Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Ζαντάρ, η κορόνα της Δαλματίας

Η πόλη κατοικείται από τον 7ο αιώνα π.Χ. με το όνομα Ζαντέρ (Jader). Αργότερα αναφέρεται με το ελληνικό όνομα Ιδάσσα, ενώ στα ρωμαϊκά χρόνια είχε το όνομα Ζαντέρα (Jadera) και αργότερα Ντιαντόρα (Diadora). Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα ονομαζόταν Ζάρα και ήταν η πόλη στην οποία επιτέθηκαν οι Σταυροφόροι της Δ' Σταυροφορίας το 1202.

Το Ζαντάρ διαθέτει ένα καλοδιατηρημένο δίκτυο ρωμαϊκών δρόμων γύρω από την Ρωμαϊκή Αγορά, η οποία χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Αύγουστο, τον 1ο αιώνα.

Αποτελεί το ιστορικό κέντρο της Δαλματίας και την έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής του Ζαντάρ. Αξιοθέατα στην πόλη είναι ο οκτάγωνος πυργωτός ναός του Αγίου Δονάτου (9ος αιώνας) με το εντυπωσιακό καμπαναριό του, ο καθεδρικός ναός της Αγίας Αναστασίας (9ος-12ος αιώνας) σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής με δύο τεράστια κυκλικά βιτρό και η Ρωμαϊκή αγορά που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, στην πλακόστρωτη πλατεία Ζελένι. Χτισμένη σε μια χερσόνησο η παλιά πόλη περιβάλλεται από τείχος και αρκετά μνημεία της έχουν χαρακτηριστεί Παγκόσμια Κληρονομιά από την UNESCO.

Εκτός από τα κλασσικά αξιοθέατα, αξίζει και επιβάλλεται μια στάση στο "μουσικό όργανο" του Ζάνταρ. Πρόκειται για μια κατασκευή η οποία βρίσκεται ακριβώς στο βόρειο ανατολικό άκρο της πόλης, ένα κούφιο κατασκεύασμα σε μέρος του λιμένα, μέσω του οποίου εισέρχονται τα θαλάσσια νερά και το όργανο ανάλογα με την ένταση τους παράγει διαφορετικούς ήχους, απόκοσμους και ιδιαίτερους. Μοναδικό γεγονός, η ώρα του ηλιοβασιλέματος μετά μουσικής.

Η πόλη διαθέτει και πλήθος μουσείων μεταξύ των οποίων και το μουσείο της ιστορίας του γυαλιού, όπου εκτός από τα εντυπωσιακά εκθέματα, λειτουργεί σχολή για την επεξεργασία του γυαλιού.

Στα καντούνια, ψηλά κτίρια με βαριά οικόσημα - σημάδια αριστοκρατικής γενιάς και σκαλοπάτια οδηγούν σε ψηλότερες γειτονιές επάνω στον λόφο. Στο κέντρο οι πλατείες: με τα απαραίτητα καφέ τους, τις αγορές, τα ταβερνάκια και τους ζωγράφους να εκθέτουν στα πέτρινα σκαλοπάτια λάδια και ακουαρέλες.

Στην πολυσύχναστη παραλιακή προμενάδα (Riva), πρωτοποριακές οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις συνυπάρχουν με το παλαιότερο πανεπιστήμιο (1396) της Κροατίας. Από δω θα θαυμάσετε το κανάλι του Ζάνταρ, τα νησιά Ugljan και Pasman και την ανοικτή θάλασσα στα βορειοδυτικά, αναμένοντας «το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα του κόσμου» όπως είχε πει κάποτε ο Χίτσκοκ.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός για το 2016 αναδείχτηκε η πόλη Ζαντάρ, πρώτος ανάμεσα στους 20 καλύτερους προορισμούς της Ευρώπης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Η Aegean προτείνει να ταξιδέψετε στο Ζαντάρ "για να γνωρίσετε μια ατμοσφαιρική μεσογειακή πόλη με δυνατή αστική κουλτούρα και ανεπιτήδευτο χαρακτήρα, που τα τελευταία χρόνια κερδίζει διαρκώς διεθνείς τίτλους αναγνώρισης ως η «νέα Κροατική πρωτεύουσα του κουλ» και «το ψυχαγωγικό κέντρο της Αδριατικής». Μετά, εξορμήστε στο αρχιπέλαγος και την ενδοχώρα της βόρειας Δαλματίας, ένα σύμπλεγμα από εκατοντάδες ανέγγιχτους νησιωτικούς παραδείσους και εθνικά πάρκα απίστευτης ομορφιάς".

Δεν υπάρχουν σχόλια: