Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

ΚΥΚΛΑΔΕΣ: ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 Οι Κυκλάδες είναι το μεγαλύτερο νησιωτικό σύμπλεγμα στο Αιγαίο: Περιλαμβάνει 33 νησιά, που υπάγονται στο Νομό Κυκλάδων – με έδρα του τη Σύρο. Εδώ θα βρείτε τη Μύκονο και τη Σαντορίνη,  αλλά και τα «κρυφά διαμάντια» που κοσμούν το Αιγαίο.

Το μεγαλύτερο νησί (σε έκταση και πληθυσμό) είναι η Νάξος. Η διάταξη των νησι
ών είναι σε δύο παράλληλες ευθείες σε συνέχεια του Σουνίου και της Ευβοίας. Γι' αυτό και διαχωρίζονται σε Δυτικές και Ανατολικές Κυκλάδες.

Οι αρχαίοι γεωγράφοι τις ονόμασαν έτσι λόγω της κυκλικής τους διάταξης γύρω από την ιερή νήσο Δήλο. Τα νησιά των Κυκλάδων οφείλουν το ιδιότυπο σχήμα τους και τη σύσταση του εδάφους τους σε σεισμούς και εκρήξεις ηφαιστείων με αποκορύφωση την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας (17ος – 16ος αιώνας π.Χ.) που συνέβησαν πριν από 35.000.000 χρόνια και αποτέλεσαν γεωλογικές αναστατώσεις της Αιγαιίδας, μιας ενιαίας και αδιαίρετης γης μεταξύ του Ιονίου πελάγους, της Μικράς Ασίας και των νότιων ακτών της Κρήτης.

Η μυθολογία αναφέρει ότι οι Κυκλάδες πήραν το όνομά τους από τις ομώνυμες Νύμφες τις οποίες μεταμόρφωσε σε βράχους ο Ποσειδώνας. Λέγεται επίσης πως ονομάστηκαν έτσι από τη λέξη «Κύκλος» γιατί διαμορφώνονται σε ένα νοητό κύκλο γύρω από τη Δήλο, το ιερό γενέθλιο νησί του Απόλλωνα. Η μεγάλη ιστορική ώρα των Κυκλάδων είναι η Πρώιμη Εποχή του Χαλκού.

Ο Πρωτοκυκλαδικός Πολιτισμός, ο οποίος αναπτύχθηκε εκείνη την εποχή στον γεωγραφικό χώρο των Κυκλάδων, καλύπτει ολόκληρη την Τρίτη Χιλιετία π.Χ. και επικοινωνεί και εξελίσσεται παράλληλα με τον Πρωτομινωικό Πολιτισμό της Κρήτης και τον Πρωτοελλαδικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η ιστορία αναφέρει ότι η φυλετική ταυτότητα των δημιουργών του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού ταυτίζεται με τους Κάρες και τους Λέλεγες. Κατά τη Βυζαντινή περίοδο οι Κυκλάδες ανήκαν στο Θέμα του Αιγαίου. Επί Τουρκοκρατίας τα νησιά είχαν προνομιακό καθεστώτος και στην Επανάσταση του 1821 προσέφεραν πολλά στον Απελευθερωτικό Αγώνα. Το 1830 οι Κυκλάδες προσαρτήθηκαν στο νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος.

Κυκλάδες, μια ελληνική πολυνησία, με  μικρά και μεγάλα νησιά, που κρύβει το καθένα τη δική του μακραίωνη συναρπαστική ιστορία και φυλάσσει προσεκτικά τα δικά του ανεξάντλητα μυστικά. Ιδανικός προορισμός που συνδυάζει πολιτισμό και ιστορία, θαλάσσια σπορ και διακοπές ευεξίας για οικογένειες και μοναχικούς τύπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: