Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Βιέννη: Εδώ εκκλησιάζονταν ο Ρ. Φεραίος & ο Αλ. Υψηλάντης

Την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022 τελέσθηκε η πανηγυρική θεία λειτουργία για την 25η Μαρτίου στον Ορθόδοξο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Βιέννη, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Αυστρίας και Έξαρχου Ουγγαρίας και Κεντρικής Ευρώπης Αρσένιο. Η επετειακή ομιλία έγινε από την πρέσβειρα της Ελλάδος στην Αυστρία κα Αικατερίνη Κόικα.

Με την ευκαιρία, αξίζει να αναφερθεί πως ο ναός του Αγίου Γεωργίου είναι η πρώτη Ελληνική εκκλησία στη Βιέννη. Η Ελληνική Κοινότητα του Αγίου Γεωργίου (Αδελφότητα των Ελλήνων Ορθοδόξων Οθωμανών Υπηκόων) ιδρύθηκε γύρω στο 1683 τότε που η Βιέννη ήταν πρωτεύουσα της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Η εκκλησία ανήκε στο Σερβικό πατριαρχείο και τον Σέρβο αρχιεπίσκοπο Κάρλβιτς και η κοινότητα έκανε πολλούς αγώνες για την ένταξη της στο Ελληνικό Πατριαρχείο. 

Ανάμεσα στους ιερείς που υπηρέτησαν στον ναό είναι ο Νεόφυτος Δούκας, ο Άνθιμος Γαζής και ο πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ ο Μεγαλοπρεπής. Ο ναός φιλοξενήθηκε αρχικά σε άλλα κτίρια, ανεγέρθηκε στη σημερινή του μορφή, στην oδό των Ελλήνων (Griechengasse) στο κέντρο της Βιέννης, το 1806. 

Στο Ναό εκκλησιάζονταν ο Ρήγας Φεραίος, o Αλέξανδρος Υψηλάντης και τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας. Στον Άγιο Γεώργιο τοποθετήθηκε το λείψανο του Αλέξανδρου Υψηλάντη για την νεκρώσιμη ακολουθία. Η εκκλησία διαθέτει μέχρι σήμερα έργα επιφανών καλλιτεχνών όπως οι εικόνες του Κωνσταντίνου Παρθένη. Τον Απρίλιο του 2016 ανακαινίστηκε πλήρως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: