Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Νάουσα, "καταφύγιο" για χειμερινή απόδραση

Η δεύτερη µεγαλύτερη πόλη της Ηµαθίας είναι µαγική και δίνει πολλούς λόγους στον ταξιδιώτη να την επισκεφτεί και στον επισκέπτη να παραμείνει. Ο ποταμός Αράπιτσα που  διασχίζει τη Νάουσα, δημιουργεί υπέροχα καταπράσινα τοπία ιδανικά για ατελείωτο ποδαρόδρομο.

Ξεκινώντας την πρώτη βόλτα στα στενά της Νάουσας, θα δείτε τα παλιά κλωστοϋφαντουργεία του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.  Η πόλη στηριζόταν, επί τουλάχιστον έναν αιώνα, στην κλωστοϋφαντουργία –  «Μάντσεστερ των Βαλκανίων» την αποκαλούσαν. Η βόλτα συνεχίζεται στις γειτονιές Αλώνια, Πουλιάνα και Μπατάνια όπου θαυμάζουμε χαρακτηριστικά σπίτια μακεδονικής αρχιτεκτονικής.

Δύο σημαντικά σημεία που αποτελούν και σήμα κατατεθέν της Νάουσας είναι ο Πύργος του Ρολογιού και ο Οβελίσκος. Το Ρολόι βρίσκεται μπροστά στη Δημαρχείο κι έχει ένα εντυπωσιακό ύψος 25 μέτρων, ενώ ο Οβελίσκος βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης και έχει ύψος 11 μέτρων.

Τι άλλο μπορείτε να δείτε; 

Το Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο της Νάουσας: Βρίσκεται πίσω από την εκκλησία του Αγίου Δηµητρίου. Στεγασµένο σε ένα παραδοσιακό κτήριο, φιλοξενεί συλλογές από την τοπική παράδοση, την περίοδο του 1821 και από τον Μακεδονικό Αγώνα. Για την πόλη αποτελεί ιστορικό µνηµείο, µε πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο.

Βόλτα στο Άλσος του Αγίου Νικολάου.  Βρίσκεται στους πρόποδες του Βερμίου, μόλις 3 χλμ. από το κέντρο της πόλης, και προσελκύει περίπου 1 εκατομμύριο τουρίστες τον χρόνο. Φλαμουριές, βελανιδιές, τεχνητές λίμνες, παιδικές χαρές και βόλτα του άλσους με το τρενάκι.  Πρόταση:  να δοκιμάσετε τη λιχουδιά του ποταμού πέστροφα σχάρας, αλλά και τα φημισμένα μποξεδάκια, ναουσαίϊκες πιτουλίτσες με μέλι, σαρμάδες,  λουκάνικο ζυγουρίσιο, και βουβάλι στη γάστρα.

Η εκκλησία του Τιµίου Προδρόµου: Με έτος ανέγερσης το 1715, η εκκλησία βρίσκεται λίγο µετά την πλατεία Καρατάσου και είναι το µοναδικό σωζόµενο µνηµείο της πόλης από την καταστροφή του 1822. Θα εντυπωσιαστείτε από το ξύλινο τέµπλο και τις εικόνες. Αξίζει σίγουρα να την επισκεφτείτε.

Ο χώρος θυσίας των γυναικών: Στο ολοκαύτωµα της Νάουσας, το 1822, πολλές γυναίκες της πόλης προτίµησαν να πέσουν µαζί µε τα παιδιά τους στο ποτάµι της Αράπιτσας παρά στα χέρια των Τούρκων. Στο σηµείο της θυσίας των γυναικών αυτών υπάρχει ένα εμβληματικό µνηµείο, το άγαλµα της Ναουσαίας που κρατάει τα παιδιά της αγκαλιά.

Σχολή του Αριστοτέλη: Λίγο έξω από την πόλη στη θέση Ισβόρια, κοντά στο χωριό Κοπανός, ο Αριστοτέλης δίδασκε εδώ τον νεαρό Αλέξανδρο (λίγο μετά τα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα), ενώ κοντά βρίσκεται και το Ελληνιστικών χρόνων Θέατρο του Κοπανού. Ο χώρος της σχολής είναι Εντυπωσιακός, αφού ανάμεσα σε δύο φυσικά σπήλαια λαξεύτηκε κάθετα ο βράχος, προστέθηκε μια ιωνική κιονοστοιχία και δημιουργήθηκε μια στεγασμένη στοά σε σχήμα Γ.

Οι Μακεδονικοί Τάφοι Λευκαδίων: Ο τάφος της Κρίσεως, ο τάφος της Νιάουστας ή Kinch, ο τάφος των Ανθεμίων και ο τάφος του Λύσσωνος και Καλλικλέους αποτελούν σηµείο επίσκεψης µε τεράστια ιστορία. Δύο από τα λαµπρότερα και καλύτερα διατηρηµένα µνηµεία της αρχαίας Μιέζας . Εδώ θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε τον αρχιτεκτονικό και σπάνιο ζωγραφικό διάκοσµο του Τάφου της Κρίσεως, που χρονολογείται από τα τέλη του 4ου αι. π.Χ., και του Τάφου των Ανθεµίων.

Το Λαογραφικό Μουσείο Βλάχων της Νάουσας βρίσκεται κοντά στην ιστορική γειτονιά «Πουλιάνα» και αποτελεί σηµείο αναφοράς για την περιοχή. Ιδρύθηκε το 1980 από τον Σύλλογο Βλάχων Νάουσας µε σκοπό να διατηρήσει και να αναβιώσει την καθηµερινή ζωή των Βλάχων µέσα από τα πλούσια εκθέµατά του, όπως αργαλειοί, ανέµες, φλοκάτες, παραδοσιακές στολές κ.ά.

Η Νάουσα φημίζεται ιδιαίτερα σε όλη την Ελλάδα για το μοναδικό ιστορικό καρναβάλι της. Μερικά από τα πιο γνωστά έθιμα τα οποία αν βρίσκεστε στην πόλη την σχετική περίοδο, αξίζει να τα παρακολουθήσετε είναι: 

Γιανίτσαροι (ή Γενίτσαροι) και Μπούλες, την αποκριά

Ο καρτσιούνος (ή καρτσούνος) τα Χριστούγεννα

Θεοφάνεια στον Άγιο Νικόλαο

Οι Μωμόγεροι στο Ροδοχώρι την Πρωτοχρονιά.

Αν είστε λάτρεις του κρασιού έχετε ένα παραπάνω λόγο να πάτε στη Νάουσα γιατί διαθέτει το καλύτερο ξινομαυρο (ξηρό ερυθρό κρασί). Ανήκει από το 1971 στην κατηγορία των κρασιών Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος (ΟΠΑΠ). Συνολικά 10.000 στρέμματα αμπελιών Ξινόμαυρου με τα περίπου τριάντα οινοποιεία που υπάρχουν στην περιοχή, προσφέρουν έναν πρωτόγνωρο πλούτο ετικετών, ο οποίος αποκαλύπτει ότι αυτή η απομακρυσμένη γειτονιά της Ελλάδας ζει και αναπνέει για το κρασί. Η παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας και η τέχνη της οινοποιίας στην περιοχή της Νάουσας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ακολουθώντας τους «Δρόμους του Κρασιού», ο επισκέπτης μπορεί να δει τον περίφημο αμπελώνα και τις εγκαταστάσεις των οινοποιείων. Ευδιάκριτες πινακίδες δείχνουν το δρόμο για τους κυριότερους αμπελώνες, όπου οι επισκέπτες ξεναγούνται στον κόσμο του κρασιού και στη γευσιγνωσία του.

Τα Χιονοδρομικά Κέντρα Τρία Πέντε Πηγάδια και Σελίου, σε κοντινή απόσταση, αποτελούν επίσης αδιαμφισβήτητο πόλο έλξης για τους φυσιολάτρες.

Αν θέλετε να είστε σε απόσταση αναπνοής από το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια, προτείνω να μείνετε στο ορεινό χωριό Άγιος Παύλος. Τα 3-5 Πηγάδια διαθέτουν άρτια οργάνωση και σύστημα τεχνητής χιόνωσης, με το οποίο εξασφαλίζεται καλή ποιότητα χιονιού στις δύσκολες μέρες. Το πάρκινγκ είναι σε ύψος 1430μ. και απέχει 17 χλμ. από την πόλη της Νάουσας, ενώ οι ψηλότερες πίστες βρίσκονται στα 2005μ. Κοντά στους χώρους στάθμευσης λειτουργεί ξενοδοχείο και ξενώνας καθόλη την διάρκεια του χρόνου. Διαθέτει διθέσιο εναέριο αναβατήρα, μονοθέσιους συρόμενους και baby lift καθώς είναι από τα παλαιότερα της χώρας. Οι χιονοδρομικές πίστες είναι κάθε βαθμού δυσκολίας και ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις. Επίσης υπάρχουν άριστες πίστες για σκι cross country, snowmobile.

Αξίζει να περιπλανηθείτε στα υψίπεδα του βουνού, ακολουθώντας το δασικό δρόμο που συνδέει τα 3-5 Πηγάδια με το Σέλι. Ο δρόμος κυριολεκτικά δρασκελίζει τις κορυφογραμμές, ακροβατώντας σε ύψη 1.500-2.000 μέτρων. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα ανακαλύψετε τη θέα από ύψος 1.800 μέτρων στη θέση «Μπαλκόνι» και θα περάσετε τον αυχένα «Αεροπόρος» (2.000 μέτρα υψόμετρο), πριν αρχίσετε να κατηφορίζετε για Σέλι (25 χλμ.).

Κοντινές εκδρομές: Μαζί με τη γειτονική Βέροια, με τις υπέροχες συνοικίες, η Νάουσα αποτελεί ιδανικό «καταφύγιο» για χειμερινή απόδραση.

Τα ενδιαφέροντα γύρω από τη Βέροια είναι αξιόλογα: Οι παραδοσιακές συνοικίες, τα σημαντικά βυζαντινά και μετα-βυζαντινά μνημεία και η Παναγία Σουμελά είναι μερικά από αυτά. 

Μια άλλη πρόταση είναι η Έδεσσα με τους θεαματικούς καταρράκτες κι από εκεί μπορείτε να φτάσετε μέχρι τη Θεσσαλονίκη με τα πολλά πρόσωπα. 

Αφού βρίσκεστε στη Νάουσα, µη χάσετε την ευκαιρία να διανύσετε απόσταση µισής ώρας περίπου για να βρεθείτε στη φηµισµένη Βεργίνα, πολύ κοντά στις Αιγές, την αρχαία πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Στις ανασκαφές της περιόδου 1976-1980 εδώ ήρθαν στο φως πολύ σηµαντικά ευρήµατα. Το πιο σπουδαίο αξιοθέατο είναι οι Βασιλικοί Τάφοι στην αρχαία νεκρόπολη των Αιγών. Δίπλα, ένα ειδικά διαµορφωµένο µουσείο φιλοξενεί τα ευρήµατα.

Στη Νάουσα μπορείτε να πάτε με λεωφορείο των ΚΤΕΛ ή τρένο του ΟΣΕ και φυσικά οδικώς, με το αυτοκίνητο σας.

Η απόσταση της Νάουσας από την Θεσσαλονίκη είναι 90 χιλιόμετρα περίπου, ενώ από την Αθήνα η απόσταση είναι περίπου 510 χιλιόμετρα. Από την Βέροια η Νάουσα απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα, ενώ από την Έδεσσα περίπου 30 χιλιόμετρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: