Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Τζένγκις Χαν! Η ζωή είναι μια μάχη


Σαν σήμερα το 1227 πέθανε ο Τζένγκινς Χαν (Genghis Khan), μογγόλος στρατηλάτης, που άφησε στους επιγόνους του ένα κράτος μεγαλύτερο από την Ευρώπη.

Δωδέκατος αιώνας μετά Χριστόν, κάπου στην έκταση που σήμερα ονομάζουμε Μογγολία: Στον κύκλο μιας φυλής νομάδων, η φρικτή δολοφονία του αρχηγού από έναν πολεμιστή μιας αντίπαλης φυλής αφήνει τον εννιάχρονο γιο του και διάδοχό του θύμα προδοσίας: ένας πολεμιστής της φυλής του παίρνει την εξουσία με τη βία και εξορίζει τον μικρό στην αφιλόξενη στέπα. Ο γιος επιβιώνει, παρά την καταδίωξη του προδότη, και γίνεται πολεμιστής. Θα επιστρέψει για να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν, αλλά και την καρδιά ενός κοριτσιού που πρόλαβε, παρά τη μικρή ηλικία του, να αγαπήσει. Ο άνθρωπος αυτός θα μείνει στην ιστορία ως Τζένγκις Χαν. Αυτά είναι τα πρώτα του γενναία βήματα στον κόσμο, που εξηγούν το πώς κατάφερε, στην πορεία να τον κατακτήσει.

Η υπόθεση στην ομότιτλη κινηματογραφική ταινία αφηγείται τη διαδρομή και το χτίσιμο του μύθου του Τζέγκις Χαν,(Σκηνοθεσία: Sergei Bodrov, Σενάριο: Arif Aliyev, Sergei Bodrov):

Στο 1172, ένα εννιάχρονο αγόρι με το όνομα Τεμουτζίν διασχίζει την παγωμένη, επίπεδη, αφιλόξενη στέπα μαζί με τον πατέρα του, Εσουγκέι, που είναι ο αρχηγός της φυλής, με άλλα λόγια, ένας Χαν. Συνοδεύονται από μερικούς ικανούς, γενναίους άντρες γιατί η αποστολή τους είναι ιδιαίτερης σημασίας. Οδηγούν τον μικρό Τεμουτζίν στην γη των Μερκίτ, για να τον κάνουν να διαλέξει μια σύζυγο από τα μικρά ακόμα κορίτσια της φυλής. Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος για τη συμφιλίωση των δύο φυλών, που βρέθηκαν σε αντιπαλότητα από τότε που ο Εσουγκεί έκλεψε τη γυναίκα ενός στρατηγού για να την κάνει σύντροφό του -και στην πορεία και μητέρα των παιδιών του. Η τύχη όμως τα φέρνει αλλιώς. Καθώς περνούν το βράδυ σε ένα φιλικό καταυλισμό, ο μικρός γνωρίζει την Μπόρτε, ένα δεκάχρονο κορίτσι που θα σημαδέψει την υπόλοιπη ζωή του. Έχει ήδη αποφασίσει για τη μέλλουσα γυναίκα του. Όταν το κάνει γνωστό στον πατέρα του, αυτός χαίρεται για την αποφασιστικότητα του γιου του, αλλά δεν μπορεί να μην ανησυχεί πως αυτό θα εκτραχύνει τη σχέση μεταξύ των δύο φυλών. Και οι χειρότεροι φοβοι του επιβεβαιώνονται. Λίγο αργότερα θα δηλητηριαστεί θανάσιμα από έναν εχθρό του. Τα τελευταία του λόγια πριν ξεψυχησει αναθέτουν στον Τεμουτζίν, όπως το θέλει η παράδοση, την ηγεσία της φυλής.

Αυτή όμως δεν είναι παρά η αρχή μιας σειράς δεινών για το μικρό αγόρι. Ο Ταργκουτάι, ένας άλλος πολεμιστής, αντιτίθεται στη βούληση του αποθανώντος αρχηγού του και παίρνει την εξουσία από τα χέρια του. Ο Τεμουτζίν θα βρεθεί εξόριστος, μακριά από την οικογένειά του προκειμένου να επιζήσει, και περιπλανιέται μόνος, χωρίς άλογο, στις αχανείς εκτάσεις, καθώς οι εποχές αλλάζουν. Ένα πρωινό θα βρεθεί στα όρια του θανάτου. Ένα αγόρι θα τον βρει αναίσθητο στο χιόνι. Ο Ταργκουτάι θα τον εντοπίσει. Θα τον κυνηγήσει και θα τον φυλακίσει. Παρά τα εμπόδια, θα δραπετεύσει και θα φύγει μακριά. Ο Ταργκουτάι θα βρίσκεται πάντα στο κατόπι του. Θα έχει γίνει όμως ένας πολεμιστής. Έτοιμος να πάρει πίσω αυτό που στερήθηκε. Έτοιμος να αναζητήσει την αγαπημένη του Μπόρτε και να αναμετρηθεί με τους εχθρούς του. Έτοιμος να ενώσει όλες τις φυλές των νομάδων και να γίνει ηγέτης. Έτοιμος να μείνει στην ιστορία ως Τζένγκις Χαν... Αυτά, εν ολίγοις, στην οθόνη...

