Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Τρακάϊ, το μοναδικό κάστρο στην Ανατ. Ευρώπη πάνω σε ένα νησί

To Κάστρο Τρακάι βρίσκεται στη Λιθουανία και απέχει 28 χλμ. από τη πρωτεύουσα Βίλνιους. Έχει χτιστεί πάνω σε νησί, τον 14ο αιώνα και κατάφερε να αντέξει τις επιθέσεις των Τευτόνων Ιπποτών, αποκτώντας μεγάλη στρατηγική σημασία. 

Photo: DominikaKukulka - pixabay

Σύμφωνα με ένα μύθο, τον 13ο αιώνα μετά από ένα επιτυχημένο κυνήγι ο Μέγας Δούκας Γκετιμίνας, ανακάλυψε αυτή την υπέροχη τοποθεσία που βρίσκεται περιτριγυρισμένη από λίμνες, όχι μακριά από την μέχρι τότε πρωτεύουσα Κernave του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας και αποφάσισε εκεί να χτίσει ένα κάστρο. 

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Παναγίας χτισμένη σε γοτθικό - μπαρόκ ρυθμό. Εκτός από το καμπαναριό έχει και ένα πύργο. Η απόφαση για την οικοδόμηση πάρθηκε το 1861. Η Τσαρίνα Μαρία Αλεξάντροβνα έδωσε 6.000 ρούβλια και ο Adelson (ο κατασκευαστής των σιδηροδρομικών σηράγγων) έδωσε 50.000 τούβλα. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1862. Το χτίσιμο άρχισε με μια τελετή στις 18 Αυγούστου 1862 και το κτίριο αφιερώθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 1863 στο όνομα μιας Ορθόδοξης Εκκλησίας που στεκόταν στο νότιο τμήμα της πόλης.

Μέσα στο κάστρο βρίσκεται μουσείο το οποίο λειτουργεί από το 1962 και φιλοξενεί πάνω από 400 χιλιάδες αντικείμενα και ντοκουμέντα από την ιστορία του και της περιοχής γενικότερα.

Το Κάστρο Τρακάι συμπεριλαμβάνεται στα 25 πιο όμορφα μεσαιωνικά κάστρα στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: