Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

Ελαφόνησος, παράδεισος σε χρώμα τιρκουάζ

Η Ελαφόνησος είναι ιδανικός προορισμός για τους φυσιολάτρες με σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Ψηλές αμμοθίνες και μοναδικά θαλασσόκεδρα στολίζουν όλες τις παραλίες. Μεγάλο ατού του νησιού είναι οι δίδυμες παραλίες του Σίμου και του Σαρακήνικου που συγκαταλέγονται ανάμεσα στις καλύτερες της Μεσογείου. Στην Ελαφόνησο θα ανακαλύψτε τα μυστικά που κρύβονται και στις άλλες παραλίες του νησιού, η κάθε μία με τη δική της ομορφιά και μοναδικότητα. 

Η Ελαφόνησος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, συγκεκριμένα στο νομό Λακωνίας και έχει έκταση 19 τ.χ. Πριν πολλά χρόνια, ήταν ενωμένη με την απέναντι περιοχή. Στη συνέχεια διάφορες τεκτονικές δονήσεις διαχώρισαν το νησί, σχηματίζοντας τη σημερινή του μορφή.

Έρευνες που έγιναν από ειδικούς συντείνουν στο ενδεχόμενο πως η Ελαφόνησος, αποτελεί μια χαμένη πόλη που ίσως ενέπνευσε το μύθο της χαμένης Ατλαντίδας.  Κατά την αρχαιότητα η  Ελαφόνησος ήταν γνωστή σαν “ΟΝΟΥ ΓΝΑΘΟΣ”, καθώς το τότε σχήμα, σύμφωνα με τον Παυσανία, παρέπεμπε στην όψη γαϊδουρομασέλας. Το σημερινό της όνομα το οφείλει στο πλούσιο κυνήγι που υπήρχε στην περιοχή από την αρχαιότητα καθώς, όπως αναφέρεται και από τον Παυσανία, πολλά ήταν τα ιερά της Αρτέμιδος στην περιοχή και ειδικότερα μικρόσωμα ελάφια κόκκινου χρώματος.

Φτάσατε στην Ελαφόνησο; Βυθιστείτε στα γαλαζοπράσινα νερά κι αφήστε τη θάλασσα να σας διηγηθεί την ιστορία του νησιού, που μιλάει για θαλασσοπόρους, ταξιδιώτες και πειρατές που έβρισκαν καταφύγιο στα φιλόξενα ακρογιάλια του “Σμιγοπέλαγου” νησιού. Ταξιδέψτε στους μύθους που ενέπνευσε ο πανέμορφος αυτός τόπος κι ακολουθήστε τον Οδυσσέα στην περιπλάνησή του στη Χώρα των Κυκλώπων, συναντήστε τις Τρεις Χάριτες και την Αφροδίτη, τον Πάρη και την Ωραία Ελένη.

Διασχίστε το γραφικό γεφύρι που οδηγεί στον Άγιο Σπυρίδωνα, σήμα κατατεθέν της Ελαφονήσου, και σεργιανίστε στα σοκάκια του νησιού. Μυηθείτε στα μυστικά που κρύβει ή παίξτε στη θάλασσα με τα κύματα κάνοντας surf, wind surf και kite.

Διάσημες σε όλη την Ευρώπη, οι παραλίες της Ελαφονήσου είναι απαράμιλλης ομορφιάς και σίγουρα το πιο δυνατό σημείο του νησιού. Τα διάφανα τιρκουάζ νερά που θυμίζουν πισίνα, η λευκή ψιλή άμμος και οι αμμόλοφοι θα σας ταξιδέψουν σε μέρη εξωτικά. 

Κάποιες από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Ελαφονήσου είναι:

Παραλία του Σίμου: Η πιο γνωστή παραλία του νησιού, με τους ορκισμένους φαν, έχει κηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή από την UNESCO και κάποιοι τη θεωρούν την ομορφότερη παραλία της Ευρώπης. Χωρίζεται σε δύο μέρη, τον Σίμο και το Σαρακήνικο. Τα εντυπωσιακά ρηχά τιρκουάζ νερά, η ψιλή λευκή άμμος, οι μεγάλοι αμμόλοφοι και οι κέδροι συνθέτουν ένα εξωτικό σκηνικό. Μέσα από τα πεντακάθαρα νερά είναι ευδιάκριτος ο βυθός με την πανέμορφη ροζ άμμο, που προέρχεται από τα κόκκινα κοράλλια. Η παραλία διαθέτει καταστήματα εστίασης και είναι οργανωμένη, αλλά υπάρχει και χώρος χωρίς ομπρέλες. Η πρόσβαση γίνεται με αμάξι ή με καΐκι από τη Σκάλα, το καλοκαίρι.

Λεύκη: Άλλος ένας επίγειος παράδεισος. Μικρή παραλία στην ανατολική ακτή του νησιού. Έχει καταγάλανα ρηχά νερά, λευκή αμμουδιά και βράχια. Τα νερά της είναι τόσο εξωτικά που αν την επισκεφτείτε μια φορά, μπορεί και να απαρνηθείτε τον περίφημο  Σίμο.

Κοντογόνι: Βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι και διαθέτει υπέροχα κρυστάλλινα, ρηχά νερά και ψιλή χρυσή άμμο. Έχει ξαπλώστρες και άμεση πρόσβαση σε όλες τις ανέσεις του οικισμού.

Καλόγερας:  Πανέμορφη παραλία στη δυτική ακτή της Ελαφονήσου, το λεγόμενο «Κάτω Νησί». Τα ρηχά γαλαζοπράσινα νερά, οι αμμόλοφοι και οι κέδροι θα σας μαγέψουν. Η παραλία προσφέρεται για θαλάσσια σπορ.

Παναγία: Εδώ φυτρώνουν πολλά λουλούδια Sempre Viva και είναι ιδανική για surfing.  Έχει τιρκουάζ νερά, αμμόλοφους, κέδρους και υπέροχη θέα σε μικρά νησάκια. Εδώ θα απολαύσετε ένα ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα, που θα σας μείνει αξέχαστο.

Αγλύφτης: Η πιο άγνωστη παραλία του νησιού και η μοναδική με βότσαλα. Ιδανική επιλογή αν θέλετε να αποφύγετε την πολυκοσμία, καθώς είναι αρκετά δυσπρόσιτη. Η πρόσβαση γίνεται είτε με σκάφος, είτε από μονοπάτι. Για να την προσεγγίσετε πρέπει να περπατήσετε για σαράντα περίπου λεπτά από το απαιτητικό σε κάποια σημεία μονοπάτι που ξεκινά από τα Νησιά της Παναγίας. Κατά την διάρκεια της πεζοπορίας θα γνωρίσετε μια εντελώς διαφορετική Ελαφόνησο. Μοναχική, ανεξερεύνητη, άγρια και απόμακρη.

Εξερευνήστε τη βυθισμένη πολιτεία, εποχής του Χαλκού, στο Παυλοπέτρι, που κοιμάται μέσα στα βάθη της θάλασσας και του χρόνου. 

Η λίμνη Στρογγύλη, προστατευόμενος υδροβιότοπος της περιοχής, αποτελεί καταφύγιο για σπάνια είδη αποδημητικών πουλιών μεταξύ αυτών και φλαμίνγκος.

Το αγαπημένο νησί των πειρατών κατά τον 16ο και 17ο αιώνα - καθώς το στενό της αποτελούσε το βασικότερο πέρασμα των πλοίων για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα - σήμερα είναι από τους πιο πολυπόθητους, καλοκαιρινούς προορισμούς και αποτελεί το αγαπημένο φόντο των περιοδικών για εξωτικές φωτογραφήσεις μόδας. Φυσικοί αμμόλοφοι,  κρυμμένες σπηλιές, και παραλίες που έχουν πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα είναι μερικά από αυτά που κάνουν την Ελαφόνησο τον ιδανικό καλοκαιρινό προορισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: