Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Μέτσοβο, αρχοντική γοητεία

Μύησε γενιές ταξιδιωτών στον ορεινό χειμερινό τουρισμό της Ελλάδας και δέχτηκε πριν μισό αιώνα τους πρώτους σκιέρ. Από τους ομορφότερους παραδοσιακούς οικισμούς της Ηπείρου, το Μέτσοβο, σας προσκαλεί για να γεμίσετε τα πνευμόνια σας με καθαρό βουνίσιο αέρα και να δοκιμάσετε μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία. 

Εδώ γευόμαστε τα φημισμένα τοπικά τυροκομικά προϊόντα, όπως είναι το καπνιστό μετσοβόνε, η μετσοβέλλα και η γραβιέρα, απολαμβάνουμε μοναδικές χυλοπίτες, τραχανόσουπα, μαγειρευτά στη γάστρα και κοντοσούβλι με την ιδανική συνοδεία κόκκινου φλογερού κρασιού από το Κατώγι Αβέρωφ. Η ξενάγηση στο οινοποιείο του είναι μια συναρπαστική εμπειρία. Εκτός από το ότι θα μάθετε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για έναν από τους πιο ορεινούς αμπελώνες της Ευρώπης, θα περιπλανηθείτε ανάμεσα στους διαδρόμους με τα 1.200 δρύινα γαλλικά βαρέλια.

Άλλα αξιοθέατα:
Στην κωμόπολη θα θαυμάσετε τις πέτρινες ξυλοσκέπαστες βρύσες με τις ανάγλυφες παραστάσεις και θα δείτε τον τρόπο με τον οποίο φιλοτεχνούνται τα χειροποίητα μετσοβίτικα ξυλόγλυπτα στα παραδοσιακά εργαστήρια. Θα περιπλανηθείτε στα όμορφα καλντερίμια και θα ακούσετε τους ντόπιους γέροντες να συζητούν στα βλάχικα.

Το Αρχοντικό Μουσείο Τοσίτσα παρουσιάζει μια συνοπτική αφήγηση της τοπικής ιστορίας. Πατρίδα εθνικών ευεργετών, όπως ο Ευάγγελος Αβέρωφ και ο Μιχαήλ Τοσίτσας, το Μέτσοβο άκμασε επί Τουρκοκρατίας χάρη στα προνόμια που δόθηκαν στους κατοίκους του. Δεν άργησε να γίνει εμπορικό και πνευματικό κέντρο, με πλήθος εμπόρων και τεχνιτών. Σήμερα, είναι μια ολοζώντανη κωμόπολη, υπόδειγμα ορεινού οικισμού, που ξεχωρίζει για την αρχοντική γοητεία, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την πολιτιστική κληρονομιά του.

Ο Αβερώφειος Κήπος είναι ένα πανέμορφο, μοναδικό πάρκο με πεύκα, έλατα και πολλών ειδών δέντρα και θάμνους που αποτελούν την χλωρίδα της Πίνδου. 

Εδώ, το αλπικό τοπίο δεν έχει ανάγκη από φτιασιδώματα για να μοιάζει με το ιδανικό χειμερινό ενσταντανέ. Το Μέτσοβο ξέρει να διατηρεί τα κεκτημένα και προσφέρει στους επισκέπτες του το αυθεντικό χειμωνιάτικο όνειρο στη χιονισμένη Πίνδο. Το χιονοδρομικό κέντρο, δίπλα στον Προφήτη Ηλία, απέχει έξι χιλιόμετρα από το Μέτσοβο. Μπορείτε να κάνετε σκι ή snowboard στις πίστες με το συνθετικό τάπητα. Σε ύψος 1.350 μέτρων, ανάμεσα σε οξιές και με θέα την Κατάρα, δοκιμάστε τις ικανότητές σας σε μία από τις έξι πίστες διαβαθμισμένης δυσκολίας. 

Στην περιοχή του Μετσόβου υπάρχουν τρία χιονοδρομικά κέντρα: ένα στο Οροπέδιο Πολιτσιές, ένα στη θέση Καρακόλι και ένα στο Ανήλιο. Εκτός από τον Προφήτη Ηλία, το δεύτερο χιονοδρομικό, βρίσκεται στο Καρακόλι, σε ένα μαγευτικό δάσος ορεινής οξιάς και είναι το πρώτο από τα τρία, που άρχισε να λειτουργεί το 1966. Διαθέτει σύστημα τεχνητής χιόνωσης και το διαχειρίζεται το Ίδρυμα Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας (2 χλμ.). Έχει δυο πίστες μια μπλε (1.000μ.) και μια πράσινη )1.200μ.), διαθέτει εναέριο αναβατήρα, ενώ στη βάση λειτουργεί σαλέ για καφέ και σνακ.

Οι Πολιτσιές βρίσκονται 4,5 χλμ. από το κέντρο του Μετσόβου σε ένα οροπέδιο, στην αγκαλιά ενός πανέμορφου δάσους από έλατα, οξιές και πεύκα. Και εδώ λειτουργεί σύστημα τεχνητής χιόνωσης. Θεωρείται από τα καλύτερα χιονοδρομικά για αρχάριους, με δυο πολύ εύκολες πίστες, μια εύκολη προς μέτρια και δύο μέτριες προς δύσκολες. Επιπλέον, υπάρχει πίστα , μήκους 7 χλμ. για σκι δρόμου αντοχής, αλλά και απέραντη επίπεδη έκταση 50 στρεμμάτων ιδανική για snowmobile. 
Το τρίτο χιονοδρομικό κέντρο, βρίσκεται στη θέση Ζυγός, στο Ανήλιο (12 χλμ. από το Μέτσοβο), με την κορυφή του να φτάνει στα 1.850 μ. Διαθέτει μία νέα κόκκινη πίστα 1.100 μ., μια κόκκινη 800 μ., 2 πράσινες-μπλε των 450 μ. και μια μπλε 900 μ. Εξυπηρετούνται από έναν διθέσιο εναέριο αναβατήρα μήκους 800 μ., δύο συρόμενα και ένα baby. Στα συν και το πετρόχτιστο σαλέ του με πανοραμική θέα.

Επιπλέον, στο Μέτσοβο έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία το μοναστήρι της Θεοτόκου, κοντά στο Μετσοβίτικο ποταμό, το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου νότια της κωμόπολης και το μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής στη θέση Κιάτρα Ρόσσια. Αξιολογότατη η Πινακοθήκη Αβέρωφ, καθώς στη μόνιμη συλλογή της υπάρχουν ονόματα όπως Γύζης, Λύτρας, Βολανάκης, Ιακωβίδης, Παρθένης, Μαλέας, Γαλάνη, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Μόραλης και Τέτσης.
Το Μέτσοβο χτισμένο αμφιθεατρικά στις καταπράσινες πλαγιές της Πίνδου πάνω από τον Μετσοβίτικο ποταμό, σε υψόμετρο 1.200 μ., έχει αφήσει την σφραγίδα του στον ταξιδιωτικό χάρτη της ορεινής Ελλάδας. Το Μέτσοβο σας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσετε τη διαφορετική ορεινή Ελλάδα. 
Επίσης, φτάνοντας στο Μέτσοβο έχετε τη δυνατότητα να κάνετε και άλλες επισκέψεις - εκδρομές, λίγο μακρύτερα: Στα πανέμορφα Γιάννενα με τη Λίμνη Παμβώτιδα, στα Ζαγοροχώρια με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, στη λίμνη των πηγών Αώου και τα γραφικά χωριά Γρεβενήτι, Φλαμπουράρι και Βωβούσα, να επισκεφθείτε το βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας Βουτσάς που χρονολογείται από τον 7ο αιώνα και τη Βάλια Κάλντα με τη σπανιότατη πανίδα και χλωρίδα, αλλά και να πάτε στα ανεπανάληπτα Μετέωρα.

Αν πάτε στο βλάχικο κεφαλοχώρι οδικώς μέσω Τρικάλων, η διαδρομή από την Αθήνα είναι 400 χιλιόμετρα. Μέσω Ιωαννίνων είναι 50 χιλιόμετρα παραπάνω. Εναλλακτικά, υπάρχει ανταπόκριση με το ΚΤΕΛ είτε από τα Τρίκαλα, είτε από τα Ιωάννινα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: