Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Βενετία, η φρενίτιδα της μάσκας

Κάθε φορά που αντικρίζω τα θαυμάσια οικοδομήματα του παρελθόντος, την πλατεία του Αγίου Μάρκου, το φτερωτό λιοντάρι, το παλάτι των Δόγηδων, τις γέφυρες των Στεναγμών και του Ριάλτο, τις γόνδολες στα κανάλια και την πανέμορφη ελληνική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου προσπαθώ να βρω την άκρη σε τούτο το "αμάγαλμα" Ανατολής και Δύσης.

Το περίφημο Carnevale di Venezia είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο ιστορικά και δημοφιλή καρναβάλια παγκοσμίως. Οι Αποκριές είναι μια από τις πολλές αφορμές για να μεταμφιεστεί η Βενετία. Οι Βενετσιάνες και οι Βενετσιάνοι την εποχή της ακμής της πόλης τους συνήθιζαν να μασκαρεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για να κρατάνε τα αδιάκριτα βλέμματα μακριά από τις ιδιωτικές τους στιγμές. Σε τέτοιο βαθμό τους είχε κυριεύσει η φρενίτιδα της μάσκας, που οι αρχές της πόλης αναγκάστηκαν να απαγορεύσουν δια νόμου οποιαδήποτε μεταμφίεση ακόμη και την εποχή του Καρναβαλιού. 

Η κατάσταση είχε ξεφύγει τόσο ώστε εκτός από τα ελαφρά παραπτώματα, κυρίως ηθικής τάξης, (χαρτοπαιξία, παράνομες ερωτικές σχέσεις) η μάσκα έκρυβε και αξιόποινες πράξεις, όπως κλοπές, βιασμούς, ακολασίες κάθε μορφής έως και φόνους.

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (συνεχής βροχή και χαμηλές θερμοκρασίες) μοιάζει να μην ενοχλείται κανένας. Οι στιγμές που ζουν όσοι ταξιδεύουν στην πλωτή πολιτεία είναι φαντασμαγορικές.Οι μεταμφιέσεις παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην κοινωνική ζωή της Βενετίας.  Οι μεταμφιεσμένοι δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Όλη η μαγεία του καρναβαλιού της Βενετίας βασίζεται στα πολυτελή κοστούμια και τις μυστηριώδεις μάσκες.

Οι μάσκες που φορούν και οι αναρίθμητες στις βιτρίνες είναι “έργα τέχνης”. Βελούδο, μετάξι, λινό, χρυσαφένιες κλωστές και κοσμήματα, πλούσια λεπτοδουλεμένα υφάσματα, φαντασία που οργιάζει, χρωματικές εκρήξεις που έλκουν το βλέμμα να χαϊδέψει τα υφάσματα, να κορέσει την όρεξη για θαυμασμό. Αυτή είναι η συνεισφορά του Βενετσιάνικου καρναβαλιού στον κόσμο. 

Χρήσιμα σχετικά με το καρναβάλι:

Διάρκεια: 12 Φεβρουαρίου - 1 Μαρτίου 2022.

Όλες οι βασικές εκδηλώσεις καρναβαλιού πραγματοποιούνται συνήθως στο Arsenale (το ιστορικό ναυπηγείο της πόλης).

Η πλατεία San Marco είναι το επίκεντρο πολλών εορταστικών εκδηλώσεων. Κάθε μέρα από τις 11 το πρωί ως τις 9 με 10 το βράδυ γεμίζει από χρώματα, διασκεδαστικά παιχνίδια, events και μουσική. 

Το καλύτερο μέρος για να δείτε το καρναβάλι είναι σίγουρα η πλατεία του Αγίου Μάρκου - το μέρος με τις καλύτερες στολές - ιδανικό για τη λήψη υπέροχων φωτογραφιών. Επίσης, στο Grande finale, καίγεται ο καρνάβαλος και γίνεται το έθιμο του Πετάγματος του Αγγέλου από το καμπαναριό του Αγίου Μάρκου.

Εναλλακτικά, επιλέξτε τη μικρή γέφυρα De lʼ Osmarin ή καθίστε στο Caffé Florian και απαθανατίστε τη στιγμή σε ένα τυπικό βενετσιάνικο φόντο.

Δεν υπάρχει επιπλέον χρέωση για να δείτε Καρναβάλι της Βενετίας.

Βενετία όμως δεν είναι μόνο το καρναβάλι. Η ξενάγηση της πόλης επιβάλλει επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη της Ελλάδας στην Ιταλία, στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγ. Γεωργίου του Έλληνα και το Ελληνικό Ινστιτούτο. Μέσα από γραφικά καλντερίμια, γραφικά κανάλια και αμέτρητα παλάτια θα καταλήξετε "στο πιο όμορφο σαλόνι του κόσμου" κατά τον Ναπολέοντα, την Πιάτσα Σαν Μάρκο. Θα δείτε την βασιλική του Αγ. Μάρκου (γράφω παρακάτω), τον περίφημο πύργο των Μαυριτανών, την βιβλιοθήκη της πόλης Λιμπερία Σανσοβιάνα , την "τσέκα" παλιό νομισματοκοπείο, το Καμπανίλε το ψηλότερο κτίριο της πόλης, τις παλιές και νέες φυλακές και βέβαια την διάσημη γέφυρα των Αναστεναγμών. Τέλος, θα σας δοθεί η ευκαιρία να δείτε από κοντά ένα από τα εναπομείναντα εργαστήρια κατασκευής του διάσημου γυαλιού Μουράνο.  

Ένα αριστούργημα βυζαντινής αρχιτεκτονικής με ιταλικές και γοτθικές επιρροές, η Βασιλική του Αγίου Μάρκου ξεχωρίζει για τους πέντε τρούλους της που, μαζί με τους τοίχους, καλύπτονται από περίπου 8000 τ.μ. μωσαϊκών. Αν την επισκεφτείτε τις ημέρες με ήλιο, οι χρυσαφιές αποχρώσεις τους αναδεικνύονται μοναδικά, ενώ μια πλούσια συλλογή από γλυπτά καθηλώνει το βλέμμα. Με τις ρίζες της στον 9ο αιώνα, η εκκλησία για χίλια περίπου χρόνια λειτουργούσε ως το… ταπεινό παρεκκλήσι του Δόγη, ενώ από το 1807 πήρε τον τίτλο του Καθεδρικού της πόλης. Το περίφημο Pala d’ Oro, ένα πλαίσιο πίσω απ’ την αγία τράπεζα, θαμπώνει με εκατοντάδες μαργαριτάρια, ζαφείρια και σμαράγδια. Πολλοί απ’ τους θησαυρούς – όπως τα τέσσερα άλογα που στολίζουν την είσοδό της – ήλθαν εδώ απ’ την Κωνσταντινούπολη μετά την Δ' Σταυροφορία.

Η Βενετία κάποτε υπήρξε το κέντρο μιας πανίσχυρης ναυτικής αυτοκρατορίας, που απέφερε στην πόλη τον πλούτο που μαρτυρούν μέχρι και σήμερα τα παλάτια και οι εκκλησίες της. Η απουσία των αυτοκινήτων και των μοντέρνων κτιρίων δίνουν την αίσθηση ότι δεν έχει περάσει ούτε μα μέρα από την εποχή αυτή. 

Η Βενετία αποτελεί μια μοναδική συσπείρωση από 117 νησάκια που ενώνονται με περίπου 410 γέφυρες – κάθε φορά που διασχίζετε μια γέφυρα στην πραγματικότητα αλλάζετε νησάκι. Το Murano, το Burano και το Torcello είναι τα κορυφαία τρία νησιά που επισκέπτονται οι περισσότεροι σε ημερήσιες εκδρομές από τη Βενετία.

Το Μουράνο έχει σύμπλεγμα με νησάκια τα οποία ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες. Είναι γνωστό για τα γυάλινα αριστουργήματα και θεωρείται η γενέτειρα του φυσητού γυαλιού Μουράνο. 

Δεύτερη στάση, το νησάκι Μπουράνο με τα σπίτια του να είναι όλα βαμμένα με έντονα χρώματα. Εδώ υπάρχει παράδοση στην χειροποίητη δαντέλα. Είναι το πιο ζωντανό νησί της λιμνοθάλασσας, όμως είναι συγχρόνως και το πιο ήρεμο, γιατί δεν υπάρχουν ξενοδοχεία και αυτοκίνητα. 

Το Torcello είναι ένα καταπράσινο νησί όπου μπορείτε να δείτε βυζαντινά ψηφιδωτά στον καθεδρικό ναό του 7ου αιώνα.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας πραγματοποιείται στο Lido. Εδώ υπάρχουν καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ και ξενοδοχεία (συχνά λιγότερο δαπανηρά από ό, τι στη Βενετία). Το Lido είναι μια μεγάλη λωρίδα γης κοντά στις ακτές της Βενετίας γεμάτο παραλίες .

Το ταξίδι στη Βενετία είναι μια καλή αφορμή να επισκεφθείτε και άλλες ενδιαφέρουσες κοντινές περιοχές. Χάρη στα τρένα υψηλής ταχύτητας της Ιταλίας, ακόμη και η Φλωρεντία είναι εφικτή. 

Προτείνω να πάτε στη Βερόνα, την πόλη των αιώνιων εραστών του Σαίξπηρ, για να θαυμάσετε την Ρωμαϊκή Αρένα, τις όμορφες πλατείες Ντέλε Έρμπε και Ντέι Σινιόρι που περιβάλλονται από άριστα διατηρημένα μεσαιωνικά κτίρια και βέβαια το αρχοντικό των Καπουλέτων με το θρυλικό μπαλκόνι της Ιουλιέτας. Οι στενοί πλακόστρωτοι δρόμοι του ιστορικού κέντρου, του Centro Storico, είναι γεμάτοι με αναγεννησιακά και παλαιότερα κτίρια, πολλά από τα οποία δείχνουν τα ξεχωριστά σημάδια των μακρών χρόνων της Βερόνας ως μέρος της Βενετικής Δημοκρατίας. Ιδανικό σημείο για φωτογραφίες η κορυφή του λόφου του San Pietro που προσφέρει πανοραμική θέα κάτω στους πύργους και τις γέφυρες του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Ενδιαφέρουσα είναι η μεσαιωνική καστρούπολη του Σιρμιόνε. Ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στη λίμνη Γκάρντα  με χιλιάδες επισκέπτες να πλημμυρίζουν κάθε μέρα τη πόλη. Εδώ θα δείτε το μεσαιωνικό κάστρο, την περίφημη εκκλησία του Αγίου Πέτρου και την εκκλησία της Παρθένου Μαρίας.

Η φοιτητούπολη Πάντοβα, είναι η αρχαιότερη ίσως πόλη της βόρειας Ιταλίας - ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα π.Χ. από τους Τρώες. Αξιοθέατα της πόλης:  το φημισμένο πανεπιστήμιό της, ένα από τα αρχαιότερα της Ευρώπης, η μεγαλοπρεπής Βασιλική του Αγίου Αντωνίου με τους βυζαντινούς τρούλους και τον πολυτελή εσωτερικό διάκοσμο, που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους λατρευτικούς χώρους της Ιταλίας, καθώς και η Prato della Valle, μια ελλειπτική πλατεία 88.000 τετραγωνικών μέτρων - η δεύτερη μεγαλύτερη της Ευρώπης.

Το Bassano del Grappa είναι μια όμορφη μεσαιωνική πόλη κάτω από το Monte Grappa στον ποταμό Brenta. Το Bassano del Grappa είναι γνωστό για την αλπική ξύλινη γέφυρα, το grappa και την κεραμική. Απέχει μια ώρα με το τρένο από την Πάντοβα.

Ανάμεσα στην Πάντοβα και τη Βερόνα, αξίζει να δείτε τη Βιτσέντζα για το πλήθος των κτιρίων της από τον μεγάλο αρχιτέκτονα του 16ου αιώνα Αντρέα Παλλαδιό.  Το αριστούργημά του, η κομψή Βασιλική Palladiana, αποτελεί τη μία πλευρά της κύριας πλατείας, με τη διπλή σειρά κιονοστοιχιών. Το τελευταίο έργο του, το Teatro Olimpico είναι μια αναγεννησιακή έκδοση των αρχαίων ρωμαϊκών θεάτρων. Δεν είναι τυχαίο που η Βιτσέντζα αναδείχτηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η όμορφη Τεργέστη/Trieste, με τα νεοκλασικά κτίρια της θυμίζει το αυστριακό παρελθόν της. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης θα δείτε μεταξύ άλλων την Πλατεία Ενότητας της Ιταλίας (Piazza Unità D´Ιtalia), μία από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες της Ευρώπης, με το Δημαρχείο και τα άλλα εντυπωσιακά κτίρια που την οριοθετούν, την Κρήνη των Τεσσάρων Ηπείρων, τον γοτθικό Καθεδρικό ναό του Σαν Τζούστο (San Giusto), την ελληνική εκκλησία του Αγίου Νικολάου, όπου συνέλαβαν τον Ρήγα Φεραίο με τους συντρόφους του και τους παρέδωσαν στους Τούρκους του Βελιγραδίου (1η Δεκεμβρίου 1797).

Άλλη μια γεύση από Ιταλία προσφέρει η πανέμορφη γραφική πόλη του Τρεβίζο . Μεσαιωνική πόλη βόρεια της Βενετίας που το κέντρο του διασχίζουν κανάλια γεμάτα με κύκνους και πάπιες. Κλασική Βενετσιάνικη αρχιτεκτονική με γραφικά στενά δρομάκια και όμορφες πλατείες. Η Piazza dei Signori είναι μια από τις κεντρικές πλατείες της παλιάς πόλης με καλοδιατηρημένα κτήρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: