Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

Στο σπίτι του Ναπολέοντα μιλούσαν ελληνικά

Μια μέρα σαν κι αυτή, 15/10/1815 εξορίζεται στο νησί της Αγίας Ελένης στον κόλπο της Γουινέας, όπου και παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του ο Ναπολέων Βοναπάρτης.

Ο Ναπολέων έχει μείνει στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς ηγέτες της Ευρώπης. Χάρη σ' αυτόν η Γαλλία αναδείχθηκε σε μια ισχυρή πολιτική δύναμη της εποχής εκείνης. Τα στρατιωτικά κατορθώματα του Ναπολέοντα δεν οδήγησαν απλώς στη δημιουργία μιας πανίσχυρης αυτοκρατορίας, αλλά άλλαξαν και τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης για πάντα.


Ο Ναπολέων γεννήθηκε στην πόλη Αιάκειο (Ajaccio) στην Κορσική, μόλις ένα χρόνο αφού το νησί πέρασε από τη Δημοκρατία της Γένοβας στη Γαλλία.

Εκεί είχαν φτάσει εκείνη την περίοδο Μανιάτες από την Ελλάδα. Ο πατέρας του Ναπολέοντα, Κάρολος Βοναπάρτης, έχει πολύ στενή φιλία με την ελληνική οικογένεια της Πανώριας Στεφανοπούλου και στο σπίτι του Ναπολέοντα μιλούσαν ελληνικά!

Επίσης πρόγονος του Βοναπάρτη ανήκε στην γενιά των Στεφανοπούλων και έφερε το όνομα Καλόμερος, o οποίος μετανάστευσε από το Αιάκειο στην Τοσκάνη της Ιταλίας. Εκεί το όνομα Καλόμερος πήρε την ιταλική του μορφή και έγινε Buona Parte (δηλ. καλό μέρος).

(Φωτογραφία μου, μπροστά στο άγαλμα του Ναπολέοντα, στην Κορσική).

Δεν υπάρχουν σχόλια: