Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Τübingen, η αιώνια φοιτητούπολη


Μια από τις κλασικές γερμανικές πανεπιστημιουπόλεις, η οποία ωστόσο φαντάζει απολαυστική, σχεδόν ειδυλλιακή.
Βρίσκεται στη νοτιοδυτική Γερμανία, στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, περίπου 40 χλμ. νότια της Στουτγκάρδης κι έχει 83.000 κατοίκους.
Απότομες σκάλες, στενά σοκάκια και μυτερές κατοικίες με αετώματα χαρακτηρίζουν την εικόνα της πόλης από το ιστορικό κέντρο μέχρι το ανάκτορο.
Το πανέμορφα αναστηλωμένο μεσαιωνικό κέντρο του Tübingen, η επαγγελματική δραστηριότητα και η αίσθηση της φοιτητικής ζωής προσδίδουν στην πόλη μια χαριτωμένη εικόνα, ενώ τα καταστήματα, οι καφετέριες στους δρόμους και τα ταβερνάκια, οι φοιτητικές μπυραρίες, τα εστιατόρια και τα μπιστρό, σε προ(σ)καλούν για βόλτες και χαλάρωση.
Το πανεπιστήμιο είναι ένα από τα παλαιότερα της Γερμανίας και της Ευρώπης γενικότερα (έτος ίδρυσης 1477) και φιλοξενεί 27.000 φοιτητές.
Τι μπορείς να δεις:
Η κεντρική πλατεία, με το δημαρχείο και το σιντριβάνι του Ποσειδώνα, είναι μαζί με την εικόνα του ποταμού Neckar το πιο αγαπημένο φωτογραφικό θέμα στο Tübingen.
Το δημαρχείο που κυριαρχεί στην κεντρική πλατεία χτίστηκε ως τριώροφο κτίριο το 1435, το 1508 απέκτησε κι άλλο όροφο και το 1511 διακοσμήθηκε με ένα αριστουργηματικό αστρονομικό ρολόι που λειτουργεί μέχρι σήμερα.
Μια βαρκάδα στον ποταμό Neckar αποκαλύπτει τη γραφική εικόνα του Neckar με τον πύργο Hölderlin. Εδώ έζησε ο ποιητής Friedrich Hölderlin. Ο πύργος Hölderlin λειτουργεί σήμερα ως λογοτεχνικό μνημείο και μουσείο.
Οι εκθέσεις στην Αίθουσα Τέχνης του Tübingen είναι παγκόσμιας φήμης, καθώς φιλοξενούν έργα ζωγράφων όπως ο Paul Cézanne, ο Edgar Degas ή ο Pablo Picasso.
Το μουσείο Schloss Hohentübingen, το μουσείο Boxenstop για αυτοκίνητα και παιχνίδια – με εκθέματα που μπορεί να εκφράζουν ταυτόχρονα και τις δύο έννοιες – και άλλες συλλογές και γκαλερί, όπως και το θέατρο του Tübingen, αλλά και τα διάφορα φεστιβάλ, προσθέτουν εντυπωσιακές πινελιές στην πολιτιστική ζωή της πόλης. Εδώ video από το Τübingen.

Δεν υπάρχουν σχόλια: