Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Νότιο Αιγαίο στην 1η Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για τη Γαστρονομία

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019, συμμετείχε στην 1η Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για τη Γαστρονομία, που πραγματοποιήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου στο Palau de Pedralbes της Βαρκελώνης. Η κορυφαία αυτή διεθνής διοργάνωση οργανώθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT) και φιλοξενήθηκε από την Κυβέρνηση της Καταλονίας, Διεθνής Περιφέρεια Γαστρονομίας 2025, ως παράλληλη εκδήλωση του MONDIACULT 2025 της UNESCO.


Περισσότερες από 60 περιφέρειες από όλες τις ηπείρους συμμετείχαν στη Σύνοδο, όπου αναδείχθηκε ο ρόλος του φαγητού ως μοχλού πολιτιστικής έκφρασης, κοινωνικής συνοχής και βιώσιμης ανάπτυξης. Εκπρόσωποι οργανισμών όπως η UNESCO, το Slow Food, το Crop Trust, το Future Food Institute και το Délice Network αντάλλαξαν στρατηγικές για ένα πιο ανθεκτικό και περιβαλλοντικά ευαίσθητο μέλλον της διατροφής.

Κορυφαία στιγμή της Συνόδου αποτέλεσε η έγκριση της Διακήρυξης για τη Γαστρονομία, η οποία επιβεβαιώνει τον ζωτικό ρόλο της στον πολιτισμό, την κοινότητα και το περιβάλλον.
Η φωνή του Νοτίου Αιγαίου

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρεσβευτής της Γαστρονομίας (Ambassador IGCAT), κ. Γιώργος Χατζημάρκος, απηύθυνε μήνυμα στους συμμετέχοντες, τονίζοντας:


«Η Διακήρυξη για τα τρόφιμα αντιπροσωπεύει μια αναγκαία δέσμευση για την αναγνώριση του φαγητού όχι μόνο ως τροφή, αλλά και ως ακρογωνιαίο λίθο της πολιτιστικής κληρονομιάς, της ταυτότητας και της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων. Θέτουμε τη γαστρονομία στο επίκεντρο των πολιτικών για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών, με στόχο ένα μέλλον ανθεκτικό, δημιουργικό και χωρίς αποκλεισμούς».


Παρουσίαση καλών πρακτικών - Το πρόγραμμα «Aegean Gardeners»

Η Διευθύντρια Επικοινωνίας της Περιφέρειας και συντονίστρια δράσεων Γαστρονομίας, κα Βάσια Παπαηλία παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Aegean Gardeners», το οποίο λειτουργεί μέσω του Περιφερειακού Φυτωρίου και κάθε χρόνο προσεγγίζει 30 νησιά, 250 σχολεία και 1.500 μαθητές, ενώ από φέτος υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ως εθνικό πρόγραμμα με τον τίτλο «Λαχανόκηποι στα Σχολεία».

Το πρόγραμμα προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον από άλλες περιφέρειες, ως παράδειγμα καλής πρακτικής για την εκπαίδευση και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Διάκριση για το Νότιο Αιγαίο

Στο πλαίσιο του Gala Απονομής των Βραβείων Food Film Menu 2025, στο οποίο η υποψηφιότητα του Νοτίου Αιγαίου απέσπασε και το Βραβείο Νέου Σκηνοθέτη για το βίντεο «Time Machine», του Γιάννη Γιάτα, σε εκτέλεση παραγωγής Creative Filmmer. Το βίντεο του κ. Γιάτα, που ανατέθηκε από την Περιφέρεια με σκοπό να αναδειχθεί ο ρόλος της παράδοσης και η σύνδεση με τις ρίζες μας, είχε συνοδεύσει την υποψηφιότητα του Νοτίου Αιγαίου στον διαγωνισμό European Young Chef 2024, με την νέα σεφ Πωλίνα Ναζάροβα από την ομάδα του βραβευμένου σεφ και μελετητή της ροδιακής κουζίνας, Γιώργου Τρομούχου.

Συμμετοχή σε θεματικά στρογγυλά τραπέζια

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έλαβε μέρος σε δύο από τα 16 θεματικά στρογγυλά τραπέζια της Συνόδου:

Η κα Αμαλία Τζήκου, επόπτρια υγείας, στη θεματική «Πολιτικές διαμόρφωσης πολιτιστικής συνείδησης και υπεύθυνης κατανάλωσης».
Η κα Βάσια Παπαηλία, στη θεματική «Δημιουργικές στρατηγικές τουρισμού με ρίζες στη γαστρονομία», παρουσιάζοντας, μεταξύ άλλων, το δίκτυο Aegean Cuisine του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, που πιστοποιεί τοπικούς παραγωγούς και εστιατόρια, προωθώντας τη γαστρονομική ταυτότητα του Νοτίου Αιγαίου.

Η συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην 1η Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για τη Γαστρονομία ανέδειξε τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη διεθνή σκηνή, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική της επιλογή να επενδύει στη γαστρονομία ως πολιτισμό, ταυτότητα και θεμέλιο βιώσιμης ανάπτυξης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ 7/9 ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Σήμερα Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου στις 4 το απόγευμα διεξάγεται το SpeedSector σε συνεργασία με τον Ροδιακό Σύλλογο Αυτοκίνησης, ένα μοναδικό Event δεξιοτεχνίας Supercar στην πλατεία Ελευθερίας υπό την αιγίδα της ΟΜΑΕ (Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδας). Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να ακούσουν από κοντά μερικά από τα αυτοκίνητα των ονείρων τους σε οριοθετημένη διαδρομή. 👉Λαϊκό Γλέντι θα ξεκινήσει σήμερα στην Άμαρτο Κρητηνίας, μετά το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού στο Μοναστήρι της Παναγίας. 👉Στην Ιερά Μονή Σκιαδενή, σήμερα θα γίνει παραδοσιακό γλέντι με τον Βάϊο Καραδημήτρη στις 9 το βράδι. Θα προηγηθεί πανηγυρικός εσπερινός στη 7 μ.μ. για την αυριανή εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου. 👉Σήμερα και αύριο έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις στην Παναγιά Τσαμπίκα Κάτω. Είναι η εξοχήν Ροδίτισσα Παναγιά που βρίσκεται στον Αρχάγγελο της και θεωρείται η προστάτιδα της εγκυμοσύνης και της τεκνογονίας. 👉11η Γιορτή Αμπελιού! Συνεχίζεται σήμερα Κυριακή 8 Σεπτεμβρί...

Εκδήλωση στη Ρόδο για Χατζηδάκι και Θεοδωράκη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου μουσική βραδιά για τα 100 χρόνια από τη γέννηση των δυο μεγάλων Ελλήνων συνθετών Μάνου Χατζηδάκι και Μίκη Θεοδωράκη, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Μιχάλη Καλαεντζή. Τίτλος της εκδήλωσης " Ένας αιώνας μουσικού ουρανού με ήλιο και φεγγάρι". Συμμετείχαν η Μικτή Χορωδία του Δήμου Ρόδου, η Παιδική Χορωδία AMABILE του επικοινωνιακού και μορφωτικού ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου και η Χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Ρόδου. Πιάνο: Δημήτρης Ιωσήφ.  Τσέλο: Αξάνα Γκλουσκόβα. Ακορντεόν: Κυριάκος Κωνσταντάκης.

Το Παλάτι της Ρόδου θα ανοίγει για δείπνα με κατσίκι και ρεβίθια

ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΓΙΣΤΡΟΥ ΘΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΓΙΑ ΔΕΙΠΝΑ - ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο, θα μπορεί να παραχωρείται σε επαγγελματίες της εστίασης για τη διοργάνωση γαστρονομικών εκδηλώσεων, αφού γίνει μελέτη της πρότασής τους από το Δ.Σ του ΟΔΑΠ και εξασφαλιστούν η θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ΚΑΣ και η τελική έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού. Ο συνδυασμός της εγχώριας πολιτιστικής κληρονομιάς με τη γαστρονομική παράδοση αποτελεί τον κεντρικό άξονα της νέας υπηρεσίας «The Eaternity Experience» του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) του υπουργείου Πολιτισμού ο οποίος ανοίγει 19 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία της Ελλάδας για τη διοργάνωση γαστρονομικών εκδηλώσεων που στοχεύουν στην ανάπτυξη της βιωματικής φιλοξενίας. Σύμφωνα  με το παραπάνω σκεπτικό θα μπορούν να σερβίρονται στο Παλάτι των Ιπποτών παραδοσιακά πιάτα της Ρόδου όπως η Λακάνη - Lakani με κ...