Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χαρουπόψωμο από το Μπαξεβάνη και δεν έμεινε ψίχουλο


Όταν η υψηλή μαγειρική τεχνική, βαπτισμένη στη γαλλική πειθαρχία, συναντά τον ατίθασο ελληνικό-μεσογειακό διατροφικό πλούτο και οι δύο μαζί προσγειώνονται σε ένα σκηνικό δανεισμένο από παραδοσιακό ελληνικό πανηγύρι, το τόλμημα ίσως να ακούγεται ακροβατικό. Όλα εξαρτώνται τότε από τη μαεστρία του ακροβάτη.

Η ικανότητα αυτή, ωστόσο, φαίνεται να περισσεύει στον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη έναν από τους ιδανικότερους εκφραστές και δημιουργούς της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, ο οποίος παρουσίασε στο "Rodon Cafe" του Καζίνο Ρόδου με το δικό του ευρηματικό τρόπο τις παραδοσιακές αξίες της τοπικής ελληνικής κουζίνας με τη σύγχρονη γαστρονομική αισθητική.

Χθες, ανάμεσα στα πολλά, μας έψησε εκπληκτικό σκούρο χαρουπόψωμο από το οποίο δεν έμεινε ψίχουλο.

Ο Celebrity Chef Γιάννης Μπαξεβάνης δηλώνει:

«Ο Έλληνας θέλει να τρώει κάτι καινούργιο, αλλά να λέει από μόνος του ότι του… θυμίζει τα παιδικά του χρόνια. Αυτό είναι το κουμπί του». Μου διηγήθηκε το εξής περιστατικό (το οποίο δεν είναι το μόνο): ένας πελάτης, δοκιμάζοντας μια σφυρίδα βρασμένη σε καυκαλήθρες με μαυρομάτικα φασόλια, του είπε ότι του θύμισε την εποχή που ήταν παιδί. Η ανάμνηση είναι ένα περίεργο ζήτημα...

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης, ένας από τους σημαντικότερους ανανεωτές της ελληνικής κουζίνας, αποφοίτησε από τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, ενώ μετέπειτα εργάστηκε στη Γαλλία για 5 χρόνια, εμπλουτίζοντας σημαντικά τις γνώσεις του.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα συνεργάστηκε με πολλά γνωστά εστιατόρια και ξενοδοχεία, όπως Απόστολοι, Κίτρινο Ποδήλατο, Mirabello, Elounda Beach, Grecotel Mykonos Blue, Lagonissi Resort και αλλού.

Τα τελευταία χρόνια βραβεύεται ως ο καλύτερος chef από το περιοδικό Status και το Αθηνόραμα, ενώ στη συλλογή του υπάρχουν βραβεία από την Διεθνή Ακαδημία Γαστρονομίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ 7/9 ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Σήμερα Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου στις 4 το απόγευμα διεξάγεται το SpeedSector σε συνεργασία με τον Ροδιακό Σύλλογο Αυτοκίνησης, ένα μοναδικό Event δεξιοτεχνίας Supercar στην πλατεία Ελευθερίας υπό την αιγίδα της ΟΜΑΕ (Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδας). Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να ακούσουν από κοντά μερικά από τα αυτοκίνητα των ονείρων τους σε οριοθετημένη διαδρομή. 👉Λαϊκό Γλέντι θα ξεκινήσει σήμερα στην Άμαρτο Κρητηνίας, μετά το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού στο Μοναστήρι της Παναγίας. 👉Στην Ιερά Μονή Σκιαδενή, σήμερα θα γίνει παραδοσιακό γλέντι με τον Βάϊο Καραδημήτρη στις 9 το βράδι. Θα προηγηθεί πανηγυρικός εσπερινός στη 7 μ.μ. για την αυριανή εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου. 👉Σήμερα και αύριο έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις στην Παναγιά Τσαμπίκα Κάτω. Είναι η εξοχήν Ροδίτισσα Παναγιά που βρίσκεται στον Αρχάγγελο της και θεωρείται η προστάτιδα της εγκυμοσύνης και της τεκνογονίας. 👉11η Γιορτή Αμπελιού! Συνεχίζεται σήμερα Κυριακή 8 Σεπτεμβρί...

Εκδήλωση στη Ρόδο για Χατζηδάκι και Θεοδωράκη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου μουσική βραδιά για τα 100 χρόνια από τη γέννηση των δυο μεγάλων Ελλήνων συνθετών Μάνου Χατζηδάκι και Μίκη Θεοδωράκη, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Μιχάλη Καλαεντζή. Τίτλος της εκδήλωσης " Ένας αιώνας μουσικού ουρανού με ήλιο και φεγγάρι". Συμμετείχαν η Μικτή Χορωδία του Δήμου Ρόδου, η Παιδική Χορωδία AMABILE του επικοινωνιακού και μορφωτικού ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου και η Χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Ρόδου. Πιάνο: Δημήτρης Ιωσήφ.  Τσέλο: Αξάνα Γκλουσκόβα. Ακορντεόν: Κυριάκος Κωνσταντάκης.

Το Παλάτι της Ρόδου θα ανοίγει για δείπνα με κατσίκι και ρεβίθια

ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΓΙΣΤΡΟΥ ΘΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΓΙΑ ΔΕΙΠΝΑ - ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο, θα μπορεί να παραχωρείται σε επαγγελματίες της εστίασης για τη διοργάνωση γαστρονομικών εκδηλώσεων, αφού γίνει μελέτη της πρότασής τους από το Δ.Σ του ΟΔΑΠ και εξασφαλιστούν η θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ΚΑΣ και η τελική έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού. Στη φωτογραφία, η παραδοσιακή Λακάνη της Ρόδου. Ο συνδυασμός της εγχώριας πολιτιστικής κληρονομιάς με τη γαστρονομική παράδοση αποτελεί τον κεντρικό άξονα της νέας υπηρεσίας «The Eaternity Experience» του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) του υπουργείου Πολιτισμού ο οποίος ανοίγει 19 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία της Ελλάδας για τη διοργάνωση γαστρονομικών εκδηλώσεων που στοχεύουν στην ανάπτυξη της βιωματικής φιλοξενίας. Σύμφωνα  με το παραπάνω σκεπτικό θα μπορούν να σερβίρονται στο Παλάτι των Ιπποτών παραδο...