Σαν σήμερα, το 1848 γεννήθηκε στο Παρίσι ο μεταϊμπρεσιονιστής ζωγράφος Πολ Γκογκέν.
Ο νεαρός Gauguin περνάει τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο Περού, πατρίδα της μητέρας του, ύστερα από τη δίωξη που ασκήθηκε στον πατέρα του ως «αντιβοναπαρτιστή».
Σε ηλικία 7 ετών η οικογένεια επιστρέφει στη Γαλλία, στην πόλη της Ορλεάνης. Στα 17 του κατατάσσεται στο Γαλλικό Ναυτικό και κάνει τα πρώτα του ταξίδια. Με την ολοκλήρωση της θητείας του το 1870 εγκαθίσταται στο Παρίσι και εργάζεται για κάποιο διάστημα ως χρηματιστής, ενώ παράλληλα ξεκινά να ασχολείται με τη ζωγραφική.
Το 1873 παντρεύεται την Δανέζα Mette-Sophie Gad, με την οποία αποκτά 5 παιδιά μέσα σε μια δεκαετία. Αφιερώνεται όλο και περισσότερο στη ζωγραφική και αποφασίζει να εγκαταλείψει την εργασία του. Οι οικονομικές δυσκολίες τον κάνουν να μετακομίσει στην Κοπεγχάγη όπου η σύζυγός του είχε συγγενείς, όμως δεν θα αντέξει να μείνει περισσότερο από ένα χρόνο και θα ξαναγυρίσει στο Παρίσι, εγκαταλείποντας γυναίκα και παιδιά στην Κοπεγχάγη, προκειμένου να αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στη ζωγραφική.
Το 1895 φεύγει οριστικά από τη Γαλλία για τις Νήσους Μαρκησίες για να ζήσει μια πρωτόγονη ζωή επί δέκα χρόνια, ως τον θάνατό του, μέχρι το θάνατό του στις 8 Μαΐου 1903, σε ηλικία 55 ετών.
Αυτό που τον καθιστά ωστόσο πραγματικά πρωτοπόρο και προάγγελο της εποχής μας δεν είναι μόνο η δυσκολία του ταξιδιού - στα νησιά Μαρκέσας-, όπου ο Γκογκέν πέθανε, είναι το πιο απομακρυσμένο από τη στεριά σημείο στον πλανήτη - αλλά και το γεγονός ότι μια τέτοια πράξη φυγής ήταν τότε πραγματικά αδιανόητη. Ισοδυναμούσε με ιεροσυλία, εθεωρείτο ατιμωτική, προκλητική, κανείς δεν μπορούσε να την κατανοήσει, πόσο μάλλον να τη δικαιολογήσει ή να την υιοθετήσει. Η κοινωνική και πολιτική ρήξη ήταν τεράστια. «Συμπλέοντας με τους Ταϊτινούς» γράφουν οι «Times» «και προτιμώντας την Παπεέτε από το Παρίσι, εξυμνώντας ένα μείγμα παγανιστικών δοξασιών και πεποιθήσεων αντί τη μία και αληθινή καθολική πίστη, ο Γκογκέν αποδείχθηκε εξίσου θαρραλέος εξερευνητής άγνωστων περιοχών όσο ο πλοίαρχος Κουκ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου