Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όταν το φαγητό γίνεται έργο Τέχνης


Θεωρείται το πιο «απλησίαστο» εστιατόριο του κόσμου. Είναι το elΒulli, του διάσημου σεφ Φερράν Αντριά, για τον οποίο σας μίλησα κι άλλες φορές. Βρίσκεται στην Κόστα Μπράβα, 150 χιλιόμετρα από τη Βαρκελώνη, αυτό το μυθικό εστιατόριο, που λειτουργεί 6 μήνες το χρόνο, δέχεται κάθε σεζόν δύο εκατομμύρια αιτήματα για κρατήσεις, αλλά εξυπηρετεί τελικά 8.000 τυχερούς.

Οι άλλοι που “τρώνε πόρτα”, μπορούν να παρηγορηθούν διαβάζοντας το βιβλίο που κυκλοφόρησε ο Φερράν Αντριά. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να γνωρίσουν τα παρασκήνια της δημιουργικής κουζίνας του 46χρονου Kαταλανού σεφ.
Βέβαια οι συνταγές του βιβλίου είναι πολύ τολμηρές, όπως: σφαιρίδια μοτσαρέλας, με αφρό καρότου, σκόνη φουντουκιού και μπαχαρικά της Κόρδοβας.
Για να μαγειρέψεις πρέπει απαραίτητα να ξεσκονίσεις λίγο και τις γνώσεις χημείας που έμαθες στο σχολείο.

Κάθε δείπνο στο elΒulli διαρκεί τέσσερις ώρες, σαν μια μεγάλη παράσταση όπερας, ας πούμε. Οι γευσιγνώστες λένε ότι πολλά πιάτα μοιάζουν να πέφτουν από άλλο πλανήτη, όπως το φοντύ από συκώτι βατραχόψαρου, με πόντσου, κουμκουάτ, λευκό σησάμι και υγροποιημένο ροδάκινο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι έως ότου να γίνει διάσημος και μέχρι να φτάσει στην πλήρη αποδοχή ο Αντριά έχει περάσει από το στάδιο της αμφισβήτησης ακόμη και της καταγγελίας. Το 2008 ο ένας Βαρκελωνέζος σεφ με τρία αστέρια στον οδηγό Μισλέν, είχε κατηγορήσει τον Αντριά ότι «δηλητηριάζει τους πελάτες του με χημικά προϊόντα». Η καταγγελία επαναλήφθηκε σε βιβλίο του Γερμανού δημοσιογράφου Γκεργκ Τσίπρικ.

- «Η μοίρα κάθε πρωτοπορίας είναι να δέχεται επιθέσεις» απαντά σε όλα αυτά ο Φερράν Αντριά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ 7/9 ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Σήμερα Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου στις 4 το απόγευμα διεξάγεται το SpeedSector σε συνεργασία με τον Ροδιακό Σύλλογο Αυτοκίνησης, ένα μοναδικό Event δεξιοτεχνίας Supercar στην πλατεία Ελευθερίας υπό την αιγίδα της ΟΜΑΕ (Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδας). Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να ακούσουν από κοντά μερικά από τα αυτοκίνητα των ονείρων τους σε οριοθετημένη διαδρομή. 👉Λαϊκό Γλέντι θα ξεκινήσει σήμερα στην Άμαρτο Κρητηνίας, μετά το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού στο Μοναστήρι της Παναγίας. 👉Στην Ιερά Μονή Σκιαδενή, σήμερα θα γίνει παραδοσιακό γλέντι με τον Βάϊο Καραδημήτρη στις 9 το βράδι. Θα προηγηθεί πανηγυρικός εσπερινός στη 7 μ.μ. για την αυριανή εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου. 👉Σήμερα και αύριο έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις στην Παναγιά Τσαμπίκα Κάτω. Είναι η εξοχήν Ροδίτισσα Παναγιά που βρίσκεται στον Αρχάγγελο της και θεωρείται η προστάτιδα της εγκυμοσύνης και της τεκνογονίας. 👉11η Γιορτή Αμπελιού! Συνεχίζεται σήμερα Κυριακή 8 Σεπτεμβρί...

Εκδήλωση στη Ρόδο για Χατζηδάκι και Θεοδωράκη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου μουσική βραδιά για τα 100 χρόνια από τη γέννηση των δυο μεγάλων Ελλήνων συνθετών Μάνου Χατζηδάκι και Μίκη Θεοδωράκη, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Μιχάλη Καλαεντζή. Τίτλος της εκδήλωσης " Ένας αιώνας μουσικού ουρανού με ήλιο και φεγγάρι". Συμμετείχαν η Μικτή Χορωδία του Δήμου Ρόδου, η Παιδική Χορωδία AMABILE του επικοινωνιακού και μορφωτικού ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου και η Χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Ρόδου. Πιάνο: Δημήτρης Ιωσήφ.  Τσέλο: Αξάνα Γκλουσκόβα. Ακορντεόν: Κυριάκος Κωνσταντάκης.

Το Παλάτι της Ρόδου θα ανοίγει για δείπνα με κατσίκι και ρεβίθια

ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΓΙΣΤΡΟΥ ΘΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΓΙΑ ΔΕΙΠΝΑ - ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο, θα μπορεί να παραχωρείται σε επαγγελματίες της εστίασης για τη διοργάνωση γαστρονομικών εκδηλώσεων, αφού γίνει μελέτη της πρότασής τους από το Δ.Σ του ΟΔΑΠ και εξασφαλιστούν η θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ΚΑΣ και η τελική έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού. Ο συνδυασμός της εγχώριας πολιτιστικής κληρονομιάς με τη γαστρονομική παράδοση αποτελεί τον κεντρικό άξονα της νέας υπηρεσίας «The Eaternity Experience» του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) του υπουργείου Πολιτισμού ο οποίος ανοίγει 19 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία της Ελλάδας για τη διοργάνωση γαστρονομικών εκδηλώσεων που στοχεύουν στην ανάπτυξη της βιωματικής φιλοξενίας. Σύμφωνα  με το παραπάνω σκεπτικό θα μπορούν να σερβίρονται στο Παλάτι των Ιπποτών παραδοσιακά πιάτα της Ρόδου όπως η Λακάνη - Lakani με κ...