Για ορισμένους Τζένγκις Χαν είναι ο μεγαλύτερος σφαγέας στην ιστορία. Για άλλους ο μεγαλύτερος κατακτητής। Όπως και νάχει, ο ίδιος ήθελε ο τάφος του να παραμείνει άγνωστος και αυτό όντως έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το θρύλο, ο μεγάλος κατακτητής ετάφη κάπου στη Βορειοανατολική Μογγολία. Όχι μόνο όποιος είχε την ατυχία να αντικρίσει τυχαία τη νεκρώσιμη πομπή, σκοτώθηκε επί τόπου για να μην αποκαλύψει τη μυστική τοποθεσία, αλλά και οι ίδιοι οι στρατιώτες που έκαναν την ταφή, σκοτώθηκαν από άλλους. Προηγουμένως είχαν βάλει τα άλογα να ποδοπατήσουν το μέρος της ταφής και στη συνέχεια εξέτρεψαν ένα ποτάμι για να πλημμυρίσει την τελευταία κατοικία του αρχηγού τους. Ελάχιστοι έμπιστοι απέμειναν, μετά τις διαδοχικές δολοφονίες, που γνώριζαν την τοποθεσία και προφανώς την πήραν μαζί τους στο δικό τους τάφο.

Σχεδόν 800 χρόνια μετά το θάνατο του Τζέγκις Χαν το 1227, αυτό που δεν μπορούσαν να φανταστούν οι Μογγόλοι, ήταν ότι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Σαν Ντιέγκο (Διεπιστημονικό Κέντρο Τέχνης, Αρχιτεκτονικής και Αρχαιολογίας), θα αναλάβαναν το "ιερόσυλο" έργο ανεύρεσης του τάφου με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας. Η δύσκολη αποστολή θα είναι τριετής, θα επικεντρωθεί στην περιοχή Κοιλάδα των Χαν και έχει αρχικό προϋπολογισμό 700.000 δολαρίων.

Ο τάφος εκτιμάται ότι βρίσκεται σε μια περιοχή που περιβάλλεται από τον μογγολικό ποταμό Όνον και τα όρη Χαν κοντά στη γενέτειρά του, στο Κχεντίι Αϊμάγκ. Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι αργότερα δίπλα του ετάφησαν τα παιδιά του και άλλα μέλη της οικογένειάς του. Όμως οι ερευνητές δεν έχουν άλλα στοιχεία.

Μετά το θάνατο του Τζέγκις Χαν, η περιοχή γύρω από τον τάφο του αποκλείστηκε από την αυτοκρατορική φρουρά του και αργότερα, στον 20ό αιώνα, οι Σοβιετικοί την είχαν επίσης αποκλείσει απαγορεύοντας στους Μογγόλους ακόμα και να μιλάνε για τον ήρωά τους, φοβούμενοι εθνικιστικές αναταραχές. Μόνο στην δεκαετία του ΄90 επιτράπηκε οι ερευνητές να έχουν πρόσβαση στην περιοχή και πολλές ερευνητικές ομάδες προσπάθησαν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, να βρουν τον τάφο.

Η νέα αμερικανική προσπάθεια βασίζεται σε τελείως νέα τεχνολογία προκειμένου να εντοπιστεί η περιοχή της ταφής, με τη χρήση τεχνικών ανίχνευσης εξ αποστάσεως και δορυφορικής απεικόνισης. Θα χρησιμοποιηθούν ραντάρ που διαπερνούν το έδαφος, μαγνητομετρία και ανάπτυξη οπτικών αλγορίθμων, ώστε να δημιουργηθεί μια υψηλής ανάλυσης ψηφιακή τρισδιάστατη απεικόνιση της πιθανής τοποθεσίας.

Τη ζωή του τρομερού μογγόλου ηγέτη αναπλάθει μυθιστορηματικά στο βιβλίο του ο Κον Ινγκουλντεν σε μια αφήγηση με καταιγιστική δράση όπου τα περιστατικά διαδέχονται το ένα το άλλο με την «ταχύτητα του ανέμου».

--- Eδώ ο Genghis Khan στο Wikipedia

--- Eδώ ο Genghis Khan στο youtube

Δεν υπάρχουν σχόλια: