Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Νάξος, οι πιο ξεχωριστές παραλίες της

Στη φωτογραφία: Νάξος, Άγιος Προκόπιος.  Η must παραλία του νησιού, μήκους 2 χλμ. με τα κρυστάλλινα νερά. Έχει ψηφιστεί από διεθνή περιοδικά τουρισμού ως μια από τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας και της Ευρώπης.  Επιπλέον, η θρυλική παραλία της Αγίας Άννας, φυσική συνέχεια της παραλίας του Αγίου Προκοπίου, είναι μια από τις διασημότερες παραλίες της Νάξου.

Εξερευνήστε τις απέραντες γαλάζιες παραλίες της νησιού και μαγευτείτε από τις άγριες ομορφιές της. Η παραλία Μικρά, είναι αμμώδης, γραφική και απάνεμη. Προσφέρεται για όλα τα γούστα, και ειδικά για όσους προτιμούν ηρεμία και χαλάρωση.

Η παραλία Καλαντός είναι πανέμορφη και βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού. Προστατευμένη από τους ανέμους, στην άκρη του ομώνυμου όρμου έχει υπέροχη αμμουδιά και διάφανα ρηχά νερά. Δίπλα στην αμμουδιά, όπου εκβάλλει ένα ποτάμι, έχει σχηματισθεί πλούσιος υδροβιότοπος που μεταξύ των άλλων φιλοξενεί και πλήθος πουλιών.

Το λιμάνι και η παραλία του Πανέρμου, προφυλαγμένο σε κλειστό κόλπο στις νοτιοανατολικές ακτές του νησιού, είναι σχεδόν πάντα απάνεμο, και διαθέτει μικρό μόλο και όμορφη αμμουδιά με πεντακάθαρα νερά.

Ο όρμος της Μουτσούνας φιλοξενεί δύο όμορφες παραλίες με ψιλή άμμο και διάφανα ρηχά νερά, ιδανικές για οικογένειες με μικρά παιδιά. Η πρώτη, ο Αη Γιάννης, απλώνεται μπροστά από τις γραφικές ψαροταβέρνες της Μουτσούνας, ενώ η δεύτερη, το Τηγάνι, βρίσκεται λίγο νοτιότερα και διαθέτει δύο ξενοδοχειακά συγκροτήματα με εστιατόρια και καφέ.

Στις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού, ανάμεσα στην παραλία Πλάκα και την παραλία Μικρή Βίγλα της Νάξου, εκτείνονται οι μικροί συνεχόμενοι ορμίσκοι που αποτελούν τον Ορκό.

Πανέμορφη, με διάφανη ψιλή άμμο και κρυστάλλινα ρηχά νερά, η παραλία Αγιασσός, απλώνεται σε μήκος 750 μέτρων στις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού και παραμένει μία από τις πιο παρθένες παραλίες του νησιού.

Η παραλία Άγιος Θεόδωρος είναι μια βοτσαλωτή, παρθένα, παραλία στις βόρειες ακτές του νησιού. Αξιοθέατο της περιοχής η βυζαντινή εκκλησία του Άγιου Θεόδωρου.

Βραβευμένη με “γαλάζια σημαία” και σε απόσταση αναπνοής από τη Χώρα, η οργανωμένη παραλία του Αγίου Γεωργίου της Νάξου, είναι η καλύτερη επιλογή για όσους δεν θέλουν να απομακρυνθούν από την πόλη.

Η παραλία Άγιος Φυκάς είναι μια μικρή αλλά πανέμορφη παραλία στις βορειοανατολικές ακτές του νησιού. Αμμουδερή με κρυστάλλινα νερά είναι ιδανική για κολύμπι και ψάρεμα.

Η παραλία Αζαλάς βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, δίπλα στον κόλπο της Μουτσούνας, και απέχει περίπου 11 χλμ από την Απείρανθο.

Το όμορφο λιμανάκι του Άη Γιώργη Βορίδη με το ομώνυμο εκκλησάκι, απέχει περίπου 2,5 χλμ από τον οικισμό Μέση, στις βορειοανατολικές ακτές του νησιού.

Η παραλία Αμμίτης είναι η παραλία των Εγγαρών, στις βορειοδυτικές ακτές του νησιού. Έχει μεγάλη κατάλευκη αμμουδιά, πολύ καθαρά νερά και υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Η παραλία Αμπράμ της Νάξου είναι μια ήσυχη παραλία δίπλα στον μικρό οικισμό Κάμπο, στις βορειοδυτικές ακτές του νησιού. Προσφέρεται για κολύμπι και θαλάσσια σπορ.

Η παραλία Γλυφάδα της Νάξου είναι μια τεράστια αμμώδης παραλία στις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού. Με αμμόλοφους και σκιερούς κέδρους σε αρκετά σημεία της η παραλία προσφέρεται για κολύμπι, ψάρεμα, θαλάσσια σπορ αλλά και ευεργετικό περπάτημα από άκρη σε άκρη.

Η παραλία Γρόττα της Νάξου πήρε το όνομά της από το ιταλικό Grotta, που σημαίνει σπηλιά. Είναι η βόρεια παραλία της Χώρας. Ο μικρός κόλπος έχει βότσαλο και λίγη αμμουδιά με μοναδική θέα προς την Πορτάρα στ΄ αριστερά της και δεξιά το νέο οικισμό της Γρόττας σκαρφαλωμένο πάνω στο λόφο.

Η παραλία Κάμπος είναι απάνεμη παραλία, βρίσκεται στις βορειοδυτικές ακτές του νησιού και προσφέρεται για κολύμπι και για ψάρεμα.

Η παραλία Καστράκι της Νάξου είναι ένας μικρός όρμος που βρίσκεται πίσω από τη χερσόνησο της Μικρής Βίγλας και δίπλα στην παραλία της Γλυφάδας.

Η παραλία Ληγαρίδια είναι μια μικρή βοτσαλωτή παραλία με βαθιά νερά, δίπλα στον ομώνυμο οικισμό στις ανατολικές ακτές του νησιού. Είναι ιδανική για ελεύθερη κατάδυση και ψαροντούφεκο.

Η παραλία Λιώνας είναι η όμορφη παραλία του ομώνυμου γραφικού οικισμού και όρμου στις βορειοανατολικές ακτές του νησιού. Με άγρια ομορφιά, λευκά βότσαλα και πεντακάθαρα νερά.

Η παραλία Μικρή Βίγλα είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, και χωρίζεται από ένα βράχο σε δύο τμήματα, την "Παρθένο" στο βορρά και τo "Λιμανάκι" στο νότο.

Η παραλία Πλάκα, είναι η αγαπημένη παραλία των hippies τις δεκαετίες του '60 και του '70.

Η παραλία Πυργάκι, είναι μια όμορφη αμμουδερή παραλία στις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού. Τεράστια, με θέα απέναντι την Ηρακλειά και την Ίο, το Πυργάκι προσφέρεται για ηρεμία και χαλάρωση.

Η παραλία Σπεδό, βρίσκεται στις νότιες ακτές του νησιού, είναι μια παρθένα παραλία με πεντακάθαρα νερά σε περιοχή σπάνιου φυσικού κάλλους. Προσφέρεται για ηρεμία και απομόνωση.

H μαγευτική παραλία της Ψιλής Άμμου, στις νοτιοανατολικές ακτές του νησιού, απλώνεται μπροστά από ένα κεδροδάσος και έχει θέα στα Κουφονήσια που βρίσκονται απέναντι.

Τη Νάξο για να τη γνωρίσεις και να τη νιώσεις πρέπει να τη δεις «από μέσα» και δεν θα μετανιώσεις.

Στις εκδρομές που θα κάνετε στο νησί αξίζει να δείτε:

* Τις θαλάσσιες σπηλιές στην τοποθεσία Γκρότα, βόρεια της Χώρας.

* Τον κόλπο του Αγ. Γεωργίου, από τα γνωστότερα θέρετρα, νότια.

* Το Κουρνοχώρι, όπου βρίσκεται ο πύργος του Μαυρογένη και η βυζαντινή εκκλησία του Αγ. Γεωργίου.

* Τους Μύλους, κοντά στα αρχαία λατομεία στο Φλεριό, όπου υπάρχουν δυο τεράστιοι μαρμάρινοι κούροι, του 6ου αι. π.Χ.

* Κοντά στο Σαγρί, η Παναγία τ’ Αρκουλού, του 14ου αι. με γλυπτά και τοιχογραφίες. Το Απάνω Κάστρο (παλιά, βυζαντινή πρωτεύουσα), όπου το 1207 οι Ναξιώτες για 40 μέρες αντιστάθηκαν στους Ενετούς του Σανούδου. Η Αγία Κυριακή, του 9ου αι., έξω απ’ του Απεράθου, με μοναδικής τέχνης ανεικονικές της εποχής της Εικονομαχίας.

* Νοτιοανατολικά της Νάξου βρίσκεται το Γαλανάδο, όπου υπάρχει ο εγκαταλειμμένος πύργος του Μπελόνια.

* Στο Πάνω Σαγκρί, το εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη Γύρουλα, που χτίστηκε πάνω στα ερείπια ενός ναού της Δήμητρας.

* Το Χαλκί δεν το ομορφαίνουν μόνο οι εκκλησίες του, αλλά και τα νεοκλασικά του σπίτια, ο πύργος του Φραγκόπουλου στο κέντρο και ο ενετικός πύργος του Μπαρότση.

* Ο Αγ. Μάμας (προστάτης των βοσκών) στην Ποταμιά είναι ένα άλλο σπουδαίο βυζαντινό μνημείο του 9ου αι.

* Η Παναγία η Δροσιανή θεωρείται η πιο παράξενη εκκλησία του νησιού. Χτίστηκε τον 6ο αι. και οι θόλοι της είναι φτιαγμένοι με πέτρες που είναι μαζεμένες από τα χωράφια.

* Το Φιλότι, παραδοσιακό χωριό στην κοιλάδα της Τραγαίας. Βρίσκεται στις πλαγιές του βουνού Ζας, που είναι το ψηλότερο των Κυκλάδων (1.000 μ.).

Κοντινά νησιά που μπορείτε να επισκεφθείτε είναι η Δονούσα, τα Κουφονήσια, η Ηρακλειά, η Σχοινούσα και η Αμοργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: