Εγινε πλέον θεσμός το Φεστιβάλ Γεύσης και παράδοσης της Πάτμου...
Τα έξι νησιά του Αιγαίου ΣΥΡΟΣ-ΠΑΤΜΟΣ-ΛΕΙΨΟΙ-ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ-ΛΕΡΟΣ-ΚΑΛΥΜΝΟΣ παρουσίασαν για 6η συνεχή χρονιά την κουζίνα τους, τη μουσική και τους χορούς τους την Κυριακή 12 Ιουνίου στην Πάτμο, σε μια προσπάθεια κοινής συνεργασίας για την προβολή τους και την προώθηση της γαστρονομίας τους.
Γευσιγνώστες οι:
Γεωργία Κοφινά, δημοσιογράφος, συγγραφέας γαστρονομικών βιβλίων, η Ελένη Ψυχούλη, παρουσιάστρια της εκπομπής του ΣΚΑΪ «ΣΕΦ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ», η Ιωάννα Σταμούλου, αρχισυντάκτης του περιοδικού BBC OLIVE και ο Πάτμιος Γιώργος Γρύλλης, κάτοχος της διάκρισης «Χρυσός σκούφος» δοκίμασαν ποικιλία εδεσμάτων στις κατηγορίες ψάρι, κρέας, λαδερά. γλυκό και ξεχώρισαν τα τρία καλύτερα από κάθε κατηγορία.
Τα αποτελέσματα είναι τα παρακάτω:
Κατηγορία Κρέας
Πρώτη Διάκριση: Κουνέλι Γεμιστό Χρυσή Γαμπιεράκη Πάτμος
Δεύτερη Διάκριση: Κατσικάκι γεμιστό, Τραυλού Ελένη, Πάτμος
Τρίτη Διάκριση: Κολοκυνθοανθοί με τυρί, Καλανδράνη Ελπινίκη, Λέρος
Κατηγορία Γλυκά
Πρώτη διάκριση: Σύκα Γεμιστά, Γυναίκες Χωρίς Σύνορα Λέρου
Δεύτερη Διάκριση: Πουγκιά τηγανητά, Θεολογία Φέγγαρου Πάτμος
Τρίτη Διάκριση: Πουγκιά τηγανιού, Γρύλλη Σωτηρία Πάτμος
Κατηγορία Θαλασσινά
Πρώτη διάκριση: Καλαμάρι Γεμιστό με πιπεριές και φέτα, Λέρος Γυναίκες χωρίς σύνορα
Δεύτερη Διάκριση: Χταπόδι σαλάτα, Λέρος Γυναίκες Χωρίς Σύνορα
Τρίτη Διάκριση: Το καφαρτί του μπαμπά μου, Γιακουμίνα Πέντε.
Κατηγορία Λαδερά
Πρώτη διάκριση: Αβρονιές, Αγαθονήσι Υετούσα
Δεύτερη Διάκριση: Το σφουγγάτο της γιαγιάς μου, Αγγελική Γιαννάκη,Πάτμος
Τρίτη Διάκριση: Ρεβίθια Λεμονάτα, Ελένη Γιάνναρου, Πάτμος.
Το πρόγραμμα ήταν εμπλουτισμένο με τη μουσική από παραδοσιακούς μουσικούς και χορό από παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα. Πιο συγκεκριμένα ακούστηκαν μουσική και τραγούδια από τους:
Συγκρότημα Βασίλη Γραμματικού (Πάτμος), Τα Γιαμαιάκια (Αγαθονήσι), μουσικοί του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου. Χόρεψαν: Η Υετούσα Αγαθονησίου, ο Χορευτικός Όμιλος Νέων και Φίλων Πάτμου, το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, το Χορευτικό Συγκρότημα Λειψών και η Άρτεμις Λέρου.
Το Φεστιβάλ παρουσίασαν, ο δημοσιογράφος Αριστείδης Μιαούλης και ο Γιώργος Αμυράς της εκπομππής "ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ".
ΕΔΩ, φωτογραφίες από το 6ο Φεστιβάλ Γεύσης.
Στα πλαίσια του 6ου Φεστιβάλ Γεύσης και παράδοσης Αιγαίου φέτος έγινε η 1η Ποδηλατοδρομία με την υποστήριξη του Γιώργου Αμυρά και της εκπομπής "ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΠΑΝΤΟΥ" με ποδηλάτες από όλη την Ελλάδα.
Επιπλέον διεξήχθη ημερίδα με τίτλο "Το ευ ζην στη διατροφή μας" στο συνεδριακό κέντρο του Patmos Aktis Suites & Spa.
Ομιλήτριες ήταν οι:
- Δρ. Αντωνία Τριχοπούλου, βιοπαθολόγος, καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής. Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας. Θέμα ομιλίας: «Μεσογειακή διατροφή και ελληνικό παραδοσιακό τρόφιμο».
- Ελένη Ψυχούλη, γευσιγνώστρια και κριτικός , παρουσιάστρια της εκπομπής του ΣΚΥ «Σέφ στον αέρα». Θέμα ομιλίας: «Mια καινούργια αρχή για το τοπικό προϊόν».
- Γεωργία Κοφινά, συγγραφέας γαστρονομικών βιβλίων. Θέμα ομιλίας: «Η επιρροή της εκκλησιαστικής παράδοσης στο ελληνικό τραπέζι».
Παρά τις δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες το Φεστιβάλ έχει καταξιωθεί και συνεχώς εμπλουτίζεται με παράλληλες δράσεις.
Γι αυτό το λόγο αξίζουν συγχαρητήρια ιδιαίτερα στη δημοσιογράφο Σμαράγδα Μουλιάτη και βεβαίως στους άξιους διοργανωτές του Φεστιβάλ που είναι η τοπική εφημερίδα «Πατμιακά Χρονικά», η «Ένωση Ξενοδόχων Πάτμου» και ο σύλλογος ΠΑΤΙΝΙΩΤΙΣΣΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου