Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Η Πάτρα χωρίς μάσκα

Η Πάτρα δεν είναι μόνο για τις Αποκριές. Η βασίλισσα του καρναβαλιού είναι επιπλέον μια ζωντανή νεανική πόλη με πολύβουο λιμάνι και υπέροχα νεοκλασικά. Πόλη με γνήσια αστική αύρα, που κουβαλάει το άρωμα μιας άλλης εποχής. Η τρίτη μεγαλύτερη, σε πληθυσμό, πόλη της Ελλάδας έχει αριθμό κατοίκων που ξεπερνά τις 200.000. Αποτελεί το μητροπολιτικό κέντρο της Δυτικής Ελλάδας και είναι πρωτεύουσα του νομού Αχαΐας. Βρίσκεται στη βορειοδυτική Πελοπόννησο και αποτελεί, μέσω του λιμανιού της, τη βασική πύλη διασύνδεσης της Ελλάδας με τις χώρες της δυτικής Ευρώπης. Καθόλου τυχαίο δεν είναι που υπήρξε η αγαπημένη πόλη των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, λιμάνι του Απόστολου Ανδρέα, αλλά και η Δύμη των πειρατών και του Ηρακλή.

Δεσπόζει στο μέσο του νοητού πολιτισμικού τριγώνου που σχηματίζουν η Αρχαία Ολυμπία, οι Δελφοί και η Αρχαία Επίδαυρος. Αποτελεί την έδρα του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΑΤΕΙ. Σχεδόν τρεις ώρες και κάτι –πάνω από διακόσια χιλιόμετρα– τη χωρίζουν από την Αθήνα.

Λόγοι που αξίζει να πάτε στη Πάτρα:

Για να θαυμάσετε στην πλατεία Γεωργίου Α΄, το θέατρο Απόλλων με την αρχιτεκτονική σφραγίδα του Τσίλλερ, που αντανακλά τη χαμένη λάμψη της αστικής Πάτρας στα νερά των δύο μπρούντζινων γαλλικών σιντριβανιών που κοσμούνται με φτερωτά λιοντάρια, μία υδροχόο και έναν αυλητή.

Για να προσκυνήσετε στον καθεδρικό του Αγίου Ανδρέα, τρίτο μεγαλύτερο ορθόδοξο ναό στα Βαλκάνια. Θεμελιώθηκε από τον Γεώργιο Α΄ το 1908, εγκαινιάστηκε όμως το 1974. Κάτω από τον 46μετρο τρούλο, στο εσωτερικό με τις τοιχογραφίες, τα μωσαϊκά και τα σκαλιστά μάρμαρα αιωρείται ένας εντυπωσιακός ξυλόγλυπτος πολυέλαιος. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται η παλαιά τρίκλιτη βασιλική, που αποπερατώθηκε το 1843, με σπάνιες αγιογραφίες της Επτανησιακής Σχολής και την κάρα του Απόστολου Ανδρέα.

Για να πάτε βόλτα στην ιστορική πλατεία Ψηλά Αλώνια. Εδώ υπάρχει ένα μικρό εγκαταλελειμμένο αστικό αντιαεροπορικό καταφύγιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι στοές του οποίου προστάτευσαν τους κατοίκους της γειτονιάς των Τριών Ναυάρχων και Ψηλών Αλωνιών από τους Ιταλικούς βομβαρδισμούς του 1940.

Για να επισκεφθείτε το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας με εκθέματα του ιδιωτικού και του δημόσιου βίου από τη Μυκηναϊκή έως την Ύστερη Ρωμαϊκή εποχή.

Για να καμαρώσετε στο Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο ιστορικά κειμήλια της Αχαΐας, κυρίως από την επανάσταση του 1821.

Για να ενημερωθείτε στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης για την αγροτική ζωή της περιοχής, βλέποντας αντικείμενα καθημερινής χρήσης, μέσα μεταφοράς καθώς και εργαστήρια επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων.

Για να θαυμάσετε το Δημοτικό Θέατρο, μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου, από τα πρώτα θέατρα όπερας στην Ευρώπη. Το «Απόλλων», στην πλατεία Γεωργίου, κτίσμα του 1872 είναι και αυτό σε σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ.

Για να δοκιμάσετε Μαυροδάφνη της οινοποιίας Achaia Clauss, που ίδρυσε ο Βαυαρός Γουστάβος Κλάους το 1861, 8 χλμ. νοτιοανατολικά από το κέντρο της Πάτρας. Η Achaia Clauss είναι ταξιδιωτικός προορισμός από μόνη της.

Για να ανεβείτε στην Άνω πόλη όπου βρίσκεται το Ρωμαϊκό Ωδείο, που είναι προγενέστερο του Ηρώδειου της Αθήνας.

Για να πάτε στο Κάστρο της Πάτρας που χτίστηκε τον 6ο μ. Χ. αιώνα στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης. Το κάστρο φέρει τα σημάδια των κατακτητών, αλλά και των γεγονότων που σημάδεψαν την πόλη: μεταξύ άλλων πολιορκήθηκε από Σλάβους και Σαρακηνούς, καταλήφθηκε από τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, χρησιμοποιήθηκε ως διοικητικό κέντρο στα οθωμανικά χρόνια, υπέστη καταστροφές στα Ορλωφικά, κλονίστηκε από δυνατό σεισμό τον 19ο αιώνα.

Για να απολαύσετε την καλύτερη θέα της πόλης στο Δασύλλιο, ιδιαίτερα την ώρα του εντυπωσιακού ηλιοβασιλέματος.

Για να πιείτε τεντούρα –το τοπικό ηδύποτο με κανέλα και γαρίφαλο– αλλά και πατρινά λουκούμια. H Πάτρα είναι φοιτητούπολη, που σημαίνει ότι τα στέκια για καφέ, προσεγμένους μεζέδες και τσίπουρο αφθονούν.

Ένα πλεονέκτημα της Πάτρας είναι ότι προσφέρει και την ευκαιρία να γνωρίσει ο επισκέπτης σχεδόν όλη την Πελοπόννησο. 

Κοντινές αποδράσεις:

Το κάστρο του Ρίου – δίδυμο μ’ εκείνο του Αντιρρίου – είναι το πιο γραφικό αξιοθέατο του λιμανιού. Γνωστότερο ως Κάστρο του Μοριά είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια ρωμαϊκών οχυρώσεων. Χρονολογείται στο 1499 και χτίστηκε για να ελέγχει τον Κορινθιακό – το αποκαλούσαν «σιαγόνες του Κορινθιακού».

Το πιο τουριστικό θέρετρο της περιοχής είναι η Κάτω Αχαΐα (Αχαγιά), ενώ το ψαροχώρι Αλυκές επιμένει να ζει ξεχασμένο στο χθες.

Η αμμουδιά της Λακόπετρας διαθέτει ξενοδοχεία και είναι δημοφιλής πρόταση για μπάνιο.

Έξω από την Αχαϊκή πρωτεύουσα, στα δυτικά, αρχίζει ο Δήμος Παραλίας, που περιλαμβάνει όλα τα παραλιακά χωριά – Ρογίτικα, Μονοδένδρι, Βραχναίικα, Τσουκαλέικα. Στα Βραχναίικα κυριαρχούν όμορφα πέτρινα σπίτια που διατηρούν στοιχεία της τοπικής αρχιτεκτονικής, ενώ ο παραλιακός είναι γεμάτος μεζεδοπωλεία και cafes.

Αν θέλετε να ζήσετε τη fun ατμόσφαιρα του χιονοδρομικού δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε τα Καλάβρυτα

Το Δάσος Στροφιλιάς είναι το μεγαλύτερο δάσος κουκουναριάς στην Ελλάδα, καλύπτει έκταση 22.000 στρεμμάτων σε μια παραλιακή λωρίδα περίπου 1.250 μέτρων και θεωρείται σημαντικός βιότοπος

Η Λιμνοθάλασσα Άραξου, γνωστή και ως λιμνοθάλασσα του Πάπα (λέγεται ότι επί Ενετοκρατίας το Βατικανό προμηθευόταν από εδώ τσιπούρες), έχει ανακηρυχθεί υγρότοπος διεθνούς σημασίας, καθώς πρόκειται για φυσικό ιχθυοτροφείο.Το τοπίο έχει μια άγρια ομορφιά, κι αν φτάσετε μέχρι το Γιαννισκάρι, η τεράστια παραλία με την ψιλή, χρυσαφένια άμμο σίγουρα θα σας αποζημιώσει.

Η Ολυμπία Οδός φέρνει την Πάτρα πολύ κοντά στην Αθήνα και προσφέρει έτσι τη δυνατότητα να ανακαλύψετε έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: