Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010
Στο Άμπου Ντάμπι ιστορίες καθημερινής τρέλας
Στο επόμενο ταξίδι μου Αμπου Ντάμπι θα έχω να δω καινούργια πράγματα.
Ένα από αυτά είναι το νέο ιδιόκτητο θεματικό πάρκο της Φεράρι, το μεγαλύτερο στεγασμένο πάρκο του κόσμου, το οποίο άνοιξε χθες τις πύλες του στο Αμπου Ντάμπι και φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στη Μέση Ανατολή, χάρη στη «Formula Rossa».
Πρόκεται για ένα εντυπωσιακό «rollercoaster», ή «τρενάκι του τρόμου», όπως έχουμε συνηθίσει να το λέμε στα ελληνικά, που υπόσχεται να καθηλώσει κυριολεκτικά τους επιβάτες του με τελική ταχύτητα 240 χλμ. /ώρα και επιτάχυνση 0-100 σε μόλις δύο δευτερόλεπτα!
Επίσης διαθέτει αγωνιστική πίστα, πίστα go-kart, προσομοιωτές εικονικής πραγματικότητας, σχολείο για επίδοξους οδηγούς αγώνων και έναν προσομοιωτή Φόρμουλα 1 της Φεράρι, όπου οι επιβάτες θα δέχονται δυνάμεις G, όπως αυτές που βιώνουν οι κορυφαίοι οδηγοί.
Το θεματικό πάρκο στοίχισε συνολικά πάνω από 1 δισ. δολάρια και θα μπορεί να δέχεται 10.000 επισκέπτες ημερησίως, έχει έκταση 861 στρέμματα και βρίσκεται πάνω στο τεχνητό νησί Γιάς.
Πάνω σε αυτό το νησί, το οποίο απέχει 30 χλμ. από το Ντουμπάϊ, την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν επενδυθεί δισεκατομμύρια «πετροδολάρια» με στόχο τη δημιουργία ενός παραδείσου για τους υπερ-πλούσιους του πλανήτη, με «εξάστερα» ξενοδοχεία και τεράστια ποικιλία τουριστικών υπηρεσιών πολυτελείας. Οταν ολοκληρωθεί η κατασκευή όλων των εγκαταστάσεων, περιλαμβανομένου του θεματικού πάρκου της Warner Βros, τα συνολικά έξοδα θα ξεπεράσουν τα 40 δισ. δολάρια!
Το πάρκο θα είναι πολύ εντυπωσιακό και από ψηλά, καθώς περιλαμβάνει τον μεγαλύτερο λογότυπο (το διάσημο «αλογάκι» της Φεράρι) στον κόσμο, ενώ η στέγη του έχει τοποθετηθεί σε ύψος που κυμαίνεται από 35 ως 50 μέτρα, με το μόνο εμφανές στήριγμα να βρίσκεται στο κέντρο του πάρκου, δίνοντας έτσι στους επισκέπτες την αίσθηση ότι βρίσκονται σε ανοιχτό και όχι σε στεγασμένο χώρο.
Το Αμπού Ντάμπι είναι η οικονομική, τραπεζική και πετρελαϊκή πρωτεύουσα της Μέσης Ανατολής και συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία στα δυτικά και στα νότια, το Κατάρ στα βορειοδυτικά και το Ομάν στα ανατολικά.
Η πόλη προσφέρει εγκαταστάσεις τελευταίας τεχνολογίας για συνέδρια σε χώρους που βρίσκονται σε μια ώρα πτήσης από οπουδήποτε στον Περσικό Κόλπο καθιστώντας τη το τέλειο περιφερειακό εμπορικό κέντρο.
Είναι η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από το 1793, ενώ η πόλη ιδρύθηκε το 1761. Την εποχή εκείνη ο εμίρης έχτισε ένα κάστρο γύρω από ένα πηγάδι, γνωστό στις μέρες μας ως παλάτι του Αλ Χουάν η Λευκό Κάστρο. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση λέγεται και «Γη της γαζέλας» γιατί οι πρώτοι κάτοικοι έχτισαν τα σπίτια τους κοντά στην πηγή που έπιναν νερό οι γαζέλες.
Επειδή η πόλη δεχόταν συχνά επιδρομές από πειρατές ο εμίρης του Αμπού Ντάμπι συμμάχησε με τα σουλτανάτα της Μουσκάτης και του Ομάν. Η συμμαχία αυτή δεν διήρκεσε πολύ και στις αρχές του 19ου αιώνα συμμάχησαν με τους Βρετανούς, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί το λιμάνι και να γίνει το ισχυρότερο της περιοχής. Τα πρωτεία κράτησε ως τις αρχές του 20ου αι. που αναπτύχθηκε ραγδαία το Ντουμπάι.
Διαθέτει τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου που ανακαλύφθηκαν αρχές της δεκαετίας του ’50 και η παραγωγή φθάνει τα 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ο πληθυσμός ξεπερνά τις 600.000 και το εμιράτο έχει ένα από τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν εισοδήματα στον κόσμο. Το αεροδρόμιο είναι διεθνές και από τα πιο σύγχρονα παγκοσμίως, όμως οι περισσότεροι τουρίστες προσγειώνονται στο Ντουμπάϊ, που απέχει 110 χιλιόμετρα.
Οι γυναίκες φορούν τη φαρδιά μαύρη ενδυμασία και μια σκούρα μπλε μάσκα, αλλά δεν ζουν στο Μεσαίωνα. Κάτω από τα μαύρα φορούν εσώρουχα που ανήκουν στην τελευταία λέξη της μόδας. Το αρχιτεκτονικό όραμα του εμιράτου τα θέλει όλα μεγαλύτερα, ψηλότερα, καλύτερα, πρώτα. Το τζαμί που βρίσκεται σε στάδιο αποπεράτωσης θα χωράει σαράντα χιλιάδες πιστούς. Το εμιράτο είναι ένα τεράστιο έργο σε εξέλιξη με την έμφαση να δίνεται στην αραβική αρχιτεκτονική και διαρρύθμιση.
Οι ντόπιοι –«εθνικοί» όπως αποκαλούνται- έχουν να αντιμετωπίσουν αυστηρότατους νόμους για τα ποτά, τις κλοπές και τα ναρκωτικά, αλλά επειδή το εμιράτο έχει μπόλικο χρήμα απολαμβάνουν ένα τέλεια οργανωμένο δημόσιο σύστημα υγείας μέχρι και ειδικά μπόνους γάμου και αγοράς πρώτης κατοικίας.
Το πιο δημοφιλές σπορ στο Αμπού Ντάμπι είναι το κυνήγι των βασιλικών γερακιών. Ένα γεράκι με τις κατάλληλες περγαμηνές μπορεί να στοιχίσει έως και 250.000 ευρώ.
Πολλές ιστορίες κυκλοφορούν για τα πλούτη των σείχηδων. Ο Μωχάμεντ έχει 18 παιδιά και λέγεται ένα το απέκτησε με ελληνίδα. Κάποιο από αυτά έχει στο γκαράζ του 22 πανάκριβα αυτοκίνητα, ένα άλλο 4 γυαλιστερές Harley Davidson, ενώ ο πατέρας τους διατηρεί μπάνιο φτιαγμένο από ατόφιο χρυσάφι.
Εάν επιδιώκετε τον ήλιο, τη θάλασσα και τις αμμώδεις παραλίες, το Αμπού Ντάμπι προσφέρει μίλια καθαρών παραλιών και καταγάλανες θάλασσες. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε ένα από τα 200 εγκαταλειμμένα νησιά έξω ακριβώς από την ακτογραμμή του όπου θα περάσετε τις μέρες σας εξερευνώντας τα.
Εδώ σχετικό βίντεο με την κάμερα του enlefkotv
Εδώ το βίντεο από την πρώτη μου επίσκεψη στο Άμπου Ντάμπι
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου