Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Που θα πάμε τις Απόκριες; Οι προτάσεις του enlefko


Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, είναι πιο βολικό το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας για να μασκαρευτείτε και να ερωτευτείτε. 
 Οι ημερομηνίες συμπίπτουν τόσο με τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, όσο και με το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Καρναβαλιού. Και δεν είναι μόνο αυτό. Αυτή τη χρονιά, οι συμπτώσεις είναι πολλές και μια επιπλέον είναι πως διανύουμε την καλύτερη περίοδο όσον αφορά τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων που πέφτουν κατακόρυφα.

Από την Ξάνθη μέχρι και την Πάτρα όλοι χορεύουν ξέφρενα στους αποκριάτικους ρυθμούς,  Διάλεξε προορισμό και γνώρισε τα πιο ιδιαίτερα ήθη και έθιμα της χώρας μας!   

Η βασίλισσα του ελληνικού καρναβαλιού Πάτρα είναι μια ζωντανή νεανική πόλη με πολύβουο λιμάνι και υπέροχα νεοκλασικά. Πόλη με γνήσια αστική αύρα, που κουβαλάει το άρωμα μιας άλλης εποχής. 

Πριν φτάσετε στην Πάτρα απαραίτητη είναι μια ενδιάμεση στάση για τη Στυμφαλία για να δείτε το Μουσείο Περιβάλλοντος, και να συνεχίσετε στο ονειρικό τοπίο της λίμνης Δόξας στην καρδιά της Αρχαίας Φενεού, όπου η πραγματικότητα ξεπερνά σε ομορφιά ακόμα και την πιο εντυπωσιακή φωτογραφία! Σημείο αναφοράς, στο κέντρο της λίμνης, το πολυφωτογραφημένο εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, προσβάσιμο μέσω μιας στενής λωρίδας γης. Μη παραλείψετε τη Μονή του Αγίου Γεωργίου που λειτούργησε ως μυστικό αρχηγείο κατά την Επανάσταση του 1821. 

Αξέχαστη εμπειρία είναι η ανάβαση από το Διακοπτό μέχρι τα Καλάβρυτα με τον οδοντωτό μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού. Θεωρείται η πιο θεαματική σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων με οργιώδη βλάστηση από πλατάνια και έλατα, γεφύρια, μικρά τούνελ και πέτρινα σπιτάκια.  Πρόταση: Να πάτε  στην ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, το λίκνο της εθνικής μας παλιγγενεσίας, που σύμφωνα με τις διηγήσεις αποτέλεσε ορόσημο για την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Χωρίς καμία αμφιβολία ο πολυτιμότερος θησαυρός που βρίσκεται στο μοναστήρι είναι το Λάβαρο της Ορκωμοσίας των Αγωνιστών του 1821.

Αν έπρεπε να προτείνω κάτι Μακεδονικό, αβίαστα λέω Νάουσα. Είναι ο προορισμός που σου δίνει την ευκαιρία να απολαύσεις ταυτόχρονα και το χιόνι στα Τρία Πέντε Πηγάδια. Το έθιμο Γενίτσαροι και Μπούλες είναι ένα παραδοσιακό δρώμενο στη Νάουσα την περίοδο της αποκριάς. Ο χαρακτηριστικός ήχος του ζουρνά και το νταούλι, τους συνοδεύει σε κάθε τους βήμα, καθώς χορεύουν στους δρόμους της Νάουσας κατά ομάδες (μπουλούκια).  

Ξεκινώντας για Νάουσα από την Αθήνα απαραίτητη είναι η ενδιάμεση στάση στο Αρχαιολογικό μουσείο του Δίον όπου θα θαυμάσετε τα πλούσια ευρήματα αλλά και την περίφημη “ύδραυλι”, το αρχαιοελληνικό μουσικό όργανο που χρονολογείται τον 1ο αι. π.Χ. και στα μεσαιωνικά χρόνια εξελίχθηκε στο εκκλησιαστικό όργανο της Δυτικής Εκκλησίας.

Επόμενη στάση στους πρόποδες του Ολύμπου, όπου βρίσκεται η εντυπωσιακή Μονή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου, το μοναδικό προσκύνημα του Αγίου στον ελλαδικό χώρο.

Ο θεσμός του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού ξεκίνησε το 1966. Γεννημένος σε μια εποχή αστικοποίησης και εκβιομηχάνισης – μια εποχή κρίσιμη σε θέματα οικονομικά αλλά και ζητήματα ταυτότητας-, έχει διαγράψει μια πορεία σαράντα και πλέον ετών, που πέρασε ποικίλες φάσεις εξέλιξης και μετάλλαξης φθάνοντας έως τις μέρες μας.

Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι έχει να επιδείξει μια σειρά εκδηλώσεων γύρω από τη μουσική, το χορό και το θέατρο, εκθέσεις με εικαστικό ή άλλο περιεχόμενο, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και προβολές ταινιών. Στη διάρκεια των δύο αυτών εβδομάδων εκδηλώσεων στην πόλη της Ξάνθης πολύ σημαντική θέση κατέχει και μια άλλη μορφή κοινωνικής επιτέλεσης, το γλέντι, το οποίο συναντά κανείς σε πολλούς διαφορετικούς χώρους και μορφές.

Ο θεσμός κλείνει με την καρναβαλική παρέλαση και το έθιμο της καύσης του ομοιώματος του Τζάρου.

Το ταξίδι στην Ξάνθη προσφέρει αρκετά αξιοθέατα: Θα δείτε τις καπναποθήκες της πόλης και το περίφημο “Π” (οδός Καπνεργατών) που πήρε το όνομα του από το σχήμα που έχουν τα κτίρια του 1890. Στην κεντρική πλατεία της πόλης δεσπόζει το παλαιό ρολόι (1859). Στo πεζό μέρος της περιήγησης μεταξύ άλλων θα δείτε το Δημαρχείο, που κτίστηκε το 1830 από τον Εβραίο καπνέμπορο Μωυσή, την Δημοτική Πινακοθήκη, το περίφημο Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται στα αρχοντικά των καπνεμπόρων Αθανασίου και Παντελή Kουγιουμτζόγλου, την πλατεία Μητρόπολης με τον μητροπολιτικό ναό (τρίκλιτη βασιλική) του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (1839) και το τριώροφο καμπαναριό του (κτίστηκε το 1924), το Μητροπολιτικό Μέγαρο του 1897, το κτίριο του Α’ Δημοτικού Σχολείου κ.α. Προχωρώντας φθάνετε μέχρι την περιοχή του ποταμού Κόσυνθου, που οι ντόπιοι ονομάζουν “Παραλία” όπου υπάρχουν πολλά καφέ, εστιατόρια και μπαρ. 

Μαγευτική είναι η διαδρομή στη λίμνη της Βιστωνίδας για επίσκεψη στο γραφικό Πόρτο Λάγος με το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου και (γιατί όχι;) κάντε και μια σύντομη επίσκεψη στην Κομοτηνή.

Αλευρομουτζουρώματα στο Γαλαξίδι: 
Στο πανέμορφο Γαλαξίδι, το μεσημέρι οι κάτοικοι ξεκινώντας από τα σοκάκια κατάλληλα ντυμένοι, κατεβαίνουν στο λιμάνι για την «μητέρα των μαχών», με χρωματιστό αλεύρι, λουλάκι και φούμο! Το παμπάλαιο αυτό έθιμο κατατάσσει το Γαλαξίδι στους απόλυτους προορισμούς της Καθαράς Δευτέρας. Προτείνουμε να απολαύσετε τη μάχη αυτή με ασφάλεια – από την ακριβώς απέναντι πλευρά – μιας και οι ντόπιοι δεν εξαιρούν κανέναν από αυτούς που θα βρεθούν στο πεδίο της μάχης. 

Στη Μεσσήνη το ιστορικό Καρναβάλι έχει περισσότερα από 160 χρόνια ιστορίας. Παραδοσιακές εκδηλώσεις και καρναβαλιστές με άρματα δίνουν τον τόνο των ημερών. 

Στη Θήβα θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε τις εορταστικές  καρναβαλίστικες εκδηλώσεις με κύριο θέμα τον «βλάχικο γάμο» μία από τις πλέον γνωστές λαογραφικές γιορτές αναπαράστασης τέλεσης ποιμενικού γάμου σε σατιρική παραλλαγή.  

Στο όμορφο νησί της Ζακύνθου, το FIORE DI LEVANTE,  επίσης θα παρακολουθήσετε  αποκριάτικες εκδηλώσεις. Από αυτές σημαντικότερη είναι η αναπαράσταση του Βενετσιάνικου Γάμου. Μια παράσταση με ένα πρωτότυπο και φαντασμαγορικό σκηνικό που θα σας μεταφέρει σε αλλοτινές εποχές της ενετοκρατίας, καθώς οι συμμετέχοντες εντυπωσιάζουν με τις στολές – αντίγραφα του 16ου αιώνα.  Μεγαλειώδης είναι η γιορτινή πομπή που διασχίζει το ιστορικό κέντρο της πόλης και καταλήγει στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου, όπου ακολουθεί η κορύφωση των εκδηλώσεων με τη διαδικασία του γάμου στην εποχή του 16ου αιώνα που περιλαμβάνει το προικοσύμφωνο. Το γλέντι συνεχίζεται ως αργά τη νύχτα με την “Κόκκινη Νύχτα”, όπου όλος ο κόσμος ντυμένος στα κόκκινα ξεχύνεται για χορό στους δρόμους και στις πλατείες. 

Στη Βενετία (φωτό), οι Αποκριές είναι μια από τις πολλές αφορμές για να μεταμφιεστεί η πόλη των Δόγηδων. Οι στιγμές που θα ζήσουν όσοι ταξιδέψουν στην πλωτή πολιτεία είναι φαντασμαγορικές. Οι μεταμφιεσμένοι δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Όλη η μαγεία του καρναβαλιού της Βενετίας βασίζεται στα πολυτελή κοστούμια και τις μυστηριώδεις μάσκες.

Οι μάσκες που φορούν και οι αναρίθμητες στις βιτρίνες είναι “έργα τέχνης”. Βελούδο, μετάξι, λινό, χρυσαφένιες κλωστές και κοσμήματα, πλούσια λεπτοδουλεμένα υφάσματα, φαντασία που οργιάζει, χρωματικές εκρήξεις που έλκουν το βλέμμα να χαϊδέψει τα υφάσματα, να κορέσει την όρεξη για θαυμασμό. 

Η Λεμεσός διοργανώνει το μεγαλύτερο Καρναβάλι στην Κύπρο. Διαχρονικά η παράδοση της Αποκριάς εντοπίζεται σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια, ωστόσο στην Λεμεσό με τη πάροδο του χρόνου πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις που τελικά ταυτίστηκε με την πόλη και μετατράπηκε σε αναπόσπαστο μέρος της ιδιαίτερής της ταυτότητας και κουλτούρας.

H Nίκαια της Γαλλίας φημίζεται για το πιο φαντασμαγορικό μεσογειακό Καρναβάλι. Ξεκινάει το μεσημέρι με την παρέλαση των ανθισμένων αρμάτων και του Λουλουδοπόλεμου και το απόγευμα ακολουθεί η φωταγωγημένη αποκριάτικη παρέλαση.

Το καρναβαλικό πνεύμα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό δεν πέθανε και δεν θα πεθάνει ποτέ, αντίθετα θα διατηρήσει ολοζώντανες μερικές από τις πιο πανάρχαιες συνήθειες.

*Σε κάποιους προορισμούς του ρεπορτάζ ταξιδέψαμε με το mazi travel.

Δεν υπάρχουν σχόλια: