Σάββατο, 13 Αυγούστου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων

Η 13η Αυγούστου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων το 1992 από το Κλαμπ Αριστερόχειρων της Μεγάλης Βρετανίας και με το χρόνο απέκτησε παγκόσμια εμβέλεια.

Δυσκολεύονται να χειριστούν ένα ψαλίδι ή το ποντίκι του υπολογιστή, να ράψουν ένα κουμπί, να πιάσουν το πιρούνι και το στιλό ή να ανοίξουν μια κονσέρβα με ανοιχτήρι. Δεν είναι όμως αδέξιοι, απλά ο κόσμος είναι κατασκευασμένος για δεξιόχειρες και όχι για αριστερόχειρες.

Για παράδειγμα, ένας αριστερόχειρας αδυνατεί να βιδώσει μια βίδα, ενώ ακόμη και στο άνοιγμα του ψυγείου πρέπει να πραγματοποιήσει ολόκληρη στροφή. Βέβαια εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα είναι με το αυτοκίνητο, αφού ένας αριστερόχειρας αναγκάζεται να αλλάζει τις ταχύτητες αλλά και να χρησιμοποιεί τα πεντάλ με τα αριστερά άκρα του.

Σύμφωνα με στατιστικές, περίπου το 10% του πληθυσμού είναι αριστερόχειρες. Miα μικρή λίστα πασίγνωστων ανθρώπων οι οποίοι υπήρξαν αριστερόχειρες:
Μπετόβεν, Σεργκέι Ραχμάνινοφ, Ιούλιος Καίσαρας, Μέγας Αλέξανδρος, Ναπολέων, Paul McCartney, Marilyn Monroe, Robert de Niro, Λέων Τολστόι, Τσάρλι Τσάπλιν.

Στατιστικά Στοιχεία:

Η πλειονότητα των αριστερόχειρων ζωγραφίζει φιγούρες, που βλέπουν προς τα δεξιά.

Υπάρχει μεγάλη στατιστική πιθανότητα το ένα από τα δίδυμα να γεννηθεί αριστερόχειρας.

Η δυσαρθρία και η δυσλεξία εμφανίζονται συχνότερα στους αριστερόχειρες, ειδικότερα σε όσους έχουν εξαναγκασθεί να αλλάξουν χέρι γραψίματος στην παιδική τους ηλικία.

Οι αριστερόχειρες είναι πολλές φορές απρόθυμοι να δουν υποβρυχίως.

Οι αριστερόχειρες συνήθως διαπρέπουν στο τένις, στο μπέιζμπολ, στην κολύμβηση και την ξιφασκία.

Οι αριστερόχειρες εισέρχονται στην εφηβεία 4 με 5 μήνες νωρίτερα από τους δεξιόχειρες.

4 από τους 5 σχεδιαστές των υπολογιστών Μάκιντος ήταν αριστερόχειρες.

1 στους 4 αστροναύτες του διαστημικού προγράμματος της NASA «Απόλλων» ήταν αριστερόχειρες - 250% περισσότερο από το φυσιολογικό επίπεδο.

Έχει διαπιστωθεί ότι οι αριστερόχειρες υπερέχουν σε ορισμένα σπορ, όπως το τένις, το μποξ, το πινγκ πονγκ, οι πολεμικές τέχνες κ.ά. Αυτή τους η υπεροχή ερμη-νεύεται με βάση το ότι οι αριστερόχειρες έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν δεξιόχειρες αντιπάλους, ενώ οι δεξιόχειρες δεν έχουν την αντίστοιχη εμπειρία, οπότε μειονεκτούν.

Οι αριστερόχειρες είναι γενικώς πιο έξυπνοι, όμορφοι, ευφάνταστοι και πολυτάλαντοι από τους δεξιόχειρες, σύμφωνα με το Κλαμπ των Αριστερόχειρων!

Δεν υπάρχουν σχόλια: