Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Ταυρομαχίες, μια φονική επιχείρηση


Το 2012, οι ταυρομαχίες στην Καταλωνία θα καταργηθούν. Πρόκειται για την πρώτη περιφέρεια της χώρας που προχωρά σε αυτή την απόφαση. Οι βουλευτές επικαλέστηκαν τη φθίνουσα δημοτικότητα των ταυρομαχιών στην Ισπανία, τις οποίες παρακολουθούν όλο και λιγότερο άνθρωποι.

Το θέμα έφτασε στη Βουλή μετά από ψήφισμα το οποίο υπέγραψαν 180.000 άνθρωποι, που χαρακτηρίζουν τις ταυρομαχίες ως έθιμο βάρβαρο και απαρχαιωμένο.

Ο Ισπανικός Τύπος αναρωτιέται τι θα απογίνει ο τουρισμός, οι καφενέδες, τα γλέντια και τα φαρμακεία που θησαυρίζουν καθώς περιθάλπουν τραυματίες

Η πρώτη προσπάθεια απαγόρευσης των ταυρομαχιών έγινε τον 16ο αιώνα από τον Πάπα Πίο τον 5ο. Δύο αιώνες αργότερα, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ο 5ος απαγόρευσε στην αριστοκρατία της εποχής να συμμετάσχει στο «άθλημα», γεγονός όμως που άνοιξε το δρόμο για την ανάδειξη πλέον των επαγγελματιών matador που ξεκίνησαν από την Ανδαλουσία τον 18ο αιώνα.

Το 2007 περισσότεροι από 200 ευρωβουλευτές ψήφισαν την κατάργηση των κοινοτικών επιχορηγήσεων στους εκτροφείς «πολεμοχαρών» ταύρων. Μια φονική επιχείρηση, μια παγανιστική βία όπου ο toro δεν έχει πολλές πιθανότητες να επιζήσει.

Στο ετήσιο φεστιβάλ του Σαν Φερμίν στη Παμπλόνα, οι ταύροι αφήνονται ελεύθεροι στους δρόμους της παλιάς πόλης και υπό τα φλογισμένα βλέμματα εκατομμυρίων τουριστών καρφώνουν με τα κέρατά τους τους αδαείς ή τους πολύ τολμηρούς. Δεν έχουν άλλο μέσο να αμυνθούν, παρά τη φυσική τους δύναμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: