Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ: 32 ΔΙΣ. ΒΑΡΕΛΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΠΡΩΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΣΕ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΟΥΡΑΝΙΟΥ

Το ήξερες; Στο Καζακστάν ζουν περίπου 10.000 Έλληνες! Ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται στα 18 εκατ. πολίτες. Στην πλειοψηφία τους Καζάκοι 63%, Ρώσοι 24%, Ουκρανοί 2%. Είναι η ένατη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο και το μεγαλύτερο περίκλειστο κράτος του κόσμου με έκταση 2.724.900 τ. χλμ. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Αστάνα. Στις 19 Μαρτίου 2019 η πόλη μετονομάστηκε σε Νουρσουλτάν προς τιμήν του πρώτου προέδρου του Καζακστάν. Συνορεύει με τη Ρωσία, την Κίνα, την Κιργιζία, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν. Επίσης, γειτονεύει με ένα μεγάλο τμήμα της Κασπίας Θάλασσας. Το Καζακστάν επιτρέπει επίσημα την ανεξιθρησκία, με τους μουσουλμάνους να αποτελούν το 70% του πληθυσμού και το 26% να είναι Χριστιανοί.
Το Καζακστάν βρίσκεται μέσα στις 10 χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή σε αλεύρι. Το πετρέλαιο είναι μεγάλη πηγή εσόδων για την χώρα, τα δε αποθέματα εντυπωσιακά. 32 δις βαρέλια πετρελαίου φέρεται να βρίσκονται στο υπέδαφος της χώρας, δίνοντας της το σημαντικό 3% στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου. Από τα καθημερινά αποθέματα, η χώρα καταναλώνει μόνο το 13%, τα υπόλοιπα τα εξάγει σε τρίτες χώρες, Κίνα, Ρωσία και αλλού.
Η KazMunayGas (KMG) είναι η κρατική εταιρία που διαχειρίζεται την ενέργεια στη χώρα. Η αξιοποίηση στα νέα κοιτάσματα έγινε με ξένες επενδύσεις, κυρίως από τις ΗΠΑ! Τα αποθέματα φυσικού αερίου του Καζακστάν ανέρχονται στα 85 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.
Το 1/3 των εισαγόμενων προϊόντων προέρχεται από την Ρωσία και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι το Καζακστάν είναι ιδρυτικό μέλος της επονομαζόμενης «Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης». Ορισμένες φορές αναφέρεται κι ως ευρωπαϊκή χώρα, καθώς ένα τμήμα του ανήκει στην Ευρώπη, πολιτισμικά και θρησκευτικά όμως ανήκει στην Ασία, με το μεγαλύτερο τμήμα του να ανήκει στην τελευταία.
Το Καζακστάν ήταν η τελευταία Σοβιετική δημοκρατία που ανακήρυξε την ανεξαρτησία της κατά την διάρκεια της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Μπορεί από το τέλος της ΕΣΣΔ να έχουν περάσει δεκαετίες, αλλά όλα τα νέα κρατίδια η Ρωσία τα θεωρεί ως «εγγύς εξωτερικό» της (near abroad) και δεν θα τα αφήσει ποτέ έξω από τη σφαίρα επιρροής της.
Δεν τελειώνουν όμως τα νέα εδώ. Η χώρα είναι πρώτη παγκοσμίως σε σπάνια κοιτάσματα ουρανίου, το βασικό καύσιμο για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: