Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Ορεινή Ναυπακτία, συναρπαστικό ταξίδι στη φύση

Tι θα έλεγες να βαδίσουμε ανάμεσα σε έλατα και καστανιές, εκεί που οι ήχοι του δάσους παραδίδουν μαθήματα αυτοσυγκέντρωσης; Σήμερα, έχω να προτείνω ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η ορεινή Ελλάδα: την Άνω και Κάτω Χώρα Ναυπακτίας.

Το περίφημο Χάνι της Ρέρεσης αποτελεί την καλύτερη εισαγωγή στην Ορεινή Ναυπακτία. Κι ο Πλάτανος, το όμορφο κεφαλοχώρι, διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό χαρακτήρα του και εκπλήσσει ευχάριστα όσους το επισκέπτονται. Από την Ναύπακτο ο Πλάτανος απέχει 48,8 χλμ., από την Αθήνα: 220 χλμ., από τη Θεσσαλονίκη: 467 χλμ. και από την Πάτρα: 25,1 χλμ. Η περιοχή δεν αποκαλείται τυχαία ελληνική Ελβετία.

Ο Πλάτανος μπορεί να γίνει το ορμητήριό σου για την περιήγηση και γνωριμία των χωριών και την μοναδική φύση της περιοχής. Μπορείς να επισκευθείς την ξακουστή Χώμορη που είναι κτισμένη κάτω από το όρος Αρδίνη και είναι γνωστή μέχρι σήμερα για τα καρύδια της και το μοναστήρι της Παναγίας της Καβαδιώτισσας. Σε κοντινή απόσταση από τη Χώμορη, βρίσκεται το χωριό Αγία Τριάδα, όνομα που πήρε από τη Μονή Αγίας Τριάδας, που είχε ιδρυθεί επί Βυζαντίου.

Δες κάτω από το απόκρημνο Ξεροβούνι, ρίξε μια ματιά θαυμασμού στο χωριό Περίστα με την υπέροχη θέα προς τις κορυφές του Παναιτωλικού όρους και τα γύρω χωριά.

Κάνε μία στάση στο ξακουστό Χάνι του Λιόλιου και θαύμασε τη θέα της λίμνης από την Καστανιά.

Δες ακόμη τα χωριά Αγιος Δημήτριος και Περδικόβρυση, ανάμεσα σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο.

Αξίζει επίσης να επισκεφθείς τα χωριά Κλεπά, το Δενδροχώρι (Τέρνοβα) της φωτογραφίας, το Λιβαδάκι (Αβώρανη), την χτισμένη στις πλαγιές του όρους Κοκκινιάς Αράχωβα, το Νεοχώρι στην πλαγιά του κατάφυτου βουνού Ψηλός Σταυρός. Tα παράλια του Κορινθιακού Κόλπου δεν απέχουν παρά μόλις 40 χιλιόμετρα από τον ατίθασο ορεινό κόσμο της Ναυπακτίας.

Δέκα χιλιόμετρα μετά από τη Ναύπακτο βρίσκεται το χωριό Ευπάλιο, απ' όπου ουσιαστικά ξεκινά η ανάβαση. Οι στροφές πληθαίνουν και γίνονται όλο και πιο ανηφορικές. Μετά τη διασταύρωση για Ποτιδάνεια, τη γέφυρα του Μόρνου και τη διασταύρωση για Λιδορίκι φτάνεις στο ορεινό χωριό Λιμνίτσα (650 υψ.), το πρώτο της διαδρομής για την Ορεινή Ναυπακτία. Στη συνέχεια ακολουθεί η Τερψιθέα με τις όμορφες εκκλησιές και τα τρεχούμενα νερά.

Αξίζει να πας στην Ορεινή Ναυπακτία:

Για να πιείς παραδοσιακό καφέ σε μπρίκι με μπόλικς φουσκάλες.

Για να ευχαριστηθείς φαγητό: Φέτα τυλιχτή με λιαστή ντομάτα, κόκορα με χοντρό μακαρόνι, γίδα με φασολάκια και κυρίως φοβερές χορτόπιτες.

Για να δοκιμάσεις σπιτικό γλυκό κουταλιού κάστανο και καρύδι.

Για να προσκυνήσεις στο Μοναστήρι της Παναγίας Βαρνάκοβας και στην Παναγία την Αμπελακιώτισσα.

Για να παραυρεθείς στη Γιορτή κάστανου και τσίπουρου που γίνεται στην Άνω Χώρα κάθε Οκτώβριο και τον Φεβρουάριο στη γιορτή τσιγαρίθρας με παραδοσιακή μπομπότα και φυσικά καλό κρασί.

Ορεινή Ναυπακτία: Ένας συναρπαστικός ορεινός προορισμός από τους πιο αυθεντικούς και «γενναιόδωρους» της Ελλάδας. Στην Ανω Χώρα Ναυπακτίας, τον Πλάτανο Ναυπακτίας, καθώς και στις άλλες περιοχές του νομού Αιτωλοακαρνανίας και της ορεινής Ναυπακτίας, υπάρχουν ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα και studios, διαφόρων κατηγοριών και τύπων, που μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των επισκεπτών, για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή. Θα βρείς υπέροχα ξενοδοχεία, ξενώνες, βίλλες, κατοικίες και προσεγμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια, όλων των κατηγοριών και με ποικιλία τιμών.

Πως θα πας:

Οδικώς από Αθήνα, μέσω της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου σε 2½ ώρες (223 χλμ.) και με το ΚΤΕΛ από τον σταθμό Κηφισού. Από τη Θεσσαλονίκη, μέσω Λαμίας, Μπράλου, Αμφισσας, σε 5½ ώρες (468 χλμ.).

Με αφετηρία τη Ναύπακτο, η διαδρομή μέχρι την Άνω Χώρα- έδρα του Δήμου Αποδοτίας- είναι 52 χλμ. Από τη γέφυρα του ποταμού Μόρνου ακολουθείς τον δρόμο μέσα από τα χωριά Καστράκι, Φιλοθέη ή Γρηγορίτικα- Φιλοθέη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: