Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Σορέντο, ταξίδι μέσα στις λεμονιές

 

Μια υπέροχη πόλη με εντυπωσιακές επαύλεις, 47 χλμ. από τη Νάπολη, με ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα που εκθείασαν προσωπικότητες σαν το Γκαίτε, τον Νίτσε, τον Βάγκνερ, τον Βέρντι, τον Μπάιρον και τον Καζανόβα.

Το Σορέντο, αρχαία ελληνική πόλη, έχει την ηρεμία του τοπίου και το πάθος των 18 χιλιάδων κατοίκων του. Τα χρώματα και τα αρώματα συνδυάζονται με μια μοναδική θέα στον Κόλπο της Νάπολης, τον Βεζούβιο και το Κάπρι.

Αξιοθέατα στην πόλη: Η πλατεία Σεντίλε Ντομινόβα, το Ντουόμο με τον μαρμάρινο θρόνο του Αρχιεπισκόπου, το περιστύλιο στην εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου, το μουσείο Κορεάλε ντι Τερανόβα και ο Καθεδρικός Ναός των Αγίων Φιλίππου και Ιακώβου )του 14ου αιώνα με πρόσοψη ανακατασκευασμένη το 1924 και πόρτες του 11ου αιώνα από την Κωνσταντινούπολη), η villa Comunale, ένα μεγάλο πάρκο με κήπους, συντριβάνια και απίστευτη θέα.

Οι σημαντικότεροι αρχαίοι ναοί του Σορέντο ήσαν εκείνοι της Αθηνάς και των Σειρήνων (ο μοναδικός ναός αφιερωμένος στις Σειρήνες σε ολόκληρο τον αρχαιοελληνικό κόσμο). Λέγεται ότι το όνομα της πόλεως είναι παραφθορά του ονόματος «Σειρήνες». Σύμφωνα με τον Διόδωρο τον Σικελιώτη, το Σορέντο ιδρύθηκε από τον Λίπαρο, γιο του Αύσονα, ο οποίος ήταν γιος του Οδυσσέα και της Κίρκης. Η αρχαία πόλη συνδεόταν πιθανώς με τον λαό των Αυσόνων, μία από τις αρχαιότερες εθνικές ομάδες στην περιοχή. Κατά την προ-ρωμαϊκή εποχή το Σορέντο βρισκόταν υπό την επίδραση του ελληνικού πολιτισμού, όπως μαρτυρεί η παρουσία του ναού της Αθηνάς, ο οποίος, επίσης κατά τον θρύλο, θεμελιώθηκε από τον Οδυσσέα.

Είναι βεβαίως ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός για την περιοχή αλλά και ολόκληρη την Ιταλία στο σύνολό της, προσελκύοντας χιλιάδες τουρίστες ετησίως και πολλά ζευγάρια που το επιλέγουν ως ρομαντικό προορισμό. Οι ορεινές ακτές του Σορέντο και τα πολυτελή ξενοδοχεία του έχουν προσελκύσει κατά καιρούς διασημότητες όπως τον Ενρίκο Καρούζο και τον Λουτσιάνο Παβαρόττι.

Δεν φεύγουμε χωρίς να αγοράσουμε λιμοντσέλο, το χωνευτικό τοπικό λικέρ από τις αιωνόβιες λεμονιές του Σορέντο. Από το 2000 τα λεμόνια του Σορέντο χαρακτηρίστηκαν προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και το αυθεντικό λικέρ Limoncello θα πρέπει να παράγεται 100% από λεμόνια αυτής της ποικιλίας. Το Limoncello πίνεται πάντα παγωμένο και ποτέ σε θερμοκρασία δωματίου, γιατί τότε βγάζει την «πίκρα» του λεμονιού.

Τι να φάτε: Δοκιμάστε σαλάτα ρόκα-ντομάτα-μοτσαρέλα και spaghetti alle cozze (με μύδια). Φημισμένα είναι τα ραβιόλια γεμιστά με τυρί caciotto και μαντζουράνα σε σάλτσα από ντομάτα και βασιλικό. Εξαιρετικά τα λευκά και μαύρα tagliolini με πικάντικη σάλτσα από κολοκύθα και καλαμάρια. Το τέλειο δείπνο αρχίζει μ' ένα ποτήρι Ravello Rosso και ολοκληρώνεται με την πάντα φρεσκότατη τιραμισού.

Πορθμεία και υδροπτέρυγα συνδέουν το Σορέντο με τη Νάπολη (σε 40 λεπτά), το Αμάλφι, το Ποζιτάνο, το Κάπρι και την Ίσκια. Από το κέντρο της Νάπολης μπορείτε να πάτε στο Σορέντο και με το τρένο από τον σιδηροδρομικό σταθμό Circumvesuviana (μέσω της Πομπηίας). Η διαδρομή διαρκεί περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά.

 



 


Δεν υπάρχουν σχόλια: