Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Άμστερνταμ, η «Βενετία του Βορρά»

Το Άμστερνταμ έχει χαρακτηριστεί και ως «Βενετία του Βορρά», καθώς διαθέτει πάνω από εκατό χιλιόμετρα κανάλια, τα οποία κόβουν την πόλη σε πάνω από 90 νησιά και συνδέονται με περισσότερες από 1.500 γέφυρες.
Για να πάρετε μια καλύτερη γεύση των καναλιών πηγαίνετε στο Reguliersgracht, από όπου μπορείτε να δείτε επτά γέφυρες, που φωτίζονται θεαματικά το βράδυ.
Αξιόλογα είναι τα γραφικά ψαροχώρια Μάρκεν και Βόλενταμ που έχουν διατηρήσει τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και βρίσκονται στις όχθες της άλλοτε λιμνοθάλασσας Ζόιντρζεε.
Η πόλη του ποταμού Αμστελ, των καναλιών, των γεφυρών, των ποδηλάτων, των λουλουδιών, των μουσείων και των έργων τέχνης στους δρόμους, κρατά καθετί το παλιό και ενσωματώνει ό,τι μοντέρνο.
Ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της πόλης είναι η πλατεία Dam στο ιστορικό κέντρο, όπου θα δείτε το παλάτι και την γοτθική εκκλησία του 15ου αιώνα.
Η πρωτεύουσα και ο μεγαλύτερος σε πληθυσμό δήμος της Ολλανδίας, ιδρύθηκε στα τέλη του 12ου αιώνα ως μικρό αλιευτικό χωριό στις όχθες του ποταμού Άμστελ, από όπου και πήρε το όνομά του.
Το Άμστερνταμ έχει ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά κέντρα στην Ευρώπη, κυρίως από τον 17ο αιώνα, την Χρυσή Εποχή της Ολλανδίας, της οποίας ήταν το εστιακό σημείο.
Την περίοδο εκείνη, μια σειρά από ομόκεντρα ημικυκλικά κανάλια, τα περίφημα χράχτεν (grachten) χτίστηκαν γύρω από το κέντρο της παλαιότερης πόλης, τα οποία μέχρι σήμερα προσδιορίζουν τη διάταξη και την εμφάνισή του κέντρου.
Κατά μήκος των καναλιών βρίσκονται πολλά όμορφα σπίτια και αρχοντικά.
Οι αποστάσεις στην πόλη είναι μικρές και φτάνεις γρήγορα στον προορισμό σου, είτε με το ποδήλατο, είτε με συγκοινωνία.
Εδώ, οι ποδηλάτες έχουν προτεραιότητα ακόμα και από τους πεζούς αρκεί βέβαια να κινείστε στους ποδηλατοδρόμους.
Η πόλη είναι γνωστή για πολλά εξαιρετικά μουσεία, όπως το Κρατικό Μουσείο Ρέικσμουζεουμ, τo Μουσείο Βαν Γκογκ, το Μουσείο της Πόλης και το Σπίτι της Άννας Φρανκ.
Γνωστό είναι επίσης το τμήμα της πόλης με τα «κόκκινα φώτα, το ντε Βάλλεν, και τα πολυάριθμα coffee shops, όπου ο καφές συνδυάζεται με προϊόντα κάνναβης, όπως μπισκότα, κέικ, τσιγάρα, ενώ άλλα διαθέτουν - νομίμως - και παραισθησιογόνα «μαγικά μανιτάρια».
Καταφύγιο των χίπις από τη δεκαετία του '60, το Αμστερνταμ είναι συνώνυμο με την ελευθερία έκφρασης στην προσωπική ζωή αλλά και τη σεξουαλική ελευθερία.
Άλλα αξιοθέατα στην πόλη:
Τα βασιλικά Ανάκτορα, το σπίτι του Ρέμπραντ, το Νομισματοκοπείο, το μέγαρο των Σιδηροδρόμων, η κεντρική πλατεία Νταμ και το φημισμένο Ράικσμουζέουμ (την Εθνική Πινακοθήκη της Ολλανδίας).
Κοντινές εκδρομές:
Ντελφτ, Μαντούρονταμ (μικρογραφία της Ολλανδίας), η Χάγη, έδρα του διεθνούς Δικαστηρίου, το γραφικό Haarlem και το χωριό Zaanse schans,  όλα αυτά με το τρένο φυσικά που φεύγει από το κεντρικό σταθμό.
Από τον ίδιο σταθμό μπορείτε να πάτε και μια ημερήσια εκδρομή στις Βρυξέλλες, ταξίδι που διαρκεί γύρω στις 3 ώρες.
Τα Σάββατα μπορείτε να πάτε στην αγορά ,που πουλάνε ό, τι θέλετε, από ντόπια τυριά μέχρι βολβούς από τουλίπες και για funky vintage ρούχα συνιστούμε τη Δευτεριάτικη υπαίθρια αγορά Noordermarkt.
Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε σούπερ ινδονησιακά-σουριναμέζικα-ταϊλανδέζικα πιάτα σε κάποιο από τα φτηνά έθνικ ταβερνάκια, που είναι κληρονομιά του αποικιακού παρελθόντος της Ολλανδίας. Δύο αυθεντικές διευθύνσεις στο ιστορικό κέντρο είναι τα Raan Phad Thai ( Kloveniersburgwal 18 ) και Thaise Snackbar ( Bird Zeedijk 72 ).
Στα ψώνια κάνετε μια βόλτα στα δεκάδες παλαιοπωλεία της Spiegelgracht και Nieuwe Spiegelstraat.

Δεν υπάρχουν σχόλια: