Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

Ελλάδα: 12 όμορφοι προορισμοί για τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα για κάποιους σημαίνουν χαλάρωση και ταξίδια. Αν επι-μείνετε Ελλάδα, τότε σίγουρα υπάρχουν προορισμοί που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από το εξωτερικό. Η χώρα μας προικισμένη με ομορφιές και πλούσια παράδοση σας καλεί να γευτείτε, να μυρίσετε, να δείτε και να νιώσετε το πνεύμα των Χριστουγέννων αυθεντικά μέσα από μια πληθώρα επιλογών. Παρακάτω, σας παρουσιάζω την δωδεκάδα με τους καλύτερους ελληνικούς προορισμούς που αξίζει να ανακαλύψετε αυτά τα Χριστούγεννα:

Ξεκινάμε με θεϊκές εκδρομές σε ένα μεγαλειώδες θρησκευτικό - γεωλογικό και πολιτιστικό φαινόμενο. Στην ατμοσφαιρική μαγεία των Μετεώρων απολαύστε την διαμονή σας ανάμεσα σε γήινα χρώματα.  Η πέτρα και το ξύλο συνυπάρχουν και δημιουργούν την αίσθηση μιας οικείας και ζεστής ατμόσφαιρας, που εναρμονίζεται κατάλληλα με την περίοδο των εορτών. Τα Μετέωρα (φωτογραφία, ένθετη πάνω αριστερά), είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία στον κόσμο, προστατευόμενα από την UNESCO, και βρίσκονται στο βορειοδυτικότερο άκρο της πεδιάδας της Θεσσαλίας στην κεντρική Ελλάδα. Τον 11ο αιώνα, οι πρώτοι ερημίτες ανέβηκαν στις κορυφές των επιβλητικών βράχων και έχτισαν το εκκλησάκι της Δούπιανης. Τον 14ο αιώνα ο Άγιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης δημιούργησε την πρώτη οργανωμένη μοναστική κοινότητα στο βράχο του Μεγάλου Μετεώρου. Είκοσι τέσσερα μοναστήρια, πολλά κελιά και ερημητήρια ευημέρησαν και εξαπλώθηκαν σε όλα τα βράχια για περισσότερα από 600 χρόνια. Σήμερα υπάρχουν και λειτουργούν μόνο τα μοναστήρια του Μεγάλου Μετεώρου, του Βαρλαάμ, της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Στεφάνου, του Ρουσσάνου και του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά. Όλο το χρονο, χιλιάδες επισκέπτες συγκεντρώνονται εδώ από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου για να θαυμάσουν, να διαλογιστούν και να προσευχηθούν. Να γνωρίσουν τη ζωή των μοναχών, να χαρούν το απίστευτο φυσικό φαινόμενο, την καλλιτεχνική αρχιτεκτονική, την αγιογραφία και να μελετήσουν τα ανεκτίμητα ιστορικά κειμήλια .

Επόμενη πρόταση το μυθικό βουνό με την ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας! Τι θα λέγατε για Χριστούγεννα στον πανέμορφο χιονισμένο Όλυμπο;  Ο προορισμός προσφέρει εκπληκτικής ομορφιάς φαράγγια, εντυπωσιακές λίμνες και ποτάμια, παραλίες με πεντακάθαρα νερά, κάστρα και αρχοντικά αλλά και μια παράδοση που κρατά από τα βάθη των αιώνων, αυτά και ακόμη περισσότερα θα βρει κανείς στην όμορφη Μακεδονική γη. Δεν είναι μικρό πράγμα να πατήσετε την καμπύλη κορυφή του βουνού (Μύτικας) στα 2.918 μέτρα.  Ο Όλυμπος είναι ο πρώτος χαρακτηρισμένος εθνικός δρυμός της χώρας από το 1938 και συντηρεί 32 είδη θηλαστικών, 108 είδη πτηνών και χιλιάδες διαφορετικά είδη φυτών και λουλουδιών, μερικά από τα οποία είναι ενδημικά, δηλαδή ζουν μόνο εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο.

Ιωάννινα - Μέτσοβο - Ζαγοροχώρια: Τα Ιωάννινα, η πόλη του αρχαίου βασιλιά Πύρρου, είναι χτισμένη στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας, που την μετατρέπουν αυτόματα σε μια από τις ωραιότερες πόλεις όλης της Ελλάδας και θέρετρο μεγάλων συγκινήσεων  για κάθε επισκέπτη. Πόλη ζωντανή και δυναμική,  τα Ιωάννινα έχουν μακραίωνη και πλούσια ιστορία, μπολιασμένη γόνιμα  με θρύλους και παραδόσεις  που αντηχούν σε κάθε γωνιά της. Η ζωντανή καστροπολιτεία μοιάζει με σκηνικό από άλλη εποχή και  ψηλά στο λόφο Φρόντζος θα απολαύσετε πανοραμική θέα. Το ταξίδι αυτό μπορείτε να το συνδυάσετε με επίσκεψη στο Μέτσοβο και τα  Ζαγοροχώρια.

Καστοριά: Χτισμένη αμφιθεατρικά ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Βιτσίου και του Γράμμου, η Καστοριά με τις 75 βυζαντινές της εκκλησίες και μονές, απλώνεται νωχελικά σε μια στενή λωρίδα γης και καθρεφτίζεται αυτάρεσκα στα νερά της λίμνης Ορεστιάδας που την μετατρέπουν σε ειδυλλιακό προορισμό. Ο λεγόμενος «μικρός γύρος της λίμνης», είναι 7 χιλιόμετρα περίπου. Στην αρχή του μπορείτε να δείτε τη Σπηλιά του Δράκου, μεταξύ άλλων σπηλαίων στις όχθες της λίμνης με τις 7 υπόγειες λίμνες, 10 αίθουσες και 5 διαδρόμους-σήραγγες. Εδώ, έχουν βρεθεί οστά αρκούδας των σπηλαίων, ηλικίας 10.000 χρόνων. Σύμφωνα με την παράδοση, στο σπήλαιο υπήρχε ένα χρυσωρυχείο, που το φύλαγε ένας άγρυπνος δράκος. Η Καστοριά (φωτογραφία, ένθετη κάτω στο κέντρο), δεν είναι μόνο ηγραφικότερη πόλη της Μακεδονίας, αλλά διαθέτει ιδιαίτερη μορφολογία και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.

Το ταξίδι στο Βόλο προσφέρει πολλά ενδιαφέροντα μαζί: Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου - Χάνια - Τσαγκαράδα - Ζαγορά - Μηλιές (Τραινάκι του Πηλίου) - Μακρινίτσα - Πορταριά. Κάτω από τη σκιά του βουνού των Κενταύρων, ο Βόλος, που συνδέθηκε με την Αργοναυτική εκστρατεία στα αρχαία χρόνια  και σήμερα είναι η πρωτεύουσα του νομού Μαγνησίας, αναδεικνύεται, δικαίως, σε μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας. «Όποιος δεν είδε το Βόλο, να πάει να τον δει και αν τον είδε, να πάει να τον ξαναδεί. Γιατί η πολιτεία τούτη είναι μία από τις μεγάλες απλοχεριές της ζωής που, αν έρθεις στον κόσμο και ξεχάσεις να τις χαρείς, είναι σαν να ξέχασες γιατί ήρθες», προτρέπει ο Μενέλαος Λουντέμης. Το εντυπωσιακότερο σημείο της πόλης είναι, κατά γενική ομολογία, η παραλία της, που εκτείνεται από το καταπράσινο πάρκο του Αναύρου, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, μέχρι τη συνοικία των Παλαιών. Η σχεδόν πάντα ήρεμη θάλασσα, ο ήλιος που με το φως του λούζει κάθε σημείο του λιμανιού, οι μικρές ψαρόβαρκες που περνούν δίπλα από τα πανέμορφα ιστιοπλοϊκά και οι εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών που πίνουν τον καφέ τους ή γευματίζουν στις καφετέριες και στα τσιπουράδικα, συνθέτουν ένα σκηνικό ομορφιάς και γαλήνης που θα σας μείνει αξέχαστο.

Αφού βρεθήκατε στο Βόλο είναι απαραίτητα να ανακαλύψτε το Πήλιο (φωτογραφία, ένθετη πάνω δεξιά), έναν από τους πλέον χαρισματικούς προορισμούς σε όλη την Ελλάδα, όπου η θάλασσα σμίγει με το βουνό δημιουργώντας ένα φυσικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς, με γραφικά πέτρινα χωριά βασισμένα στην πηλιορείτικη αρχιτεκτονική και την ενέργεια να βρίσκεται διάχυτη παντού. Πήλιο, το βουνό των θεών και των ημίθεων! Το διάλεξαν οι 12 Θεοί του Ολύμπου για θερινή κατοικία τους. Η ψηλότερη κορφή του βουνού φτάνει στα 1.624 μ., επιβλητικό και καταπράσινο, βορειοδυτικά του Βόλου. Τα 24 γραφικά χωριά του Πηλίου άλλοτε, σκαρφαλωμένα σε πλαγιές, φαίνονται από μακριά και άλλοτε, χτισμένα στις καταπράσινες ρεματιές, κρύβονται από τα μάτια του βιαστικού επισκέπτη. Τα παλιά σπίτια , αρχοντικά η απλά αγροτόσπιτα, είναι όλα χτισμένα με χοντρούς τοίχους από πέτρα με την παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Η σκεπή τους καλύπτεται από τη γκριζοπράσινη πέτρα, γνωστή ως πλάκα Πηλίου. Με την ίδια πλάκα, που αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της Πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, είναι στρωμένες οι πλατείες και οι αυλές των σπιτιών, με τις γλάστρες με τα ποικίλα λουλούδια και τα μεγάλα διακοσμητικά πια πιθάρια τους. Το Πήλιο με τον μοναδικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας, την καλή τουριστική υποδομή που συνεχώς αναπτύσσεται, τις φυσικές του ομορφιές και την γραφικότητα του προσφέρεται για τουρισμό όλες τις εποχές. Τα Χριστούγενα, οι χιονισμένες πλαγιές και η μυρωδιά των ξύλων που καίγονται στα τζάκια προκαλούν στους επισκέπτες την αίσθηση της γαλήνης και της ήρεμης ομορφιάς, χωρίς να λείπουν και οι ευκαιρίες για τους πιο δυναμικούς και δραστήριους μιας και το χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες στα Χάνια λειτουργεί τις περισσότερες ημέρες

Νυμφαίο: Χτισμένο αμφιθεατρικά στις  νότιες πλαγιές του όρους Βέρνου (Βίτσι) και πλαισιωμένο από επιβλητικά βουνά και ένα αλπικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς, βρίσκεται το Νυμφαίο, μικρός παραδοσιακός και, επισήμως από το 1978, διατηρητέος οικισμός, με ένα λαμπρό ιστορικό παρελθόν  και μια  αξιοζήλευτη πολιτιστική παράδοση. Αν σας αρέσουν οι βόλτες σε δάση οξιάς γεμάτα μανιτάρια, τα παιχνίδια στο χιόνι πλάι σε εντυπωσιακά αρχοντικά, οι εμπειρίες με κανό στη λίμνη και οι συναντήσεις με… αρκούδες, τότε πάτε Νυμφαίο (φωτογραφία, ένθετη κάτω δεξιά). Είναι ένας πανέμορφος χειμερινός προορισμός, στα 1.350 μ. υψόμετρο, κι ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης (σύμφωνα με την UNESCO). Η αρχική ονομασία του ήταν Νιβεάστα, που στα βλάχικα σημαίνει νύμφη. Τυχαίο;

Καβάλα με εκδρομή στην Ονειρούπολη: Μια πανέμορφη πόλη είναι η Καβάλα, αμφιθεατρικά χτισμένη, με πανέμορφο λιμάνι που σφύζει από ζωή και ανθρώπους χαμογελαστούς και φιλόξενους. Η πόλη που ενδείκνυται για ατελείωτο περπάτημα, τόσο στο παραλιακό της μέτωπο της όσο και στα μοναδικά και γραφικά σοκάκια της σας περιμένει να την εξερευνήσετε, ενώ ιδιαίτερη είναι η ομορφιά της Ακρόπολης και του Κάστρου που δίνουν την αίσθηση στον επισκέπτη για ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο. Η γραφική παλιά πόλη, τα ιστορικά μνημεία και η θέα στη θάλασσα την κατατάσσουν σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς στη βόρεια Ελλάδα. Κοντινές αποδράσεις από την Καβάλα: Φίλιπποι – Αγία Λυδία – Σπήλαιο Αλιστράτης - Πόρτο Λάγος – Ξάνθη.

Ένα από τα ομορφότερα μέρη της Μακεδονίας, είναι ο παλαιός Άγιος Παντελεήμονας. Ο αναπαλαιωμένος και διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός βρίσκεται σε υψόμετρο 700μ., με εξαιρετική θέα προς τον Θερμαϊκό κόλπο και τις ακτές της νότιας Πιερίας.  Ο προορισμός αυτός συνδυάζεται με αποδράσεις στη Θεσσαλονίκη, το Οχυρό Ρούπελ, τα Λουτρά Πόζαρ, την Έδεσσα και τη Βεργίνα. Μπορείτε να προσθέσετε και το κοντινό Σαντάνσκι, μόλις 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ελλάδα. Στην πόλη υπάρχουν θερμές πηγές, γεγονός που κάνει πολλούς τουρίστες από Βουλγαρία και Ελλάδα να το επισκέπτονται για διακοπές και χαλάρωση.

Επόμενος προορισμός ο τόπος που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες: Σε ένα καταπράσινο τοπίο, στις παρυφές του Κρόνιου λόφου και στη συμβολή των ποταμών Αλφειού και Κλαδαίου, απλώνεται το ιερό της Ολυμπίας, γύρω από την Άλτις, το ιερό λιβάδι που φιλοξένησε τις λατρείες αρχέγονων θεών και κατόπιν του απόλυτα κυρίαρχου Δια. Στο αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας θα βρεθείτε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ερμή του Πραξιτέλη, ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου. Στην Ολυμπία (φωτογραφία, ένθετη κάτω αριστερά), θα χορτάσετε αρχαία Ελλάδα: Ο ναός της Ήρας, ένα από τα αρχαιότερα δείγματα μνημειακής ναοδομίας στην Ελλάδα, το Βουλευτήριο, το Πρυτανείο, το αρχαίο Γυμνάσιο, η Παλαίστρα, το Εργαστήριο του Φειδία, το Λεωνιδαίο, το Φιλιππείο, η Στοά της Ηχούς, το Βάθρο της Νίκης του Παιωνίου, το Νυμφαίο. Κοντινές αποδράσεις από την αρχαία Ολυμπία: Δάσος Φολόης - Ανδρίτσαινα - Καλάβρυτα. Αν σου αρέσουν τα ταξίδια που σε πάνε πίσω στο χρόνο τότε η Αρχαία Ολυμπία είναι μια ευκαιρία να το κάνεις.

 Αν θέλετε ένα προορισμό για ηλιοθεραπεία μεσ' στο χειμώνα έχω να σας συστήσω τη Ρόδο (κεντρική φωτογραφία). Το νησί του ήλιου είναι μια συναρπαστική εμπειρία όλες τις εποχές του χρόνου. Υπάρχει κάτι ατμοσφαιρικό στην παλιά της πόλη όπου από στιγμή σε στιγμή νομίζεις ότι θα κονταροχτυπηθούν ιππότες. Θεωρείται μια από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις του κόσμου, που έχει αναγνωριστεί από το 1988 ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Σε ολόκληρο το νησί υπάρχουν σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι και ενδιαφέρουσα ενδοχώρα -ιδίως τον χειμώνα- στα νότια του νησιού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: