Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τσιτσιμπύρα, η εκρηκτική

- Ήρθατε στην Κέρκυρα και δεν θα δοκιμάσετε τσιτσιμπύρα, μου πρότεινε ο καταστηματάρχης  στο μαγαζί με τα παραδοσιακά προϊόντα. 

-  Τέτοια ώρα και με τέτοια ζέστη, Χριστιανέ μου, θα προτιμούσα ένα αναψυκτικό, σκέφτηκα. 

Όμως η  τσιτσιμπύρα είναι αναψυκτικό και όχι μπύρα, όπως αρχικά νόμισα. Και δεν είναι σκέτο αναψυκτικό, όπως λένε οι πληροφορίες που συνέλεξα.  Είναι και θεραπευτική γιατί περιέχει πτητικό έλαιο και ελαιορητίνες.  Στην Κέρκυρα, κάποιοι το χρησιμοποιούν ως αντιεμετικό για τη ναυτία, οι Κινέζοι έκαναν πειράματα και το βρήκαν αντισηπτικό, άλλοι λένε πως είναι διεγερτικό της κυκλοφορίας και μερικοί  θεωρούν τη τσιτσιμπύρα ιδανική για τις παθήσεις του αναπνευστικού. 

Πάντως, ένα είναι βέβαιο: Η λέξη τσιτσιμπύρα είναι παραφθορά της αγγλικής λέξης gingerbeer και κατάλοιπο της αγγλικής κυριαρχίας στο νησί. Μου είπαν πως φτιάχνεται κυρίως  με λεμόνι, τζίντζερ, νερό και ζάχαρη. Πρόκειται για ένα μίγμα εκρηκτικό και γι αυτό δεν μεταφέρεται.  Για να το απολαύσετε πρέπει να μπει πρώτα στο ψυγείο, 5-6 μέρες μετά την ημερομηνία παραγωγής της. 

Ο μόνος που κάνει Τσιτσιμπύρες είναι ο Γιώργος Χειμαριός, μια οικογενειακή επιχείρηση  που εδρεύει στο χωριό Καλαφατιώνες. 

Με την ευκαιρία: Ένα άλλο παραδοσιακό ποτό της Κέρκυρας είναι το κουμ κουάτ. Παρασκευάζεται  από ένα μικρό εσπεριδοειδές, που το έφερε στο νησί ο Άγγλος γεωπόνος Μέρλιν. Το διαθέτουν όλα τα καταστήματα και για να μη μπερδευτείτε προτιμήστε όχι το κόκκινο αλλά το ανοιχτόχρωμο, που προέρχεται από εκχύλισμα και είναι φυσικό, χωρίς προσθήκη χρώματος .  Το κουμ κουάτ κυκλοφορεί και ως γλυκό του κουταλιού, φρουϊ γλασέ και με επικάλυψη σοκολάτας bitter. 

Επιπλέον, στην Κέρκυρα,  εκτός από το μαντολάτο, γνωστό στην περιοχή ως «γλυκό των φτωχών και των παιδιών», υπάρχουν οι μάντολες, που είναι καραμελωμένα αμύγδαλα κι ακόμη  τα μελωμένα παστέλια και οι λουκουμάδες –στο «κεσεδάκι τση νονάς». 

Τέλος, αν πάτε στο "νησί των Φαιάκων",  δοκιμάστε να πιείτε και το «Ποτό των νεονύμφων»- κάτι που θυμίζει το Κοριαντολίνο της Ρόδου.  

(Σ.Σ. Το άρθρο αυτό πρωτοδημοσιεύθηκε το καλοκαίρι του 2002 στην εφημερίδα "ΠΡΟΟΔΟΣ" της Ρόδου).  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ 7/9 ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Σήμερα Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου στις 4 το απόγευμα διεξάγεται το SpeedSector σε συνεργασία με τον Ροδιακό Σύλλογο Αυτοκίνησης, ένα μοναδικό Event δεξιοτεχνίας Supercar στην πλατεία Ελευθερίας υπό την αιγίδα της ΟΜΑΕ (Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδας). Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να ακούσουν από κοντά μερικά από τα αυτοκίνητα των ονείρων τους σε οριοθετημένη διαδρομή. 👉Λαϊκό Γλέντι θα ξεκινήσει σήμερα στην Άμαρτο Κρητηνίας, μετά το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού στο Μοναστήρι της Παναγίας. 👉Στην Ιερά Μονή Σκιαδενή, σήμερα θα γίνει παραδοσιακό γλέντι με τον Βάϊο Καραδημήτρη στις 9 το βράδι. Θα προηγηθεί πανηγυρικός εσπερινός στη 7 μ.μ. για την αυριανή εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου. 👉Σήμερα και αύριο έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις στην Παναγιά Τσαμπίκα Κάτω. Είναι η εξοχήν Ροδίτισσα Παναγιά που βρίσκεται στον Αρχάγγελο της και θεωρείται η προστάτιδα της εγκυμοσύνης και της τεκνογονίας. 👉11η Γιορτή Αμπελιού! Συνεχίζεται σήμερα Κυριακή 8 Σεπτεμβρί...

Εκδήλωση στη Ρόδο για Χατζηδάκι και Θεοδωράκη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου μουσική βραδιά για τα 100 χρόνια από τη γέννηση των δυο μεγάλων Ελλήνων συνθετών Μάνου Χατζηδάκι και Μίκη Θεοδωράκη, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Μιχάλη Καλαεντζή. Τίτλος της εκδήλωσης " Ένας αιώνας μουσικού ουρανού με ήλιο και φεγγάρι". Συμμετείχαν η Μικτή Χορωδία του Δήμου Ρόδου, η Παιδική Χορωδία AMABILE του επικοινωνιακού και μορφωτικού ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου και η Χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Ρόδου. Πιάνο: Δημήτρης Ιωσήφ.  Τσέλο: Αξάνα Γκλουσκόβα. Ακορντεόν: Κυριάκος Κωνσταντάκης.

Το Παλάτι της Ρόδου θα ανοίγει για δείπνα με κατσίκι και ρεβίθια

ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΓΙΣΤΡΟΥ ΘΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΓΙΑ ΔΕΙΠΝΑ - ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο, θα μπορεί να παραχωρείται σε επαγγελματίες της εστίασης για τη διοργάνωση γαστρονομικών εκδηλώσεων, αφού γίνει μελέτη της πρότασής τους από το Δ.Σ του ΟΔΑΠ και εξασφαλιστούν η θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ΚΑΣ και η τελική έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού. Ο συνδυασμός της εγχώριας πολιτιστικής κληρονομιάς με τη γαστρονομική παράδοση αποτελεί τον κεντρικό άξονα της νέας υπηρεσίας «The Eaternity Experience» του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) του υπουργείου Πολιτισμού ο οποίος ανοίγει 19 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία της Ελλάδας για τη διοργάνωση γαστρονομικών εκδηλώσεων που στοχεύουν στην ανάπτυξη της βιωματικής φιλοξενίας. Σύμφωνα  με το παραπάνω σκεπτικό θα μπορούν να σερβίρονται στο Παλάτι των Ιπποτών παραδοσιακά πιάτα της Ρόδου όπως η Λακάνη - Lakani με κ...