Στα δυτικά της κωμόπολης της Λαπήθου, εκεί ακριβώς που τελειώνει η οροσειρά του Πενταδάκτυλου και υψώνεται η ψηλότερη κορφή του βουνού Kόρνος, είναι κτισμένο το χωριό Βασίλεια.
Στη ρίζα του βουνού κατά τον βορρά, ανάμεσα σε δάση από χαρουπιές κι ελιές είναι κτισμένο το χωριό και δίπλα του, κατά το βουνό, εκεί πού αρχίζουν να ορθώνονται πελώριοι κι απότομοι βράχοι, είναι κτισμένο το μοναστήρι του Σ ι ν ά, που είναι κτήμα του μεγάλου και σπουδαίου μοναστηρίου του Σινά, το οποίον είναι κτισμένο απάνω στο όρος εκείνο της Αιγύπτου, όπου ο Μωυσής με αστραπόβροντα παράλαβε τις 10 εντολές του Θεού.
Δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί δόθηκε τέτοιο όνομα στο χωριό αυτό. Σύμφωνα με μια πολύ παλιά τοπική παράδοση, που έχει μυθολογική βάση, στο μέρος εκείνο ζούσε κάποτε μια βασίλισσα, η Βασιλεία που είχε δυο παιδιά, τον Ήλιο και τη Σελήνη και ζούσαν εκεί ευτυχισμένοι. Οι Τιτάνες που ζήλεψαν την ευτυχία της Βασιλείας, σκότωσαν τον γιο της και τον έριξαν στον Ροδανό ποταμό, της Γαλλίας. Η αδερφή του η Σελήνη απελπίστηκε σαν έμαθε τον θάνατο του αδερφού της και γκρεμίστηκε από τη στέγη του σπιτιού της. Ο Δίας λυπήθηκε τα δυο αδέρφια και τα έβαλε απάνω στον ουρανό για να φωτίζουν τη γη, το ένα. την ημέρα και το άλλο τη νύκτα.
Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση, πιο ρεαλιστική και βάσιμη, τα μέρη που είναι κτισμένο το χωριό να ήσαν στα παλιά χρόνια κτήματα κάποιου (βασιλιά της Λαπήθου και να πήραν από τούτη την ονομασία: βασίλεια (τα) = βασιλικά κτήματα. Όταν κτίστηκε το χωριό, ήταν εύκολο να λένε οι άνθρωποι πάω στην κώμη Βασίλεια, αντί: πάω στα Βασίλεια. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που τα βασιλικά κτήματα τα έλεγαν οι παλιοί Βασίλεια.
Τα πάντα για Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους
Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων Κύπρου, Τμήμα Αρχαιοτήτων, ανακοινώνει την ολοκλήρωση της ιστοσελίδας, η οποία σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε κατά τον τελευταίο χρόνο και πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε στο διαδίκτυο। Η διεύθυνση είναι ΕΔΩ!
Στην ιστοσελίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων ο χρήστης μπορεί να βρει πληροφορίες τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά για το ιστορικό και τις αρμοδιότητες του Τμήματος, τη σχετική νομοθεσία και τις ανασκαφές που διεξάγονται στην Κύπρο.
Περιλαμβάνονται, επίσης, πληροφορίες για τις εκδόσεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων, τα αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων που διατίθενται προς πώληση, καθώς και διάφορα έντυπα για την καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Στη στήλη "Νέα" υπάρχουν πληροφορίες για διάφορα τρέχοντα θέματα που άπτονται της αρχαιολογίας της Κύπρου, όπως είναι για παράδειγμα οι περιοδικές εκθέσεις.
Το μεγαλύτερο μέρος της ιστοσελίδας περιλαμβάνει κείμενα για όλα τα κρατικά μουσεία και τα επισκέψιμα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους. Εκτός από τις ιστορικές, αρχαιολογικές και τοπογραφικές πληροφορίες περιλαμβάνεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τηλέφωνα επικοινωνίας, τιμές εισιτηρίων και πληροφορίες για τα ωράρια και τις αργίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου