Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Χαϊνάν, ένα νησί για ...δισεκατομμυριούχους


Το νησί Χαϊνάν, στο νότιο άκρο της Κίνας, στα ανοικτά των βιετναμικών ακτών, είναι ένα είδος καρικατούρας της ταχύτατης ανάπτυξης της χώρας, του περίφημου οικονομικού θαύματος. Στη Σάνια, τον κύριο τουριστικό προορισμό και δεύτερη πόλη του Χαϊνάν, όπου κι αν στραφείς βλέπεις γερανούς, σκαλωσιές και πολυκατοικίες υπό ανέγερση. Κατά μήκος της θάλασσας και των παραλιών με την αστραφτερή άμμο, νέες πόλεις κατασκευάζονται η μία δίπλα στην άλλη, προοριζόμενες για τη θερινή αναψυχή των πλουσίων.

Ήδη η πόλη υποδέχεται κάθε χρόνο στα 187 ξενοδοχεία της περισσότερους από 500.000 ξένους τουρίστες και περισσότερους από 6 εκατομμύρια Κινέζους.

Αυτά αναφέρονται σε πρόσφατο άρθρο στα ΝΕΑ που βασίζεται σε δημοσιεύσεις της Le Monde, σχετικά με το νέο παράδεισο για τους δισεκατομμυριούχους της Κίνας και όχι μόνο.

Το Χαϊνάν καλύπτει έκταση 33,000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι δηλαδή 2 φορές μεγαλύτερο από την Hawaii, η οποία βρίσκεται περίπου στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος. Οι τουριστικοί πόροι του Χαϊνάν είναι πλούσιοι, με όμορφες παραλίες αλλά και με τεράστια παρθένα τροπικά δάση. Το ποσοστό της δασικής κάλυψης φτάνει το 60%, ενώ μέσα σε αυτά ζούν 1.3 εκατομμύρια μέλη εθνικών μεινοτήτων όπως οι Li και οι Miao, χαρίζοντας στο νησί τον μοναδικό εθνικό του χαρακτήρα.

Φέτος στη Σάνια και το Χαϊκού, τη μεγαλύτερη πόλη του Χαϊνάν, οι τιμές των ακινήτων εκτοξεύθηκαν στα ύψη. Τον Φεβρουάριο, το μέσο κόστος ενός διαμερίσματος αυξήθηκε κατά 50% σε σχέση με το 2009, έγινε δηλαδή πενταπλάσιο του εθνικού μέσου όρου, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία.

--- Εδώ, τo Χαϊνάν στο Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: