Το λουκούμι και η ιστορία του
Λουκουμάκια, συνδεδεμένα με χρόνια παιδικά !
Η φωτό είναι από την Τουρκία, όπου παρασκευάζονται από τον 15ο αιώνα και το αρχικό τους όνομα ήταν rahat hulkum.
Στα μέσα του 18ου αιώνα τα έφεραν στη χώρα μας Χιώτες ζαχαροπλάστες της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας.
Στη Σύρο τα έφερε ο Σταματελάκης, Χιώτικης καταγωγής, που ήρθε από την Κωνσταντινούπολη το 1837. Στις Σέρρες παράγεται ένα τοπικό είδος λουκουμιού, ο λεγόμενος ακανές, που ξεχωρίζει για την έντονη γεύση του λόγω του κατσικίσιου βουτύρου που περιέχει. Μια ακόμα χαρακτηριστική συνταγή παράγεται στην Κομοτηνή και ονομάζεται σουτζούκ λουκούμ. Στην Κύπρο υπάρχει το «Λουκούμι Γεροσκήπου», που ξεκίνησε να παράγεται το 1895 και η διαφορετικότητα τους από παρόμοια προϊόντα εντοπίζεται στην στιβαρότητα, την ελαστικότητα και την μειωμένη γλυκύτητα.
Τον 19ο αιώνα το λουκούμι πέρασε στα σαλόνια της ευρωπαϊκής
αριστοκρατίας, με την ονομασία "turkish delight" και προσφέρονταν από
κυρίες της υψηλής κοινωνίας μέσα σε ειδικό δαντελένιο μαντηλάκι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου