Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Η χειρότερη μέρα για τους προληπτικούς

Παρασκευή και 13 σήμερα... Η χειρότερη μέρα για τους προληπτικούς, οι οποίοι γίνονται προσεκτικοί στις κινήσεις και τις μετακινήσεις τους, καθώς περιμένουν ότι κάτι κακό θα συμβεί.

Οποιαδήποτε Παρασκευή συμπίπτει με τις 13 ενός μήνα θεωρείται κακότυχη στις Αγγλοσαξονικές, Γαλλικές, Γερμανικές και Πορτογαλικές περιοχές του κόσμου. Παρόμοιες δεισιδαιμονίες υπάρχουν και σε άλλες παραδόσεις: Στην Ελλάδα και την Ισπανία, για παράδειγμα, το ρόλο αυτό έχει η "Τρίτη και 13".

Ο φόβος της Παρασκευής και 13 ονομάζεται στα αγγλικά paraskavedekatriaphobia (μία λέξη που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις Παρασκευή, δεκατρείς και φοβία) και είναι ειδική μορφή της τρισκαιδεκαφοβίας.

Στην Πληροφορική υπάρχει και ένας ιός με το όνομα "Παρασκευή και 13" (Friday 13th), ο οποίος έχει το χαρακτηριστικό να ενεργοποιείται όταν το ημερολόγιο του υπολογιστή δείξει ημέρα Παρασκευή και ημερομηνία 13.

Πριν τον 19ο αιώνα, ο αριθμός 13 θεωρούνταν γενικά ως κακότυχος. Την ίδια εικόνα είχε και η Παρασκευή, αν και δεν υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ των δύο. Η πρώτη αναφορά σε μία "Παρασκευή και 13" έγινε μάλλον στις αρχές του 19ου αιώνα.

Πέρα από τις γραπτές αναφορές, πάντως, πολλές δημοφιλείς ιστορίες υπάρχουν σχετικά με την προέλευση της δεισιδαιμονίας:

* Ο Μυστικός Δείπνος, με ιστορίες ότι ο Ιούδας Ισκαριώτης ήταν ο 13ος καλεσμένος, ενώ η Σταύρωση του Ιησού συνέβη κατά ημέρα Παρασκευή.
* Η μεγάλη βιβλική πλημμύρα έγινε ημέρα Παρασκευή.
* Επίσης, το δεκατρία συνδέεται και με την 13η φυλή του Ισραήλ, για την οποία δεν γίνεται λόγος στη Βίβλο αφού σύμφωνα με την παράδοση , τα μέλη αυτής της φυλής ήταν μάγοι που συνδέονταν και υποκινούνταν από σκοτεινές δυνάμεις.
* Ακόμα , Παρασκευή και 13 , τον Οκτώβριο του 1307 , ο Πάπας εκδίδει μια μυστική διαταγή θανάτωσης των Ναϊτών. Μια πράξη εσχάτης προδοσίας για τους ιππότες του Ναού αφού ο Πάπας εθεωρείτο ο πνευματικός τους πατέρας και ο κυριότερος υποστηρικτής του έργου τους.

Τέλος αυτή η προκατάληψη έχει πολύ πιο παλιές ρίζες που φτάνουν μέχρι τους πρώτους Μεσοποταμιακούς πολιτισμούς , τον καιρό της μητριαρχικής κοινωνίας.

* Τον 13ο μήνα του χρόνου (τον τελευταίο δηλαδή) θανατωνόταν ο εραστής της Ιέριας της Θεάς και εκείνη επέλεγε τον καινούργιο της εραστή για τον επόμενο χρόνο.

* Ότι η Εύα προσέφερε το μήλο στον Αδάμ κατά ημέρα Παρασκευή (η πεποίθηση ότι ήταν ένα μήλο πιθανότατα προέρχεται από την ομοιότητα της Λατινικής λέξεις malus = "κακό" και Malum = "μήλο").

* Η αποστολή της NASA, Απόλλων 13 με προορισμό το Φεγγάρι, εκτοξεύθηκε στις 13:13, ενώ μετά από τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, η αποστολή διακόπηκε στις 13 Απριλίου.

* Όταν το όνομα ενός ατόμου έχει δεκατρία γράμματα θεωρείται ότι έχει την τύχη του διαβόλου (Jack the Ripper, Charles Manson, κτλ.).

Σε πολλές χώρες ακόμη και σήμερα πολλά κτίρια, ξενοδοχεία και πλοία δεν διαθέτουν 13ο όροφο και πολλοί δρόμοι δεν έχουν τον αριθμό 13.

Ας μην ξεχάσουμε την σειρά ταινιών "Παρασκευή 13" που κάμποσες γενεές έχουν δει και την έχουν συνδέσει με προλήψεις και κακοτυχία. O Jason Voorhees γεννήθηκε την Παρασκευή και 13 του 1946. Από μικρό παιδί τον πειράζανε τα άλλα μικρά παιδιά λόγω του παραμορφωμένου τού προσώπου. Το 1957, κι ενώ ήταν μόλις 11 χρονών πνίγεται στην λίμνη Crystal ενώ βρισκόταν μαζί με άλλους για κάμπινγκ μετά από συνηθισμένα πειράγματα κάποιων παιδιών κι αυτό είχε σαν συνέπεια να κλείσει η κατασκήνωση.
Αλλά έναν χρόνο μετά τα παιδιά και οι ενήλικες που ήταν υπεύθυνοι για τον θάνατο του Jason βρήκαν τραγικό θάνατο κάτω από μυστήριες συνθήκες. Ο δολοφόνος δεν πιάστηκε ποτέ... 12 χρόνια μετά και η κατασκήνωση της Cystal Lake ξανανοίγει αρχίζει να ξανάρχεται κόσμος. Αλλά σε κάποιον φαίνεται δεν του αρέσει αυτό κι έτσι ο τρόμος σκορπίζει στην περιοχή της κατασκήνωσης και το λουτρό αίματος αρχίζει.

Με ούτε μια, ούτε δύο αλλά δέκα παρακαλώ συνέχειες, η σειρά ταινιών “Friday the 13th” θεωρείται μια από τις πιο μακροχρόνιες σειρές. Η πρώτη ταινία αν και δεν ήταν ο Jason που σκότωνε τα αθώα θύματά του, αλλά η μητέρα του η Pamela Voorhees, έκανε μεγάλη επιτυχία. Ο Jason εξαπόλυσε την δολοφονική του μανία από το δεύτερο μέρος της σειράς αφήνοντας πίσω του πληθώρα πτωμάτων.

Με το αγαπημένο του όπλο, μια τεράστια χαντζάρα, και πάντα φορώντας την μάσκα του χόκεϊ, σήμα κατατεθέν του, δεν άφησε κανέναν χωρίς να τον κάνει «με τα κομματάκια». Ο δημιουργός του ήταν ο Victor Miller και υπήρχαν αρκετοί ηθοποιοί που τον ενσάρκωσαν τον Jason όπως οι Warrington Gillette, Richard Brooker, Ted White, C.J. Graham και Kane Hodder.

Μέχρι το 2001 ο Jason επέστρεφε από την Κόλαση ολοένα και πιο δυνατός. Υπήρχαν αρκετές συνέχειες που κι ακόμα δεν ξέρουμε αν έχουν τελειώσει (άβυσσος η ψυχή των παραγωγών), ένα cross-over με άλλη μια πετυχημένη σειρά τρόμου στο “Freddy Vs. Jason” (ενώ στα σκαριά είναι και μια συνέχεια αυτού) και μια σειρά που αν και είχε το όνομα δεν είχε καμία σχέση με την ταινία, την “Friday the 13th – The Series” (1987-1990). Έτσι ο Jason θεωρείτε από τους πιο φρικιαστικούς και πιο αιμοδαψείς δολοφόνους του κινηματογράφου.Στην Ελλάδα η ταινία είναι γνωστή σαν «Παρασκευή και 13».1. Friday the 13th (1980)2. Friday the 13th Part 2 (1981)3. Friday the 13th Part 3: 3D (1982)4. Friday the 13th Part 4: The Final Chapter (1984)5. Friday the 13th Part 5: A New Beginning (1985)6. Friday the 13th Part 6: Jason Lives (1986)7. Friday the 13th Part 7: The New Blood (1988)8. Friday the 13th Part 8: Jason Takes Over Manhattan (1989)9. Friday the 13th Part 9: The Final Friday (1993)10. Jason X(2001)11. Freddy Vs. Jason (2003)

Παρ' όλα αυτά στην αρχαιότητα το 13 ήταν τυχερό (από τα 13 φεγγάρια για ένα ηλιακό έτος) και η Παρασκευή (7 ημέρα) μέρα του έρωτα (αφιερωμένη στην Αφροδίτη). Τέλος, εάν κάποιος είναι γεννημένος Παρασκευή και 13 τότε θεωρείται η τυχερή του μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: