Μεταξύ των νέων μορφών τουρισμού που προβάλει ο Οργανισμός Τουρισμού της Τσεχίας είναι και το ταξίδι στον σκοτεινό παρελθόν της χώρας ή όπως αλλιώς ονομάζεται Dark Tourism.
Εκτός από τα τυπικά θέματα του Dark Tourism που είναι τα μνημεία του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, και διάφορες πόλεις που έχουν να παρουσιάσουν μεγάλο αριθμό θυμάτων από πολέμους, η Τσεχία διαθέτει ιδιαίτερα μνημεία καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας της, όπως το παρεκκλήσι των Αγ. Πάντων στην περιοχή Sedlec που είναι εξ’ ολοκλήρου διακοσμημένο με ανθρώπινα κρανία και οστά, το μεγάλο κελάρι της Μονής Broumov που διαθέτει 34 μούμιες, την κρύπτη του Βαρώνου Trenck που και αυτή είναι διακοσμημένη με ανθρώπινα οστά, το Μουσείο των Βασανιστηρίων του Μεσαίωνα στο Český Krumlov, και τέλος την Άβυσσο Macocha, που αποτελεί ένα προορισμό για αυτοκτονίες.
Το Οστεοφυλάκιο στο Sedlec κοντά στην Kutná Hora
Περίπου 30.000 θύματα της επιδημίας της Πανώλης του 1318 είναι θαμμένα σε αυτή τη περιοχή όπου υπάρχει διάσπαρτη γη φερμένη από τους Αγίους Τόπους. Τα οστά μετά από σειρά πολέμων μεταφέρθηκαν στο κάτω παρεκκλήσι, το εσωτερικό του οποίου ανακαινίστηκε το 1709 από τον διάσημο αρχιτέκτονα Jan Blažej Santini Aichel. Δεν γνωρίζουμε αν από τότε ξεκίνησε η διακόσμηση με ανθρώπινα οστά, όμως τη σημερινή του μορφή το παρεκκλήσι την πήρε το 1870 που ανακαινίσθηκε και πάλι και διακοσμήθηκε συμπεριλαμβανομένων του ιερού και των πολυελαίων με 40.000 οστά και κρανία.
Για περισσότερες πληροφορίες για αυτό το μέρος κάντε κλίκ ΕΔΩ!
Το Οστεοφυλάκιο του Melnik
Το οστεοφυλάκιο που βρίσκεται στην πόλη του Melnik κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων οστεοφυλακίων στην Τσεχική Δημοκρατία. Βρίσκεται σε μια κρύπτη κάτω από την εκκλησία του Αγ. Πέτρου και Παύλου, όπου υπάρχουν τα οστά 10.000 – 15.000 ανθρώπων θύματα της Πανώλης από το 1530 ως και το 1775.
Οι μούμιες της Vamberk
Το μεγάλο κελάρι της Μονής Broumov διαθέτει 34 μούμιες που αποκαλύφθηκαν μετά από εργασίες ανασκαφής στην εκκλησία του Αγίου Prokop στο Vamberk στη δεκαετία του 1980. Οι εργασίες αποσκοπούσαν στη διόρθωση προβλήματος του αποχετευτικού συστήματος που επέτρεπε στα λύματα να εισρέουν στη κρύπτη. Δυστυχώς, λόγω της υψηλής υγρασίας σώθηκαν 34 μόνο μούμιες από τις 50, οποίες εκθέτονται σε ειδικό χώρο.
Για περισσότερες πληροφορίες για αυτό το μέρος κάντε κλίκ ΕΔΩ!
Η Κρύπτη των Καπουτσίνων στο Μπρνο
Το τάγμα των Καπουτσίνων ήρθε στην Τσεχία το 1610 μέσω της Βιέννης και εγκαταστάθηκε στην Πράγα, το Όλομουτς, και το Μπρνο. Ο τάφος του περίφημου διοικητή βαρόνου Trenck (1711 - 1749), ο οποίος πέθανε το 1749 στη φυλακή Špilberk, διαθέτει μια κρύπτη με την γνωστή ρήση «εκεί που είσαι, ήμουνα και εκεί που είμαι, θα 'ρθεις». Η κρύπτη και ο περιβ άλλοντας χώρος είναι διακοσμημένος με πολυελαίους από ανθρώπινα οστά.
Για περισσότερες πληροφορίες για αυτό το μέρος κάντε κλίκ ΕΔΩ!
Το Μουσείο βασανιστηρίων στο Český Krumlov
Τα Μεσαιωνικά κελάρια στο αρχαίο κτίριο του Δημαρχείου της πόλης Český Krumlov αναπαλαιώθηκαν και τώρα στεγάζουν το Μουσείο βασανιστηρίων (φωτό). Η αυθεντικότητα του χώρου μεταφέρει τους επισκέπτες πίσω στο χρόνο, στην σκληρή εποχή του Μεσαίωνα όταν τα βασανιστήρια ήταν σε πλήρη άνθηση. Ένοχοι αλλά και αθώοι βασανίστηκαν με τις πιο σκληρές μεθόδους και με ειδικά εξελιγμένα όργανα βασανιστηρίων και εργαλεία. Σε μια αίθουσα 400τ.μ. υπάρχουν πάνω από 100 εκθέματα όργανα βασανιστηρίων, 10 κέρινα ομοιώματα, και δύο μοναδικά οπτικοακουστικά εφέ: το κάψιμο μαγισσών και ο αποκεφαλισμός.
Για περισσότερες πληροφορίες για αυτό το μέρος κάντε κλίκ ΕΔΩ!
Η Άβυσσος της Μητριάς
Το Karst της Μοραβίας έχει το παρατσούκλι Macocha Abyss, που σημαίνει η Άβυσσος της Μητριάς. Ο μύθος λέει ότι μια μητριά έριξε τον θετό υιό της στο στόμα της Αβύσσου. Αποδείχθηκε ότι ο μύθος από γενιά σε γενιά μπορεί να είναι αλήθεια όπως αναφέρει μια ιστορική πηγή (Vigsius, 1663). Δυστυχώς, η περιοχή αποτελεί ένα πολύ δημοφιλή προορισμό αυτοκτονιών, προσελκύοντας απελπισμένους ανθρώπους. Από την άλλη πλευρά, πολλοί επισκέπτονται τη περιοχή απλά για να θαυμάσουν τους πολύ απότομους βράχους της Αβύσσου που συνθέτουν ένα πολύ ιδιόμορφο σκηνικό. Μεταξύ των ανθρώπων που επισκέπτονται την Άβυσσο της Μητριάς είναι πολλοί γνωστοί ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι και καλλιτέχνες που εμπνέονται από το τοπίο.
Για περισσότερες πληροφορίες για αυτό το μέρος κάντε κλικ ΕΔΩ!
Η εκκλησία του Αγ. Ιακώβ, η μεγαλύτερη στην Παλιά πόλη της Πράγας
Υπάρχουν διάφοροι μύθοι που σχετίζονται με αυτή την εκκλησία, ο επικρατέστερος αναφέρει ότι ένας ληστής πήγε στην εκκλησία για να προσευχηθεί. Όταν προσπάθησε να πλησιάσει το ξύλινο άγαλμα της Παρθένου που βρίσκεται μέσα στο ναό, το άγαλμα του άρπαξε το χέρι. Έτσι δεν μπορούσε να ξεφύγει και έπρεπε να περιμένει όλη τη νύχτα μέχρι να φτάσει το πρωί και να έρθουν οι ιερείς. Όμως η έκπληξη των ιερέων έγινε ακόμα μεγαλύτερη όταν ανακάλυψαν ότι ο ληστής δεν μπορούσε να κινηθεί καθόλου και για να τον ελευθερώσουν θα έπρεπε να του κόψουν το χέρι, όπως και έγινε. Αποφασίστηκε το χέρι να κρεμαστεί στην είσοδο της εκκλησίας για να θυμίζει σε όλους τους περαστικούς τις Δέκα Εντολές. Ο ληστής μετάνιωσε για τις αμαρτίες του και το χέρι του παραμένει μέχρι και σήμερα στην ίδια θέση.
Για περισσότερες πληροφορίες για αυτό το μέρος κάντε κλικ ΕΔΩ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου