Για να βαδίσετε στα λιθόστρωτα σοκάκια της Παλιάς Πόλης και να φωτογραφίσετε ένα αρχιτεκτονικό χαρμάνι από παραδοσιακά σπίτια (κηρύχθηκαν διατηρητέα περίπου 600 κτίρια σε όλη την Ξάνθη).
Για να κάνετε βόλτες στην κεντρική πλατεία με το ρολόι (ένας πύργος ύψους 20 μ., που κατασκευάστηκε το 1859, ως μέρος τεμένους), στη Δημοτική Αγορά (χτισμένη το 1940) και στη γειτονιά με τις 57 καπναποθήκες που έφτιαξαν Ηπειρώτες και Μακεδόνες μάστορες.
Για να δείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο στο αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου, που παρουσιάζει την οικονομική και ιστορική διαδρομή της πόλης. (Αξίζει να προστεθεί πως στα τα τέλη του 19ου αιώνα λειτουργούσαν στην Ξάνθη προξενεία, τράπεζες, ασφαλιστικά γραφεία, καμπαρέ, 150 καταστήματα, 50 χάνια, λέσχες, σωματεία, σύλλογοι και, βέβαια, καπνεργοστάσια).
Για να επισκεφθείτε το σπίτι που γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα επτά χρόνια της ζωής του το καμάρι της πόλης, ο Μάνος Χατζηδάκις. Επίσης, εδώ γεννήθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και ο συνθέτης Άκης Πάνου.
Για να καμαρώσετε την Δημοτική Πινακοθήκη, από τα παλαιότερα κτίσματα της πόλης.
Για να θαυμάσετε “Το Σπίτι της Σκιάς”. Ο καλλιτέχνης Τριαντάφυλλος Βαΐτσης, δημιουργεί έργα τέχνης από σκουπίδια και ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία με τον κατάλληλο φωτισμό μετατρέπονται σε σκιές στους τοίχους, όπως αυτή του Τσε Γκεβάρα, της Μέριλιν Μονρόε, του Αϊνστάιν και του Καβάφη.
Για να δείτε ταριχευμένα διάφορα είδη ζώων (αγριόγατες, λύκους, όρνεα κ.ά.) και να ενημερωθείτε για τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Για να πάτε στην καινούργια πεζογέφυρα του ποταμού Κόσυνθου και να θαυμάσετε το τοπίο. Λίγο πιο πάνω ξεκινάει το λεγόμενο «Μονοπάτι της Ζωής», μια πεζοπορική διαδρομή περίπου 1 χλμ., η οποία ακολουθεί την πορεία του ποταμού.
Για να προσκυνήσετε στο Μοναστήρι της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας και να απολαύσετε τη θέα πρός τον κάμπο της Ξάνθης.
Για να αγοράσετε καλούδια του τόπου στο φημισμένο σε όλα τα Βαλκάνια παζάρι του Σαββάτου.
Για να δοκιμάσετε καυτερή φασολάδα, γιαουρτλού κεμπάπ, τσιγεροσαρμά, αρνάκι με γιουφκάδες (μακρόστενες χυλοπίτες), πατατόπιτα με ρύζι, σοκολατένιες καριόκες και συγκλονιστικά σιροπιαστά όπως το γκελίν μποχτσά.
Για να κάνετε ενδιαφέρουσες εξορμήσεις και ρομαντζάδα- αφού πόλη της Ξάνθης είναι η κατάλληλη βάση για να εξερευνήσετε τη γύρω περιοχή. Πρέπει να πάτε:
- στη Λίμνη Βιστονίδα (20 χλμ. από την πόλη),
- στο Πόρτο Λάγος (26 χλμ), με τα φλαμίνγκο και τα φοινικόπτερα.
- στη Σταυρούπολη με την όμορφη θέα στο Νέστο,
- στο Παρατηρητήριο Νέστου (10 χλμ. από το χωριό Τοξότες),
- στα Πομακοχώρια (όπου οι βουλγαρικής καταγωγής μουσουλμάνοι διατηρούν τις παραδόσεις) και
- στον Λειβαδίτη με τους εντυπωσιακούς καταρράκτες.
Η Ξάνθη απέχει 705 χλμ. από την Αθήνα, από τη Θεσσαλονίκη 205 χλμ. και από την Καβάλα 53 χλμ. Είναι κάπως σαν να έχεις πάει ταξίδι στην Ανατολή.
(Photo: Makis Murelatos)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου