλη -χτισμένη επάνω σε δύο νησιά- με χρώμα, σπίτια χαμηλά, πολύ πράσινο, ποδήλατα που διασχίζουν μεγάλες λεωφόρους. 

Στη δανική γλώσσα Κοπεγχάγη (Κobenhavn), παραφθορά της παλιάς ονομασίας Kobmandshavn, σημαίνει «το λιμάνι των εμπόρων», μια ονομασία που παραπέμπει στις ένδοξες εποχές του Μεσαίωνα και της Χανσεατικής Λίγκας, της εμπορικής συντεχνίας που κυριαρχούσε στους θαλάσσιους δρόμους της Βόρειας Ευρώπης τα παλιά χρόνια. Στην πραγματικότητα, η ιστορία της ξεκινά στα 1167, τότε που ο Αμπσαλον, επίσκοπος του Ροσκίλντε, ιδρύει μια αλιευτική εμπορική εγκατάσταση και χτίζει ένα κάστρο στις ανατολικές όχθες της νήσου Σιέλαντ, στο στενό πέρασμα του Ερεσουντ. Η τοποθεσία ήταν ιδανική και θα καθόριζε το μέλλον όχι μόνο της χώρας αλλά και ολόκληρης της Σκανδιναβίας. Εναν αιώνα αργότερα, το χωριό Kobmandshavn αναγνωρίζεται από τη Χανσεατική Λίγκα ως λιμάνι μεγάλης σημασίας για το εμπόριο στη Βαλτική. Κατά τον 14ο αιώνα το κάστρο του Αμπσαλον κατεδαφίζεται και στη θέση του χτίζεται το παλάτι που φέρει το όνομα Kobenhavn, όνομα που πήρε η πόλη και διατηρεί μέχρι τις μέρες μας.

Σολομός, ρέγγες, μπακαλιάρος, ψάρια νοστιμότατα και υπέροχα μαγειρεμένα είναι τα πιο συνήθη φαγητά στην Κοπεγχάγη. Μη παραλείψετε τις παραδοσιακές μπιραρίες στο κέντρο της πόλης, καθώς και μια βόλτα στους κήπους του Τίβολι.

Οι γραφικές και ιστορικές πόλεις που βρίσκονται σε απόσταση 40 χλμ., όπως η Ελσινόρη με το θρυλικό κάστρο Κρόνμποργκ, γνωστό από τον Αμλετ, το Χίλερουντ με το παλάτι στη μέση μιας λίμνης και το Ροσκίλντε με τους τάφους των βασιλέων και το μουσείο των Βίκινγκς είναι εξαιρετικοί προορισμοί που δεν παίρνουν περισσότερο από μία ώρα με το τρένο.
Άλλη μια πρόταση είναι το Μάλμε της Σουηδίας και το πέρασμα από την υποθαλάσσια σήραγγα και τη γέφυρα του Έρεσουντ, ένα θαύμα της σύγχρονης μηχανικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: