Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, ο Παρθενώνας της Πελοποννήσου

Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα βρίσκεται σε υψόμετρο 1.130 μέτρων στις Βάσσες (γνωστές στην αρχαιότητα ως Φιγαλεία), στην καρδιά της Πελοποννήσου. 

Ο αρχικός ναός χρονολογείται από τον 7ο αιώνα π.Χ., ωστόσο πήρε τη σημερινή του μορφή γύρω στο 420-400 π.Χ. Τον σχεδίασε και τον κατασκεύασε ο Ικτίνος, ο μεγάλος αρχαίος Έλληνας αρχιτέκτονας που σχεδίασε επίσης τον Παρθενώνα στην Αθήνα με τον Καλλικράτη. Ο Παυσανίας, μάλιστα, τον θεωρεί τον δεύτερο μετά της Τεγέας πελοποννησιακό ναό σε κάλλος και αρμονία.

Είναι δωρικός, με πρόναο, σηκό, άδυτο και οπισθόδομο. Για την κατασκευή του έχει χρησιμοποιηθεί ανοιχτόχρωμος τοπικός ασβεστόλιθος, ενώ ορισμένα μέρη της οροφής, τα κιονόκρανα του σηκού και ο γλυπτός διάκοσμος είναι από μάρμαρο. Ο ναός είναι ο μοναδικός που συνδυάζει στοιχεία των τριών αρχιτεκτονικών ρυθμών της αρχαιότητας.

Αυτό το παγκοσμίου φήμης αρχιτεκτονικό κόσμημα συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το 1986.

Μπορείτε να φτάσετε στο ναό ακολουθώντας μια συναρπαστική διαδρομή στις όχθες του ποταμού Νέδα, ή να ταξιδέψετε ξεκινώντας από την Τρίπολη, την Ανδρίτσαινα ή και τη Μεγαλόπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: