Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

8 προτάσεις για ταξίδια την 28η Οκτωβρίου

Είναι η περίοδος αυτή, λίγο μετά το καλοκαίρι και λίγο πριν τις χριστουγεννιάτικες προετοιμασίες που όλοι περιμένουν το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου. H αργία της εθνικής επετείου είναι μια καλή ευκαιρία να σου συστήσουμε ξανά την Ελλάδα μέσα από ελκυστικές εκδρομές, που θα σου προσφέρουν μοναδικές συγκινήσεις για να την αγαπήσεις περισσότερο.

Ξεκινάμε...

Απόδραση στο βουνό των Κενταύρων: 

Το Πήλιο είναι πάντα μια εκπληκτική επιλογή για σύντομες αποδράσεις. Το βουνό των Κενταύρων σύμφωνα με την μυθολογία, υψώνει το παράστημα του επιβλητικό πάνω από την πόλη του Βόλου και συνδυάζει την απαράμιλλη φυσική ομορφιά με τα παραδοσιακά χωριά, τις γευστικές τοπικές λιχουδιές και τη γεμάτη ζεστασιά φιλοξενία των ντόπιων.

Ο “Μουτζούρης”, το πασίγνωστο τραινάκι του Πηλίου, ταξιδεύει ακούραστα από τις Μηλιές μέχρι τα Λεχώνια για περισσότερα από 100 χρόνια και συνεχίζει να προσφέρει μοναδικές διαδρομές στις Πηλιορείτικες εξοχές. Συνυφασμένο με την ιστορία του Πηλίου, το τραινάκι παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς την απάτητη φύση και να κάνει ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο. Ανηφορίζουμε στο πανέμορφο βουνό των Κενταύρων για να επισκεφτούμε τη Πορταριά, ένα αυθεντικό πηλιορείτικο οικισμό, με αξεπέραστη θέα, λιθόστρωτα καλντερίμια, πέτρινα παραδοσιακά σπίτια, σπουδαία αρχοντικά, λιθόχτιστες βρύσες, εκκλησίες και μνημεία αλλά και γραφικές πλατείες. Μπορούμε να ψωνίσουμε τα ξακουστά γλυκά του κουταλιού, για τα οποία φημίζεται η περιοχή αλλά και αρωματικά βότανα, μέλι, μαρμελάδες και τσίπουρο και να απολαύσουμε τον καφέ μας

Επόμενή μας στάση είναι η Μακρινίτσα, κουρνιασμένη στην απότομη πλαγιά του βουνού. Έχει χαρακτηριστεί από το 1980 διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν την επισκέφθηκε την ονόμασε “Μπαλκόνι του Αιγαίου” για την εξαιρετική θέα που προσφέρει. Μη παραλείψετε να γευτείτε το παραδοσιακό πηλιορείτικο σπετοοφάι με πιπεριές και λουκάνικα. 

Οι ιστορίες των Κενταύρων θα σας συντροφεύουν στο γοητευτικό σας οδοιπορικό! https://enlefko.blogspot.com/2021/04/blog-post_22.html

Χαλκιδική, ένας μεθυστικός καμβάς γαλάζιου και πρασίνου: 

Σαν την Τρίαινα του Ποσειδώνα μέσα στο Αιγαίο, η χερσόνησος της Χαλκιδικής θα σας μαγέψει με τις κατάφυτες δασικές εκτάσεις που φτάνουν μέχρι τον αιγιαλό, τον χρυσαφένιο ήλιο που στραφταλίζει στα τιρκουάζ νερά, το παραδοσιακό της χρώμα σε οικισμούς όπως η Άφυτος και η Αρναία, αλλά και την πλούσια γαστρονομική και πολιτιστική της παράδοση. Ατελείωτες δαντελωτές ακτές, μοναδικά παγκόσμιας φήμης μνημεία της Χριστιανοσύνης και πολλά ακόμα συνθέτουν αυτό το πολύπλευρο οδοιπορικό.

Γιάννενα, από τους πιο πολυπόθητους προορισμούς: 

Έχει χίλιους λόγους και τρόπους να σε εντυπωσιάσει. Κι όμως, κάθε φορά βρίσκεις και καινούριους! Τα αγαπημένα Γιάννενα και τα κοντινά Ζαγοροχώρια, ακόμα µία φορά αποδεικνύουν ότι δικαίως βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων. Το ταξίδι σε αυτά τα μέρη δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, γοητεύει κάθε επισκέπτη και είναι σίγουρο ότι μόνο μια φορά δεν αρκεί. Θα θέλετε πάντα να επιστρέφετε σε αυτόν το σπάνιο και απαράμιλλης ομορφιάς τόπο.

Ξάνθη, μια πόλη μοναδική: 

Με απαράμιλλη γραφικότητα και αρχιτεκτονική ποικιλία, ξανακτισμένη το 1829 στη θέση της βυζαντινής Ξάνθειας, στις παρυφές του Αχλαδόβουνου και τις όχθες του ποταμού Κόσυνθου. Εκτός από τα αξιοθέατά της και τα επιβλητικά ατμοσφαιρικά αρχοντικά µε τα ζωντανά χρώματα που συνδυάζουν την τοπική με την οθωμανική αρχιτεκτονική, αποτελεί και ιδανικό τόπο εξόρμησης για το δέλτα του Έβρου, τις μαγευτικές παραποτάμιες διαδρομές του Νέστου, τη λίμνη της Βιστωνίδας, το γραφικό ψαροχώρι του Πόρτο Λάγος κ.ά.

Κόνιτσα, εκεί όπου σμίγουν τα ποτάμια και τα γεφύρια: 

Η όμορφη ακριτική κωμόπολη, χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά του όρους Τραπεζίτσα σε υψόμετρο 600 μ. “αγκαλιάζεται” από τρία ποτάμια. Τον Αώο, τον Βοϊδομάτη και τον Σαραντάπορο, διεθνώς διάσημα στους λάτρεις των extreme sports. Τα φαράγγια της “στεφανώνουν” τοξωτά πέτρινα γεφύρια. Ο Εθνικός Δρυμός Βίκου – Αώου, αναδεικνύει το φυσικό κάλλος της περιοχής μαζί με τα παραδοσιακά αξιοθέατα του τόπου.. Δείτε το σπίτι που μεγάλωσε ο Άγιος Παΐσιος αλλά και η μητέρα του Αλή Πασά, το ξωκκλήσι με την καθηλωτική θέα, προσκυνήστε την κλείδα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και τόσα, μα τόσα ακόμα…

Ναύπλιο, γοητευτικό και ιστορικό:

Δεν θα ξεχάσεις τα 857 σκαλιά για να ανέβεις στο Παλαμήδι, το επιβλητικό φρούριο που όσο ψηλότερα ανεβαίνεις τόσο πιο πλουσιοπάροχα σε ανταμείβει η ομορφιά του τοπίου. Στο βάθος το Μπούρτζι συμπληρώνει άψογα την εικόνα. Μετρήστε πολύτιμες στιγμές ηρεμίας κι αφήστε το βλέμμα ελεύθερο στον ορίζοντα, εκεί που η θάλασσα μοιάζει ν' αγκαλιάζει τον ουρανό. Με αυτοκίνητο το Ναύπλιο απέχει 174 χιλιόμετρα και μιάμιση ώρα από Αθήνα. Με λεωφορείο από το ΚΤΕΛ Κηφισού, θα χρειαστείτε περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά. Όταν βρεθείτε στο Ναύπλιο και σας παίρνει ο χρόνος προτείνω να πραγματοποιήσετε και κάποιες κοντινές εκδρομές: Μόνο τέσσερα χιλιόμετρα χωρίζουν το Ναύπλιο από την Τίρυνθα με τα εντυπωσιακά κυκλώπεια τείχη­ και 25 χλμ. από το ανάκτορο του θρυλικού Aγαμέμνονα στις ­Μυκήνες, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου. Στο δρόμο για τις Μυκήνες, λίγο πριν από τον οικισμό της Νέας Κίου, στρίψτε δεξιά προς Άργος και κάντε μια παράκαμψη για να ανεβείτε στο Κάστρο της Λάρισας.

Για μια ολοκληρωμένη αρχαιολογική περιήγηση, επιβάλλεται η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου (30 χλμ.). Μετά τον οικισμό Εξώστης, στα 2,8 χλμ. από την πόλη, θα βρείτε την διασταύρωση όπου στρίβετε αριστερά προς Κρανίδι-Επίδαυρο.

Θεσσαλονίκη συναρπαστική και ζωντανή: 

Θα έλεγα πως καμία άλλη πόλη στη Μεσόγειο. Ένα χωνευτήρι πολιτισμών που αναμειγνύονται και δημιουργούν μια αυθεντική κοσμοπολίτικη μητρόπολη. Όποιος όμως δεν περπατήσει στην παλιά παραλία και δεν φτάσει μέχρι τις ομπρέλες, το σύγχρονο γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου κι όποιος δεν μπει στη μυρωδάτη αγορά  Μοδιάνο είναι σαν να μη επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη. Αν η επίσκεψή σας γίνει το σούρουπο που τα μαγαζιά κατεβάζουν τα κεπέγκια τους, τότε μπορεί να πετύχετε τα γκαρντάσια να βγάζουν τα ακορντεόν και να γλεντάνε το τέλος της ημέρας. Αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συμβασιλεύουσα του Βυζαντίου και Νύφη του Θερμαϊκού η Θεσσαλονίκη με την πλούσια ιστορία περιμένει τους επισκέπτες της, άλλοτε σκεπασμένη με την πυκνή ομίχλη των ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου κι άλλοτε κυριευμένη από τον δυνατό Βαρδάρη, έτοιμη να σας δείξει τα χίλια της πρόσωπα, τον αρχαίο και βυζαντινό της χαρακτήρα, το βαλκανικό και το μεσογειακό της πεπρωμένο.

Λακωνική και ανυπότακτη Μάνη:

Ολόγυρα παραμένει σαν άθικτη η Ιστορία της υπερήφανης και ανυπότακτης Μάνης. Οχυρωμένοι οικισμοί με καστρόσπιτα και πύργους να υψώνονται λιτά και απέριττα με φόντο τον μυθικό Ταΰγετο, μεγαλοπρεπείς κατακόρυφους βράχους και το απέραντο γαλάζιο της Μεσογείου. Στη Μονεμβασιά νούμερο "1" αξιοθέατο η καστροπολιτεία της. Η μοναδική ελληνική μεσαιωνική πόλη βρίσκεται κάτω από έναν αγέρωχο και επιβλητικό βράχο 300 μέτρων. Θα σε μαγέψουν τα στενά καλντερίμια που διατρέχουν τη Μονεμβασιά από άκρη σε άκρη και θα θαυμάσεις την μεσαιωνική αρχιτεκτονική των κτισμάτων. Απαραίτητη είναι η επίσκεψη στο Μουσείο, το ναό του Ελκόμενου Χριστού που βρίσκεται στην πλατεία του κάστρου, την Παναγία Χρυσαφίτισσα και το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου. Προτείνω εκδρομή στο πανέμορφο και γραφικό Οίτυλο, μια από τις παλαιότερες πόλεις στη Μάνη. Χαρακτηριστικό της περιοχής του Οιτύλου είναι οι 67 παραδοσιακοί πέτρινοι οικισμοί που μαγεύουν τον επισκέπτη. Μία επίσκεψη στα κάστρα της περιοχής, στις Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές εκκλησίες με τις εκπληκτικές αγιογραφίες, στους πύργους που στέκονται αγέρωχοι στο πέρασμα των χρόνων, και μία βόλτα στα πετρόχτιστα καλντερίμια και μονοπάτια, θα σας μυήσουν στην πλούσια ιστορία του τόπου. Στο Οίτυλο αφού απολαύσετε τη θέα της θάλασσας πάτε στην Αρεόπολη, χωριό της δυτικής Μάνης του νομού Λακωνίας. Είναι ιστορικός οικισμός, που διατήρησε την ανεξαρτησία του επί Τουρκοκρατίας, πατρίδα των Μαυρομιχαλέων. Αποτελεί έδρα του Δήμου Οιτύλου και έχει κριθεί διατηρητέος, κρατώντας το παραδοσιακό χρώμα της Μάνης. 

Δυο ολόκληρα χρόνια καθίσαμε στ' αυγά μας λόγω κορωνοϊού. Τώρα ήρθε η στιγμή να επανέλθουμε. Βρήκα οικονομικούς φθινοπωρινούς προορισμούς. Εσείς, τι θα διαλέξετε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: