Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Η Μασάντα δεν θα ξαναπέσει

Στη φωτό: Tοπίο στην έρημο Μασάντα, προστατευόμενη από την UNESCO, ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του Ισραήλ, στα νότια της χώρας. 


Η Μασάντα είναι ένα γρανιτένιο οροπέδιο, έκτασης 10 περίπου εκταρίων στην Ιουδαία, κοντά στη Νεκρή Θάλασσα. Τριάντα περίπου χρόνια πριν απ’ τη γέννηση του Χριστού είχε μεταβληθεί σε ακρόπολη απ’ τον Ηρώδη το Μέγα, το βασιλιά των Εβραίων. Άνθρωπος που ζούσε πάντοτε κάτω απ’ το φόβο μιας ενδεχόμενης συνωμοσίας, έχτισε μεγάλα τείχη και πύργους στον περίγυρο του πέτρινου αυτού πλατώ κι έσκαψε δέκα μεγάλα υδραγωγεία, που το καθένα χωρούσε 40 εκατομμύρια λίτρα νερό για περιπτώσεις πολιορκίας.
Στις πλαγιές των βράχων ο Ηρώδης έχτισε παλάτια και βίλες αναψυχής, πάνω σε
επίπεδα ανοίγματα που δημιούργησε, κόβοντας τις γυμνές επιφάνειες της πέτρας. Ήταν ένα καταφύγιο ασφαλές και μεγαλόπρεπο.


Πολύ ύστερα απ’ το θάνατο του Ηρώδη, οι Ζηλωτές, κάτω απ’ την ηγεσία του Μαναχέμ, επαναστάτησαν κατά της επικυριαρχίας των Ρωμαίων. Τέσσερα χρόνια αργότερα η επανάστασή τους κατατροπώθηκε και μόνο η Μασάντα κρατούσε ακόμα.
Ο Ρωμαίος διοικητής της Ιουδαίας Σίλβιος Φλάβιος εκστράτευσε κατά της Μασάντα το 72 μ.Χ. σαν αρχηγός της φοβερής δέκατης λεγεώνας. Νωρίς το 73 είχε χτίσει ένα ψηλό τείχος που περιέβαλε γύρω-γύρω ολόκληρη τη Μασάντα, έτσι, που να μην μπορεί κανείς απ’
τους πολιορκούμενους να ξεφύγει. Τότε κατέστρωσε το σχέδιο της τελικής επίθεσης. Είδε, ότι το μόνο ευπρόσβλητο σημείο ήταν ένα άκρο στη δυτική πλευρά κι εκεί άρχισε αμέσως να χτίζει ένα σκαρπωτό ανέβασμα ύψους 27 μέτρων. Η Μασάντα ήταν πια καταδικασμένη.


Σήμερα η Μασάντα έχει διατηρηθεί απ’ το Ισραήλ σαν ιερός χώρος κι έχει μεγάλη σημασία για τους Εβραίους.
Απόδειξη: Κάθε νεοσύλλεκτος Ισραηλίτης στρατιώτης λέει στον όρκο του: "Η Μασάντα δε θα ξαναπέσει". Απέχει από το Arad μόνο μισή ώρα με το αυτοκίνητο κι από την Ιερουσαλήμ η απόσταση είναι 147 χιλιόμετρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: