Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Rothenburg, η κουκλίστικη πόλη του Μπετόβεν

Το Rothenburg ob der Tauber βρίσκεται στη Γερμανία, στο βόρειο τμήμα της Βαυαρίας, 104 χλμ. δυτικά από τη Νυρεμβέργη. Η πόλη είναι κτισμένη σε ένα οροπέδιο πάνω από τον ποταμό Tauber, στο κέντρο της χαμηλής οροσειράς του Rhön. Η επόμενη μεγάλη πόλη είναι η Fulda, περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά.
Το Rothenburg πήρε το όνομά του από το κόκκινο χρώμα (Rot) που έχουν οι στέγες των σπιτιών: το (Burg) σημαίνει οχυρωμένος οικισμός και το "ob der Tauber" σημαίνει πάνω από τον ποταμό.
Από τα τέλη του Μεσαίωνα ως το 1803 ήταν μια ελεύθερη αυτοκρατορική πόλη, που έφθασε στο απόγειο της δόξας της τον 15ο αι. όταν ξεπέρασε σε πληθυσμό το Μόναχο και τη Φραγκφούρτη.

Παραμυθένια πόλη την είχε ονομάσει ο συνθέτης Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, ρομαντική την είπε ο διάσημος Γερμανός ζωγράφος τοπίων Eugen Bracht το 1877 και σαφώς εντυπωσιασμένοι μερικά χρόνια αργότερα, έμειναν εδώ καλλιτέχνες του Ρομαντισμού, όπως ο Hans Thoma και ο Carl Spitzweg. 
Το Ρότενμπουργκ έχει εμφανιστεί σε πολλές ταινίες, κυρίως σε φιλμ φαντασίας. Αξίζει να αναφερθεί πως ήταν η έμπνευση για το χωριό του Πινόκιο στην ταινία της Walt Disney, το 1940.

Αξίζει να δείτε:
Το δημαρχείο Rathaus είναι ένα αξιοσημείωτο αναγεννησιακό κτήριο. Το πίσω Γοτθικό μέρος του κτιρίου χρονολογείται από το 1250 και το μπροστά μέρος του κτηρίου, σε Αναγεννησιακό ρυθμό, προστέθηκε το 1572. Αυτό το κτίριο ήταν η έδρα της κυβέρνησης για την πόλη-κράτος κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα. Ο άλλος είναι ο πύργος Roedertor στο ανατολικό άκρο της πόλης, και είναι ανοιχτός καθημερινά για τους επισκέπτες που έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη θέα της από το υψηλότερο δωμάτιο του κτιρίου (61 μέτρα ύψος). Στο δωμάτιο εκτίθενται χειρόγραφα σχετικά με την κατασκευή και την ιστορία του τείχους της πόλης. Στα αξιοθέατα της πόλης περιλαμβάνεται και το Μουσείων των Εγκλημάτων, Γκάλγκεντορ, που περιέχει διάφορες συσκευές ποινών και βασανιστηρίων που χρησιμοποιούνταν κατά τον Μεσαίωνα. Είναι γνωστό και ως Βίρτσμπιργκερ Τοπ, αφού είναι η πύλη που οδηγεί στο Βίτσμπουργκ.
Στο κάστρο Μπούργκαρτεν τον Μεσαίωνα βρισκόταν το οικογενειακό κάστρο των Χόχενστάουφεν και από εδώ μπορείτε να απολαύσετε την εκπληκτική θέα. Τα πιο καλοδιατηρημένα τμήματα των τειχών της πόλης βρίσκονται γύρω από το Σπίταλτορ.
Το Ράιχσταντμουζέουμ, πρώην αβαείο των Δομινικανών στεγάζει ένα μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία της πόλης. Στον γοτθικό ναό του Αγίου Ιακώβου, Ζανκτ Γιάκομπς Κίρχε, που χτίστηκε μεταξύ 1373-1464, μπορείτε να θαυμάσετε το ψηλό τέμπλο του Φρίντριχ Χέρλιν.

Το Rothenburg ob der Tauber θεωρείται και "Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων" και έχει κάθε λόγο να διατηρεί αυτό τον τίτλο. Η μικρή αυτή πόλη της Γερμανίας είναι γνωστή παγκοσμίως για το πάθος των πολιτών της για τα Χριστούγεννα. Υπάρχουν δεκάδες μουσεία, που σου μαθαίνουν την ιστορία των Χριστουγέννων, διάφορα δρώμενα και έθιμα ζωντανεύουν κάθε χρόνο στους δρόμους και τα θέατρα της. Το διασημότερο αξιοθέατο είναι φυσικά το μουσείο των Χριστουγέννων Weihnachtsmuseum.
Αυθεντικό γλύκισμα του Ρότενμπουργκ ob der Tauber είναι η "χιονόμπαλα" (γερμ. Schneeball) - τηγανητή ζύμη σε σχήμα σαν μια μπάλα που καλύπτεται είτε με άχνη ζάχαρη ή σοκολάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: